Välj Thomas Bodström till partiledare! En motivering

24 januari 2012 13:59 | Citat, Korta meningar, Politik | 26 kommentarer

Bodil Malmsten skriver på sin blogg – länk finns här intill – om valet av ny partiledare för Socialdemokraterna:

Det tar mig emot, men när jag ser på Expressens förstasida att Thomas Bodström är chocknamnet till partiledarposten och enligt sina vänner ’sugen på det’ måste jag stjäla Peter Englunds:
’Vad som helst som håller honom borta från skrivandet.’

26 kommentarer

  1. Peter Englund var väl ”roligt” elak, men det tråkiga fortsätter ju säkert ännu länge: alla kloka människor gör sig skyldiga till pajkastning mot de egna;kanske OK, om man gör det vid köksbordet men offentligt tror ja alliansen vinner på det!Noterade också, att Bodil uppmanar andra också att grotta sig i Marcel Prousts självpsykoanalyser.Jag tror, att Bodil skulle behöva flera kloka nära vänner i stället.Med detta sagt hamnar röster i alla fall inte hos motståndare;)

    Comment by Tar O´ger — 2012 01 24 14:35 #

  2. Jag tycker det där öppna hånet mot en partivän är direkt pinsamt, Enn.

    Comment by Mats Erikson — 2012 01 24 18:25 #

  3. En politisk ledares kanske viktigaste uppgift är att väcka den unga generationen för det viktiga politiska arbetet i ett samhälle som vill kalla sig demokratiskt. Vi unga på 1960-70-talen väcktes politiskt av Olof Palme.

    När jag läser Enns blogg och okvädningsorden om Thomas Bodström funderar jag om inte de som föreslår andra personer som ny S-ledare egentligen bara aspirerar på att vara socialdemokratins dödgrävare. Ty partiet har storhetstiden bakom sig om vi väljer någon annan, ty de har inte förmågan att attrahera väljarna.

    Med ALL respekt för exempelvis Sven-Erik Österberg så måste man fråga sig: Vilka unga väckes för socialdemokratins budskap av Sven-Erik Österberg? Ställ honom mot Fredrik Reinfeldt och fråga sedan ungdomarna vem de tar parti för!

    Bodström har en sak som alla de andra saknar – genuin charm som passar i det mediesamhälle vi har idag? Därtill mycket kunnig och debattskicklig samt utrustad med en hög privatmoral. Varför är det bara Thomas Bodström som avstått sin statsrådspension av tidigare socialdemokratiska ministrar?

    Därtill borde partiet dela upp partiledarskapen så att man inför en vice partiledare så att Bodström skulle bli slippa det mer ”rutinartade” arbetet som en partiordförande har. På så sätt skulle han hinna med familjen.

    Sedan vad det gäller Bodil Malmsten så borde hon använda sin uppenbara intelligens till annat än att komma med nedlåtande omdömen om andra personer. Hennes inlägg om Bodström passar inte en person som är en av Sveriges främsta författare.

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 24 19:00 #

  4. Men ack äro verkligen Bodström tillstädes?
    Haver än icke hört av en sådan kunngörelse. Måhända det falla trovärdigheten bättre på läppen ehuru den tilltänkte är med på noterna, speciellt när det gäller att göra musik i en orkester?

    Comment by p-o — 2012 01 24 19:04 #

  5. Mats Erikson, menar du verkligen att man inte får tycka att en ”partivän” är en dålig (deckar)författare och att man inte ens får skoja om saken? Direkt pinsamt.

    Comment by Erik Karlson — 2012 01 24 19:06 #

  6. ”Tomten äro en ljusets herre” skrev IKEA i en reklamkampanj för rätt många år sen. Och fick utstå lite välförtjänt språkligt spott och spe. Att svänga sig med ”gammalsvenska” har sina risker om man inte känner till något om dess grundelement.

    Vi äro musikanter allt i från Skaraborg. Men en enda musiker, han ÄR en musikant, även på den tid då pluralböjningar på verb fortfarande brukades i skrift (i tal hade de ju försvunnit långt innan)

    Vi komma från pepparkakeland känner vi också igen, men ”det falla” är inte nån korrekt ”gammalsvenska” eftersom subjektet är singulärt.

    Kära hälsningar från språkpolisen.

    Comment by Henrik — 2012 01 24 20:16 #

  7. Intressant att se att mitt Bodil Malmsten-citat om Thomas Bodström väcker så häftiga känslor. Själv tyckte jag att Malmstens uddiga kortis – en genre som jag odlade under min tid som chefredaktör för Aktuellt i politiken (s) – var mycket rolig och faktiskt träffande: Bodström, som ju är jurist, gick nog an som justitieminister, men han är alldeles för kort i rocken för att kunna bli partiledare – och elakheten om honom som deckarförfattare är träffande. Märk att jag själv läser deckare, så det här handlar inte om genren utan om författaren.

    I botten på något av inläggen anar jag också en attityd, som verkligen inte är min och heller inte borde bli det socialdemokratiska partiets. Min uppfattning är den motsatta: Den vi väljer till partiledare ska åtminstone inte främst väljas för att han/hon är publikfriande och populär – han eller hon måste också vara förtrogen med den historiska socialdemokratins idéer och vara beredd att föra dess verk vidare.

    De som inte tror på att den klassiska socialdemokratin är gångbar i dagens värld får gärna för mig bilda sig ett nytt parti.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 24 20:28 #

  8. När jag först läste rubriken blev jag orolig att någon hackat sig in på Enn Kokks blogg, men sen läste jag inlägget och skrattade gott :)

    Om socialdemokraterna, som någon kommentator tycks förslå, förbjuder humorn tror jag det går än mer utför för partiet.

    Bengt Eliasson:
    Thomas Bodström är säkert en hygglig kommunikatör, även om jag inte riktigt faller för hans ”säljstil”. Vad värre är att han saknar den ideologiska övertygelse, den politiska kompass och den kunnande om allmänpolitik som en partiledare för socialdemokraterna måste ha.

    Hans privatmoral är säkert god, men jag tycker inte det säger något om andras privatmoral att de inte har lika lätt att tjäna pengar som en advokat med egen firma. Statsrådspensionen finns ju för att garantera försörjning för f.d. statsråd och så länge dessa följer reglerna och inte medvetet försöker kringgå dem ser jag inte att det är något fel med deras privatmoral.

    Comment by Niklas — 2012 01 24 20:59 #

  9. När jag var ung fick jag av aktiva socialdemokrater – en var ersättare i riksdagen och hennes man var kommunalpolitiker – lära mig att socialdemokrati var ett sätt att jobba mot socialism. Fast med parlamentariska reformer istället för med revolution. När jag lyssnar till allehanda toppsossar – framförallt Bodström – och läser diverse bloggkommentarer, t ex här på Enns blogg, undrar jag hur många det är som fått lära sig samma som jag. Juholt motsvarade min bild av socialdemokrati. Bodström är väl så långt ifrån socialdemokrat man kan komma, ehuru han är medlem i partiet?

    Comment by Janne Bjernfeldt — 2012 01 24 21:03 #

  10. Till Janne Bjernfeldt: Både Bodström och andra gör säkert så gott som de kan – men det betyder ju inte att de därmed automatiskt platsar som just partiledare.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 24 21:42 #

  11. Här har vi bilden av en god socialdemokrat igen, våra vackra historiebilder och idealer, minnen ocg föreställningar.Jag har svårt att se ”storfräsare” som Dan Eliasson(med 144000kr/mån), Göran Persson med Torpet för över 20 milj,andra partimedlemmar sökande bidrag och levande på statliga ”pensioner” i 40-årsålder.Jag tycker, att de drar skam över rörelsen och har förstört otroligt mycket mera än någon verkar förstå.Inkomstklyftorna i Sverige enl Credit Suisse senast visade ju vara näststörst i Europa(efter Schweitz):90% av svenskar ”får” dela på 28% av förmögenheterna.Socialdemokratin har historiskt varit på de svagas sida; nu har man en historisk möjlighet att företräda 90% av svenskar inkl alla arbetslösa(speciellt ungdomar),långtidssjuka förtidspensionärer, fattigpensionärer,deltidsarbetande ensamföräldrar, barn till fattiga/missbrukande föräldrar osv. osv.Och då tycker jag faktiskt på fullaste allvar, att man borde sluta tjafsa,kacka i eget bo och hacka på sina egna.Det kan man väl kanske ägna sig åt när man gjort det enorma arbetet som ligger framför, och lyckats göra en stor ändring i den rådande fördelningspolitiska kursen.För mig känns det som att det krävs en stor sammanhållning, och viss disciplin, tom. utan satiriska kommentarer om partivänner, för att samla på all styrka och kompetens mot ett gemensamt mål.Vi har dock hört till leda, att det är svårt att nå tillfrädställande, fungerande kompromisser bara när det gäller ordförandefrågan i ett stort parti.Undrar, om någon vågar hoppas på någon fungerande, gemensam politik i framtiden?!

    Comment by Tar O´ger — 2012 01 24 22:31 #

  12. Nja, det här med moral hos T Bodström kan ifrågasättas.
    han sitter i den privata förskolekoncernen Pysslingens styrelse!
    Bl.a säger han: ”Det viktigaste i diskussionen om skolan är inte ägandeformer, utan skolornas kvalité och att tillgänglighet för alla barn ska vara rättvis.”
    En högersosse, som inte bryr sig om privata ägandeformer inom våra offentligt drivna välfärdssystem, kan nog utan att blinka sälja ut vad som helst till marknadens kommersiella intressen!

    Bengt Nilsson, för tillfället vilande sosse

    Comment by Bengt Nilsson — 2012 01 25 10:11 #

  13. Det värsta är väl att det är långt ifrån säkert att partiledarposten skulle hålla honom borta från deckarförfattandet… ;-)

    Comment by Anders Widfeldt — 2012 01 25 11:03 #

  14. Jag kan hålla med om att Thomas Bodström skulle ägna mer tid åt politiken och mindre tid åt deckarskrivandet.

    Sedan detta med diskussionen om höger och vänster inom partiet. Frågan är om inte dessa debattörer redan har blivit omkörda av utvecklingen i samhället och drömmer sig kvar i ett tillstånd som inte längre existerar. Om det är så är krisen mycket djup inom partiet och kommer att leda till att partiet för alltid mister sin roll i samhällsutvecklingen.

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 25 12:00 #

  15. Det här ”tyckandet” om personer, när det verkar saknas visioner, entusiasm, kompetens, framåtanda, sammanhållning, gemenskapskänsla och brinnande för vad man kan åstadkomma tillsammans!Och: ”för alltid mister sin roll” är väl ändå för dystert.Vissa djupdykningar och rensningsprocesser verkar vara nödvändiga i hela Europa för socialdemokratin, sedan får man sakta arbeta sig tillbaka till salongerna, som skett tex. i Finland.Men om alla arbetar åt olika håll i partiet så lär salongsfähigheten låta vänta på sig!

    Comment by Tar O´ger — 2012 01 25 12:24 #

  16. Jag har sökt hitta en socialdemokratiskt debatt om dagens läge i partiet. Här skulle det samlas, men jag hittar inte dig där.

    http://s-info.se/default_updated.asp

    Jag har också försökt komma med där, men får inget svar. Var socialdemokratern diskuterar?

    Comment by Seppo Isotalo — 2012 01 25 17:37 #

  17. Till Seppo Isotalo: Min blogg, liksom många andras, är ansluten till http://www.s-bloggar.se. Där skyltas kontinuerligt nya inlägg. Många, men inte alla, av dessa bloggar har kommentarsfält, där man kan ställa frågor och göra egna korta inlägg.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 25 18:15 #

  18. Thomas Bodström skall Första Maj-tala i Uppsala och Enköping detta år. Smaka på den karamellen, Enn Kokk!

    Enn Kokk skrev i ett ovan publicerat inlägg följande: ”Den vi väljer till partiledare ska åtminstone inte främst väljas för att han/hon är publikfriande och populär – han eller hon måste också vara förtrogen med den historiska socialdemokratins idéer och vara beredd att föra dess verk vidare”. Därefter avfärdar han Bodström som en framtida partiledare.

    Men är det inte just detta Bodström är förtrogen med, nämligen socialdemokratins historiska rötter. Att man exempelvis inte skall sko sig på andras bekostnad. Thomas har ju berättat vilket arbete han fick lägga ner för att slippa den statsrådspension han hade rätt till efter förlustvalet 2006. Ingen annan tidigare politiker har, mig veterligen, avstått pension. För socialdemokratiska politiker borde det vara en självklarhet att man avstår pension om man är i arbetsför ålder. Tidigare politiker skall naturligtvis söka sig till Arbetsförmedlingen som oss andra om de behöver ett ”civilt” arbete.

    Thomas Bodström visar i alla fall en sak: Han har en inre moral, som många socialdemokratiska politiker saknar. En moral som S kanske skulle behöva mest av allt i dessa dagar.

    Och kravet på Stefan Löfven måste vara hårt och konkret: Om han inte lyckas att återföra S till Rosenbad efter valet 2014 skall han på valnatten meddela sin avgång.

    Comment by Bengt Eliasson — 2013 04 23 12:39 #

  19. Till Bengt Eliasson: Tycker du det främjar en socialdemokrfatisk valseger att redan nu börja diskutera alernativ till partiledaren?

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 23 12:58 #

  20. Till Enn Kokk: Den senaste tidens händelser kring Mustafa visar med all tydlighet att Stefan Löfven inte är rätt man för uppgiften att leda Sveriges största parti och att senare vara landets statsminister. Jag tror inte ett ögonblick på att Löfven INTE skulle ha känt till ALLA turer kring Mustafa. Det slås ju dessutom fast av den presskonferens som hölls tidigare idag av Mustafa. Partiledningen har haft total insyn i hur partidistriktet i Stockholm har agerat i detta synnerligen tråkiga ärende. Helt enkelt för att partiet är toppstyrt. Sedan är det en helt annan sak att Mustafa aldrig skulle ha erbjudits en plats i partistyrelsen.

    Och hur var det nu med politikerpensionerna? Varför är det bara Bodström som avsagt sig sin politikerpension? Kanske därför att han just känner till de klassiska arbetarrörelseidealen, som du ju så ofta hänvisar till.

    Det finns ju många exempel på socialdemokrater som medvetet utnyttjar systemet och får rejäla pensioner, trots att de knappt hunnit till medelåldern. Var ligger moralen i sådana handlingssätt? Knappast den moral som byggde den svenska arbetarrörelsen!

    Det är en stor tragedi för partiet att det inte lyckades knyta Thomas Bodström till sig, men det kanske kommer en tid då han känner att han är mogen uppgiften. Roligt att han vill Första Maj-tala, t o m i sin egen födelsestad (Uppsala). Han skulle kunna bli en svensk Jens Stoltenberg, som populär i sitt hemland.

    Comment by Bengt Eliasson — 2013 04 23 20:58 #

  21. Till Bengt Eliasson: Fast även du intar två ståndpunkter samtidigt – om nu Mustafa aldrig bode ha erbjudits en plats i partistyrelsen, var det väl rätt av Löfven – som du ogillar – att tvinga ledningen för Stockholms arbetarekommun, som hade lanserat Mustafa, att ta sin hand ifrån honom?

    Politikerpensionerna är ett komplext system. Inom systemet finns både relativt unga avgångna politiker, som överutnyttjar systemet, vilket man måste stävja, men också politiker som har arbetat ända fram till ordinarie pensionsålder.

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 23 22:07 #

  22. Till Enn Kokk: Frågan kring Mustafas plats i partistyrelsen handlar om två saker, dels att denne icke, enligt mångas mening, skall, med hänsyn till de åsikter hans andra organisation, Islamiska förbundet, företräder, skall sitta i partiets, mellan kongresserna, högsta beslutande organ, dels om det ”administrativa” sätt som arbetarkommunen har handlagt ärendet. Idag skriver Dagens Nyheter i en politisk kommentar att ”partiledarens hantering framstår som amatörmässig”. Man kan bara hålla med.

    Denna smutsiga affär ger fler tankar. Det torde vara en tidsfråga innan Veronica Palm lämnar sitt uppdrag som ordförande i Stockholms arbetarkommun. Man kan, för partiets skull, bara hoppas att hennes efterträdare heter Ylva Johansson. Strategin var uppenbar: Med invalet av Mustafa skulle man säkra viktiga röster i storstadsområdena. Går politik bara ut på simpel taktik för att maximera röstutfallet?

    Politikerpensioner behöver inte alls vara komplexa system. Självfallet skall politiker som fram till ordinarie pensionsålder haft förtroendeuppdrag (märk väl: ej arbete) ha rätt till pension, men diskussionen handlar ju i första hand om relativt unga människor som får mycket generösa ersättningar efter avslutat uppdrag. Du skriver att man måste stävja överutnyttjandet av systemet, men problemet är ju att det inte finns någon som helst vilja från politikernas sida att ta tag i problemet. Inser inte partiet vilken valvinnande fråga detta är? Ty det finns en stor upprördhet bland s k vanligt folk i denna fråga.

    Thomas Bodström visar, med sitt avstående av generös statsrådspension, att han är en ledare i tiden. En ledare som känner arbetarrörelsens klassiska värderingar om att man inte skall sko sig på någon annans bekostnad.

    Comment by Bengt Eliasson — 2013 04 24 12:24 #

  23. Till Bengt Eliasson: Det finns annat som gör Bodström omöjlig som ledare för Socialdemokraterna, främst hans friskoleengagemang – opinionen mot främst vinstutdelande fiskolor är i dag kompakt, också långt utanför socialdemokratins led.

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 24 12:54 #

  24. Till Bengt Eliasson: Det finns annat som kan läggas Bodström till last, till exempel hans Pysslingen-engagemang.

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 24 13:01 #

  25. Till Enn Kokk: Jag har, i likhet med många andra socialdemokrater, inget som helst problem med att Thomas Bodström är styrelseledamot inom ett privat företag, tillika verksam inom den offentliga sektorn. Tvärtom, det är bra att ledande socialdemokrater engagerar sig i det privata näringslivet. Det näringsliv som skall hjälpa oss att minska arbetslösheten. Och det är ju särskilt vänsterdelen inom S som har protesterat mot Bodströms styrelsearbete.

    Ett värre, ja mycket värre problem för socialdemokratin och dess trovärdighet som politisk rörelse är de pensioner som utbetalas till tidigare aktiva politiker. (Ett problem som de socialdemokratiska vänsterrösterna uppenbarligen inte vill diskutera.) Den mycket berättigade frågan man borde ställa dessa, ofta medelålders, pensionsmottagare är: Varför skor ni er på andras bekostnad? Och hur går dessa pensioner ihop med vår ideologi, som en gång vägledde arbetarrörelsen i dess strävan att skapa ett gott och jämlikt samhälle för alla? Utan några kelgrisar, som den legendariska P A Hansson utryckte det.

    Vad det ytterst handlar om är vad vi andra kallar dubbelmoral!

    Du, Enn och andra vänstersinnade, skulle må gott av att lyssna på pastor Bodström på Första Maj i Uppsala.

    Comment by Bengt Eliasson — 2013 04 24 21:15 #

  26. Till Bengt Eliasson: Men det har jag. Jag tycker nämligen – som du mycket väl vet – att socialdemokratin borde återgå till sin tidigare hållning och säga nej till privta alternativ inom vård, skola och omsorg. Ännu värre är det i mina ögon att socialdemokrater aktivt engagerar sig i styrelser för sådana verksamheter.

    Politikerpensionena har vi diskuterat tidigare. Men det som gör mig rent ut sagt förbannad är när läsare – som du väldigt ofta – fäster kommentarer i helt andra ämnen vid inlägg som handlar om något helt annat än det du skiver om.

    Du får acceptera, att här på bloggen får du skriva om till exempel politikerpensioner om och när jag skriver om det. Det här är ingen insändarsida!

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 24 22:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^