Melodikrysset nummer 3 2012

21 januari 2012 12:10 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 6 kommentarer

Dagens melodikryss innehöll både sådant som var mycket lätt och knepigheter.

Mest problem hade jag med den tango som framfördes av Göteborgs dragspelsklubb. Jag kände så väl igen den, men vad hette den? Till slut fattades bara två bokstäver, en i vartdera av de två första orden i titeln. De båda orden borde vara ”Ingen som”, och så ringer ett tredje ord i mitt huvud: ”du”. Men jag kan inte verifiera det.

Och då kan vi väl också ta den andra fråga som var en smula svår för mig. Amerikanen Barry White, för övrigt nu död, har jag egentligen aldrig lyssnat på, men nog var det han som sjöng ”My Everything”.

Dansband är heller inte min bag – det vet mina trogna läsare redan; jag skulle aldrig komma på idén att höra på ett program som ”Dansbandskampen”. Men man kan väl googla. Fast inte fick Blender och deras version av ”Dag efter dag” mig att ändra uppfattning.

Andra kan ju ha haft problem med dagens visfråga. Att det var Carl Michael Bellman som skrev vaggvisan till lille Carl klarade nog många, men vem var det som sjöng? Jo, Lena Willemark. Henne har jag själv hört live i Musikens hus här i Uppsala, och jag har förstås en rad skivor med henne.

Krysset började annars jättelätt med ”Lassie” av Ainbusk Singers, där gruppnamnet skulle leda oss till växtriket, en. Jo, dem gillar jag. Jag har till och med skrivit en hyllningstext på ”Lassie” till en arbetskamrat som fyllde jämt. Jo, han hette Lasse.

Därmed är vi inne på svensk populärmusik.

Mitt melodikrysslösande motiverar mig att lyssna på alla melodifestivalerna och till och med alla deltävlingarna, och där blir det ju en del blandade karameller.

Jag var kanske inte våldsamt tänd på ”Unstoppable” med Ola 2010, men jag minns den fortfarande, vilket ändå är ett hyggligt betyg.

Men det är klart att jag, rent musikaliskt, tyckte att ”La Voix” med Malena Ernman året därpå var mycket bättre. Enda gåtan där är dess låga placering i Eurovision Song Contest.

1987 var det väl Lotta Engberg vann Melodifestivalen med ”Fyra Bugg och en Coca Cola”, den som av varumärkesskäl måste byta namn i Eurovision Song Contest och då i stället hamnade på engelsmännens toalett.

Till England förde oss The Beatles med sin ”Yellow Submarine”, vars färg vi skulle översätta till svenska: gul. Fast nog var det här en fråga som var i lättaste laget – jag har själv hela Beatles’ kollektion och vet hur mycket det finna att välja bland.

Inte heller dagens opera- och musikalfrågor var svåra.

Jacques Offenbachs ”Can-Can” har väl de flesta hört, även om de inte går på Operan, och hans namn lär väl också få dem att associera till franska.

Och många av oss som inte har sett Richard Rogers’ och Oscar Hammersteins ”Sound of Music” på scen, har med all säkerhet sett filmversionen med Julie Andrews. I båda förekommer dagens ljudillustration, ”Do Re Mi”.

Och då var det väl bara ”Prästens lilla kråka” kvar att redovisa, han som körde ner i ett dike.

Där befinner sig dess värre också mitt parti, om vilket man förvisso kan säga att ”än slank det hit, och än slank det dit”.

Vi får väl se hur kursen blir, när det här sargade ekipaget har tagit sig upp ur diket.

6 kommentarer

 1. Hejsan!

  Läser alltid din informativa blogg, även om jag klarat krysset innan.
  Idag kan jag bidraga med lite text till tangon du sökte. Försök att gnola ”I hela världen, finns det ingen som du”.

  Comment by Ingegerd F — 2012 01 21 12:46 #

 2. Till Ingegerd F: Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2012 01 21 13:30 #

 3. Jag gissade också helt okvalificerat på ”ingen som” och det gjorde även min krysskamrat så jag hoppas att det var rätt. Kände inte alls till Lena Willemark, skyller på boende utomlands i många år, men det gissade jag mig också till när jag väl fick in Malena i högerhörnet.

  Men googla, aja baja, det får man ju inte lov att göra om man ska lösa sportsligt ;) Dock erkänner jag att jag googlar på namn ibland om jag inte är hundra på stavningen.

  Och nog var Ainbusk-frågan med i exakt samma tappning för inte alltför längesedan?

  Comment by Anna — 2012 01 21 16:50 #

 4. Hej!

  Läser bloggen med förtjusning och tänker att dessa litteraturtipsprogram kan vara av intresse:) för många läsare av denna toppenblogg med stort intresse o gedigen kunskap för litteratur och författarskap.

  Karin Boye

  25 feb kl. 15.00 Ur succépjäsen Lilla Boye med skådespelerskan Gunilla Röör
  Dramatikern och regissören Agneta Elers-Jarleman och kompositören Gunnar Edander medverkar också under programmet. Sång och musik.

  29 feb. kl. 18.30 Pia-Kristina Garde och Jan Hammarlund

  P-K Garde föreläser om Boye utifrån sin fotobiografi, som utkom 2011, och vissångaren Jan Hammarlund läser dikter och sjunger samt spelar egna tonsättningar av Boyes lyrik.

  6 mars kl. 18.30 Augustnominerade Johan Svedjedal
  föreläser om Karin Boye och Spektrumgruppen.

  10 mars kl. 14.00
  Lennart Hellsing : vuxen- och barnboksförfattare

  Många känner inte till att Hellsing gett ut ett flertal lyrikböcker, som riktar sig direkt till en vuxen läsekrets. Hellsing har ju också skrivit visor, dagsverser, fotat, producerat skivor …

  Allt det vill Stadsbiblioteket berätta om
  lördagen den 10 mars kl. 14.00 i Rotundan.

  Kulturjournalisten Nisse Larsson, illustratörerna Charlotte Ramel och Fíbben Hald berättar om författaren Lennart Hellsing ur olika vinklar. Agneta Elers-Jarleman pratar om arbetet med missikalen Katter, som bygger på Hellsings lyrik. Gunnar Edander spelar och sjunger egna tonsättningar ur missikalen samt även andras tonsättningar av Hellsings verser. Allsång:)

  Lennart Hellsing, snart 93 år, närvarar under programmet till vår stora glädje.

  Harry Martinson

  31 mars kl. 14.00 Aniara med Helge Skoog och Gunnar Edander

  Ur soppteaterns absoluta långkörare. Martinsons fantastiska rymdepos.

  10 april Harry Martinson – hemlöshetens diktare

  Staffan Söderblom, förf. och översättare, föreläser om Martinson.
  Ett sådant livsöde. Bortauktionerad som barn efter att fadern dött och modern lämnat 7 barn vind för våg efter att ha rest till USA. Till att bli hedersdoktor och Nobelpristagare.
  hälsningar Susi

  Comment by susi holmgren — 2012 01 21 17:11 #

 5. Till Anna: Jag har, apropå mina egna melodikrysskåserier, där jag ger mina förslag till svar – flera tusen läser dem – ju varit i kontakt med Anders Eldeman här på bloggen om både googlande och andra sätt att söka svar, och han har själv – även i radio – konstaterat, att ju i princip alla svar numera kan hittas på nätet.

  Comment by Enn Kokk — 2012 01 21 17:31 #

 6. ”Ingen som du” har jag på en gammal LP där ”Olav Gerthel sjunger egna och andras visor”. Karl-Ewert skrev texten. Där ingår också en egen tonsättning av Ferlins ”I folkviseton”. Jag håller med Anna om att man måste lösa krysset själv (men man behöver googla ibland). Jag brukar kolla din lösning, men aldrig förrän jag skickat in krysset. Ha det bra! Nu hoppas vi på en nytändning!

  Comment by Hans W — 2012 01 21 22:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^