Melodikrysset nr 48 2008

29 november 2008 12:29 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 11 kommentarer

I dag hade jag stora problem med två av frågorna i Melodikrysset.

Jag har inte en enda platta med Roxette, och därför hade jag stora svårigheter att identifiera den Roxette-låt som dansbandet Leif Bloms spelade. Efter mycket googlande har jag kommit fram till att det kan ha varit ”Spending My Time” – men jag är inte säker.

Inte heller kände jag igen den låt som Roland Cedermark spelade, men här pekar ledbokstäverna entydigt på att den kroppsdel titeln sas syfta på är ansikte.

TV-signaturer kommer jag aldrig i håg, men den som spelades kan ha hört till serien ”Det kommer mera”, som sändes 1993-1996.

Biofilmen ”Music and Lyrics” har jag inte sett, men jag listade med hjälp av ledbokstäverna ut att den sjungande skådespelaren var Hugh Grant, och mycket riktigt: han sjöng ”Don’t Write Me Off” i den här filmen.

Sångaren Josh Groban från Los Angeles har jag hittills helt missat, men han lät ju riktigt bra i balladen ”You Raise Me Up”.

Resten var lätt.

Röda stugor tåga vi förbi” (”Sommarvandring”) sjöng vi ofta, när jag gick i folkskola, i Nylands skola i Njurunda söder om Sundsvall.

Och på den tiden förekom också den gamla schlagern ”Anna, du kan väl stanna” ofta i radions (fåtaliga) program med grammofonskivor. Ove Lind, som spelade den här, har jag hört live från scenen vid någon av midsommarfesterna i min gamla hemby Juniskär.

På den tiden spelades även Karl Gerhard ofta i radion; hans eleganta rim och tydliga diktion fäste sig för evigt i minnet. Så visst kommer jag i håg ”Gungorna och karusellen”, som här skulle ge verbet gunga.

Av betydligt senare datum är Peter Lundblads ”Ta mig till havet (och gör mig till kung)”. Den minns jag inte bara från radion. En sonson till min kusin Kreete sjöng den i kyrkan, när Kreete begravdes; det här var en sång som hon älskade. Kreete återbördades sedan till det hav hon kom ifrån och också älskade: hennes aska ströddes ut i vattnet utanför vår gemensamma hemby Juminda på den estniska nordkusten.

Håkan Hellström har jag en del av på skiva, och jag kände därför genast igen hans röst. Här sjöng han ”För en lång, lång tid”.

Ofta brukar jag ha problem med att komma i håg melodifestival- och eurovisionsschlagermelodier, men ”The Worrying Kind” med The Ark tyckte jag, trots deras orättvist låga placering i finalen, var en låt med starka schlagerkvaliteter.

Sist nämner jag i dag en låt som jag inte har på skiva men som jag nog kommer att skaffa: ”Gör mig lite levande” med Jacques Werup och Lill Lindfors.

Ja, det gick alltså den här gången också, även om jag alltså var tvungen att använda mig av redovisade hjälpmedel.

11 kommentarer

 1. Roland Cedermark spelade ”Baby face”, så nog blev det svaret ”ansikte”!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 11 29 15:18 #

 2. Och Roxette, var det inte ”Sleeping in my car”?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 11 29 15:22 #

 3. Till Gunnar Bergquist: Jag var själv också inne på ditt alternativ. Det här var en av de Roxette-låtar som jag på Google – utan resultat – försökte para med Leif Bloms.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 29 16:27 #

 4. Spending My Time heter låten. Med hjälp av youtube.com får man ofta hjälp att hitta rätt. Så hittade jag t ex Josh Groban idag.

  Comment by Per Wärmegård — 2008 11 29 16:36 #

 5. Till Per Wärmegård: Tack! Då hade jag rätt ändå.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 29 16:39 #

 6. Spending My Time finns med på Leifs Bloms ”Vilken underbar värld”-12 instrumentala önskemelodier, FRITUNA 0269 1, som utkom 1992.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 11 29 18:24 #

 7. Hej Enn!
  Det är bäst de veckor då jag kollar med Dig när jag redan skickat in lösningen på veckans melodikryss, och så sker faktiskt oftast, men det är bra att ha Dig som facit.
  Ha det gott.
  mvh Katarina Power i Västervik

  Comment by Katarina Power — 2008 11 30 11:11 #

 8. När jag läser hos http://www.robertedlund.net och http://pappel.blogg.se så är det någon som kallar sig för K G Gustafsson som vill ha V 12 till ”MEKA med knäck” men hos http://www.korsord.se vill de flesta ha det till ”Det kommer MERA”.
  Efter att ha kollat igenom frågan och musiken en gång till samt jämfört med http://www.youtube.com/watch?v=IXMW_aue7Ac
  så finner jag att svaret ska bli MERA.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 11 30 12:21 #

 9. Som en jämförelse av antalet kommentarer till publicerad svar till melodikryss nr 48 så har
  Robert Edlund 12, Enn Kokk 8, Pappel 2, Blom 0.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 11 30 12:28 #

 10. Jag löser (försöker) melodikrysset med min förståndshandikappade (autism) son Mats 43 år och det är förvånansvärt så bra han kan om musik som är lite äldre. Ibland behöver jag kolla på nätet. Men idag blev jag själv glad över att även jag känner igen en del musik som tex den låt som Roland Cedermark spelade, ”Baby Face” som finns inspelad redan av en sådan storhet som Al Jolson.
  Hälsningar Gunnar Och Mats.

  Comment by Gunnar Edwall — 2008 12 01 0:18 #

 11. Mycket tack för autograferna som kom idag med brevbäraren.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 12 02 11:50 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^