Socialdemokraterna och Ryska partiet i Estland på väg att gå samman

16 januari 2012 17:32 | Politik | 10 kommentarer

De estniska Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond, fortsätter att växa. På deras hemsida har jag de senaste dagarna kunnat läsa om bildandet av ytterligare en partiavdelning och om ytterligare en lokalt framstående representant för det sönderfallande landsbygdspartiet Rahvaliit (Folkunionen) som har gått över till Socialdemokraterna.

Man får intrycket av ett parti, som växer över hela Estland.

Förhandlingarna med Vene erakond Eestis (Ryska partiet i Estland) ser också ut att ända i ett enande ganska snart. Partiernas ledningar är överens, och överenskommelsen ska nu bekräftas, först av VEEs kongress den 29 januari, därefter av SDEs partiråd den 19 februari.

Enligt överenskommelsen kommer VEEs ordförande Stanislav Tserepanov att få en post som vice ordförande i SDE, och i ledningen för det sammanslagna partiet – formellt uppgår VEE i SDE – väljs ytterligare tre VEEare in.

Ledningarna för båda partierna uttalar att den här fusionen ska ses som ett viktigt steg i att ända de gamla motsättningarna mellan esterna och den relativtr stora ryska minoriteten i Estland.

10 kommentarer

 1. Och vad betyder denna förening för den praktiska politiken?

  Comment by jean — 2012 01 16 19:42 #

 2. Till Jean: Inte mycket, i meningen att det här ryska partiet ansluter sig till Socialdemokraternas politik. Men jag antar att Socialdemokraterna kan tänkas öppna sig mer för den ganska stora ryska minoritetens krav, till exempel så att alla ryssar som vill – hittills har det fordrats språkprov – kan få estnsikt medborgarskap.

  Comment by Enn Kokk — 2012 01 16 20:05 #

 3. Tack för svaret!

  Comment by jean — 2012 01 16 21:40 #

 4. Till Enn Kokk,
  Så det finns alltså en svensk ministerpost kallad Integrationsminister.
  Jag fullkomligt ryser när jag hör denna term. I mina öron låter det som om det handlar om boskapsskötsel särskilt som nuvarande integrationsministern talar om tillhörigheten till ett ”visst” samhälle, utan att precisera hur detta visst samhälle är beskaffat eller ser ut och representerar.
  Medborgarskapet, säger han vidare, skall användas som ett ”verktyg” för att integrera de nya svenskarna att rätta sig till flocken.
  Även om man anländer med tomma resväskor så finns det mycket utrymme i dessa för drömmar…
  Jag får en stark känsla att ”verktyget” avser en piska med ropet: Bli som oss, eller Piss Off och försvinn tillbaka till var du kom från eller bli medlem i klubben: Insular Mentality.se.

  Comment by Ture Sjölander — 2012 01 17 3:12 #

 5. ADDENDUM
  Ja ”visst”, svenska språket. Men…
  Alla senare generationer i Sverige talar engelska så det kanske vore naturligt att svensken lägger om sitt utdöende språk och accepterar ett världsspråk lika fort som vänstertrafiken försvann över en natt.

  Comment by Ture Sjölander — 2012 01 17 3:19 #

 6. Apropå utvecklingen i Estland för dess socialdemokratiska parti – har du några tankar kring presidentvalet i Finland? Om man får tro opinionsundersökningarna kommer Socialdemokraternas kandidat, Paavo Lipponen, att endast få några enstaka procent av väljarkåren. Lipponen är ju den kandidat som har längst erfarenhet av utrikspolitik. Utvecklingen kan bara beskrivas som tragisk.

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 17 14:13 #

 7. Till Bengt Eliasson: Jag har inte följt presidentvalsdebatten i Finland tillräckligt noga, men Paavo Lipponens låga siffror har säkert med hans militanta försvar inte bara för EU utan också för euron att göra. Han har goda sidor – jag kände honom personligen förr i världen – men han har låst sig i de här frågorna, och i dagens opinionsläge på alldeles fel sätt.

  Comment by Enn Kokk — 2012 01 17 15:26 #

 8. Till Enn Kokk
  Jag har inte spetälska men väntar på dina svar.

  Comment by Ture Sjolander — 2012 01 17 16:20 #

 9. Till Ture Sjölander: Själv anser jag inte att precis vartenda inlägg på min blogg fordrar en kommentar från min sida. Det du tar upp är ju heller inte en kommentar främst till det jag skriver om dagens Estland.

  Men OK då. Jag har ju, själv och från min egen estniska familj, erfarenhet både av integration och av integrationspolitiken som den tillämpades på 1940-talet. Då kunde man bli svensk medborgare först efter flera års väntan och efter prövning av bland annat språkkunskaper. Ändå tror jag inte att de här reglerna tillämpades särskilt hårt – språkprovet var mer pliktskyldigt, och för oss baltiska flyktingar var det ganska lätt att få svenskt medborgarskap. Sverige behövde arbetskraft och esterna – framför allt männen som snabbt slussades ut i jobb – lärde sig också tillräckligt mycket svenska ganska snabbt. Kulturkonflikterna var få, eftersom esternas kultur och religion var snarlik svenskarnas.

  I dag, när det kommer flyktingar från hela världen, utgör flyktingarna naturlgitvis en mer blandad skara, vilket utan tvekan kan göra att det ibland skaver mellan de olika grupperna i samhället. Undervisning i svenska språket och introduktion i det svenska samhällets sätt att fungera är naturligtvis bra, men man ska inte inbilla sig att det man vill åstadkomma går att åstadkomma genom just det slags formella krav som till exempel Folkpartiet har slagits för.

  Comment by Enn Kokk — 2012 01 17 21:50 #

 10. Men OK då, där lyckades du i alla fall klämma in din eviga pusselbit Estland igen så du kunde förmå dig att replikera om än inte över termen Integration, dess vara eller icke vara.

  Jag tror jag nu lämnar ditt stall och dina väl ryktade stallhästar för gott, för att få sväva mid-air utan förlust av hela det politiska panoramat. Du vet att mitt hjärta är svenskt och mitt arsel är internationellt.
  Ta väl hand om dig och de dina.

  Comment by Ture Sjölander — 2012 01 17 23:48 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^