I väntan på Godot

24 november 2008 13:16 | Politik | 10 kommentarer

Titeln på Christer Isakssons bok om Mona Sahlin, ”I väntan på Mona Sahlin” (Prisma, 2008), för tankarna till Samuel Becketts absurdistiska drama ”I väntan på Godot”.

Men medan figurerna i Becketts drama förgäves väntar på sin Godot, dyker Isakssons Godot upp på riktigt och gång på gång. Ibland visar hon sig inte riktigt leva upp till att vara just Godot, men Isakssons variant av absurdismen är att till slut vända allt hon gör – även det också han anser vara handlingar inte riktigt värdiga en Godot – till hennes fördel.

Med det vill jag inte säga att Isaksson försöker dölja Sahlins tillkortakommanden. Han återger till exempel utförligt det jag här på bloggen skrev om henne, när hon till slut ändå såg ut att bli en av huvudkandidaterna till partiledaposten (s), och han ville, när han skrev boken, intervjua mig; tid var spikad, men det föll på att jag då åkte in på Akademiska.

Isaksson redovisar hederligt och i detalj det som hösten 1995 stjälpte hennes plan att ta över som socialdemokratisk partiledare efter Ingvar Carlsson, också hennes senare trassel med parkeringsböter och annat. Men alltsammans sker med en inlevelse med drag av förmänskligande av den person som Isaksson ändå hela tiden ser som den bästa tänkbara ledaren för socialdemokratin.

Dessutom är Isakssons bok en i vissa stycken, inte minst stilistiska, övertalande bok: läsaren ska bringas att tro på Mona Sahlins förtjänster. Isaksson är naturlgitvis i sin fulla rätt att plädera för den som är hans favorit, men som läsare störs jag av att han överargumenterar – bokstavligen genom att upprepa samma sak i två, ibland tre meningar som ligger efter varandra. Så här kan det låta: ”Mona Sahlins första år vid makten kan beskrivas som ensamt. Ett slags ensamhet.” Det här enda exemplet skulle kunna mångfaldigas. Jag är säker på att man, om man tog bort upprepningseffekterna, skulle bringa ner bokens drygt 400 sidor med åtminstone 100.

Ibland antar vidare hans vurm för Mona Sahlin komiska uttryck. Som när han skildrar ett möte med ambassadörer: ”Klädd i kjol i stället för långbyxor gav hon ett erfaret intryck. Amassadörerna tyckte om henne.”

Slutsatserna i boken är hur som helst mer entydigt positiva än de i Lotta Grönings sahlinbiografi. Ändå finns det märkliga likheter mellan de här båda böckerna. Förekomsten av ett utförligt personregister och antalet sidor ger i förstone intrycket, att Isakssons bok är mer genomarbetad och väldokumenterad, och det är den också i vissa avseenden. Men avsaknaden av notapparat och referenser till från vem de anförda uppgifterna kommer delar Isakssons bok med Grönings. Då och då finns i den långa texten visserligen personreferenser, men långa sjok av texten är helt uppenbart Isakssons egna slutsatser, ibland spekulationer från Isakssons sida; Isaksson delar dessutom med Gröning lusten att psykologisera över sin huvudpersons beteende. Liksom hos Gröning hittar jag för övrigt småfel, men liksom i fallet Gröning har jag inte lust att anföra dem, eftersom de rör detaljer som inte påverkar helhetsbilden.

En mer vägande invändning är då att Isaksson förefaller att sakna ideologisk kompass. När han till exempel hävdar att Sahlin vill utveckla samhället i riktning mot ”jämlikhet, rättvisa och frihet”, stämmer det att hon ofta har talat om frihet. Däremot undviker hon begreppet jämlikhet – i stället brukar hon använda sig av det icke synonyma och mer luddiga begreppet rättvisa.

Och naturligtvis faller Isaksson för Sahlins verbala vurm för Olof Palme, detta trots att var och en som vet något om Palmes ideologiska hållningar inser, att Sahlin i flera bärande stycken förordar en inrikespolitik, som verkligen inte var hans. Och det låter ju ödmjukt att Sahlin har tagit lektioner av Jan Eliasson för att lära sig något om utrikespolitik – vilket inte har hindrat henne från att på egen hand hamna i en helt annan hållning än Palmes i EU-frågan.

Liksom Isaksson är jag tillfreds med att hon numera tycks ha några som håller ordning på hennes ekonomi respektive almanacka. Och jag håller verkligen med honom, när han mot slutet av boken driver tesen, att hon i stället för att omge sig med ja-sägande likasinnade till sin stab borde knyta människor som vågar ifrågasätta och driva egna meningar, också komplettera henne där hon har svagheter.

För trots allt är det viktigare att få bort alliansregeringen än vem som är socialdemokratisk partiledare.

10 kommentarer

 1. Och vem är Lucky? :)

  Comment by Anders Nilsson — 2008 11 24 15:29 #

 2. Till Anders Nilsson: Driver jag jämförelsen för långt, riskerar jag väl att bli utesluten från s-bloggar.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 24 15:55 #

 3. :) Men man får ju erkänna att det är ett generöst rep.

  Comment by Anders Nilsson — 2008 11 24 17:04 #

 4. Enn, psykologisera över en historisk persons beteteenden”, det jag fått lära mig är en dödssynd för en varje sann historiker. Kanske är det just därför som den skolade forskaren Lotta Gröning känner en sån lockelse att ge sig in på det fältet, när hon har sluppit ut ur forskarvärlden. Å andra sidan tror jag biografiskrivare generellt, även kritiska sådana, känner ett behov att uppträda som en slags för försvarsadvokat för den som är föremålet för beskrivningen.
  Och för försvarsadvokater är det som bekant viktigt att dra fram psykologiska motiv i försvarspläderingen, psykologin kan fungera som förmildrande omständigheter till handlingar och dumheter som har begåtts. Nu väntar vi, Enn, med spänning på din recension av Nuders bok. Nuder har f öv just i kväll framträtt på Stockholm Östermalm/Gärdets socialdemokratiska förening. Nuders rötter i Estland och fenomenala väg till ”den översta toppen” i det svenska samhället bör väl ha följts av dig med ett visst intresse? Nyligen fann jag att Riksarkivet på Marieberg har ett försvarlig material om familjen Nuder arkiverat, vad jag förstår huvudsakligen hämtat från KGB:s arkiv i Tallin och inhämtat vid Sovjetunionens upplösning. Men då jag varken behärskar estniska eller ryska kan jag tyvärr inte ta del av materialet.

  Comment by Anders Thunberg — 2008 11 25 20:14 #

 5. Till Anders Thunberg.
  Jag är nyfiken på din kommnade bok som kommer att handla om bl a Karin Lannby.
  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2008 11 25 20:39 #

 6. Kul att halka in på den här sidan. Jag håller med om Christer Isakssons hagiografi. Att han saknar språkkänsla och inte är någon vidare skribent vet vi ju sen tidigare böcker. Det stilgrepp, eller missgrepp, med upprepning som du nämner tycks han märkligt nog ha lånat av anonyma källor. En som kallas ”nära medarbetare och anhängare” till Mona Sahlin uttrycker sig till exempel så här: ”När man ser tillbaka på vad som hände Mona hösten 1995 är det lätt att tro på en högre makt. En högre makt som grep in”.

  Exempel på att Isaksson saknar känsla för språket vimlar det av. På en av de första sidorna skriver han att ”2010 är det meningen att hon ska blomma ut”. Vi vet ju vad som händer med en ros som har blommat ut. Isaksson menar nog blomma upp.

  Allvarligare är ändå alla sakfel. Exempel: Redan på de första sidorna påstår han två gånger att statsrådsberedningen låg i Rosenbad 1975, på Olof Palmes tid som statsminister. Han beskriver också med inlevelse hur det såg ut där: ”Thage G Peterson satt i fåtöljen på sitt ljusa arbetsrum i statsrådsberedningen i Rosenbad. Han hade rummet vid sidan om statsminister Olof Palme”. Ett par sidor senare skriver han att ”1975 var statsrådsberedningen i Rosenbad lika mycket som i dag regeringsmaktens centrum och politikens nav”.

  Men på den tiden låg ju statsrådsberedningen inte alls i Rosenbad utan några hundra meter därifrån, på andra sidan Strömmen, i gamla kanslihuset vid Mynttorget i Gamla stan. Till Rosenbad flyttade statsrådsberedningen först på 1980-talet, under Thorbjörn Fälldins näst sista år som statsminister.

  Comment by Magnus E — 2008 11 26 20:59 #

 7. Vad är det som Du vet om Mona Sahlin som Du döljer?
  Har läst på Arena att Du skall ha kännedom om något som skall döljas.

  Comment by inga — 2008 11 28 15:11 #

 8. Till Inga: Jag vet inte ett smack om Mona Sahlin som jag döljer. Mina omdömen om Mona Sahlin som partisekreterare – jag jobbade då närmast under henne – har jag tidigare publicerat här på bloggen.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 28 15:17 #

 9. Roland Cedermark spelade låten ”Baby face”(You’ve got the cutest little baby face eller nåt sånt.) Mer kan jag inte.

  Du har mycket intressant hemsida!

  Comment by Saila — 2008 11 29 13:21 #

 10. Till Saila Olsson: Tack! Eftersom svaret på svenska måste bli ansikte, gissade jag att låttiteln måste ha ordet face i sig.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 29 13:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^