Melodikrysset nr 47 2008

22 november 2008 12:01 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 12 kommentarer

Första halvan av dagens melodikryss tyckte jag var urlätt. Andra halvan hade jag en del problem med.

Bland annat fanns det mot slutet en fråga om klädsel, där jag tappade koncentrationen på grund av Eldemans påbyltade förklaringar. Som illustration användes en melodi som jag kände igen men inte kom på titeln till. Men att döma av ledbokstäverna bör den person som skildras i sångtexten till slut föredra att vara nudist. /PS: Låten heter ”The Stripper”./

Detta förstås under förutsättning att filmmusiken som hörde till rutorna nedanför hämtades ur ET – jag har skam till sägandes aldrig sett filmen.

Robin Hood-filmer har jag däremot sett en masse, men om jag har sett just den film där Bryan Adams sjunger ”(Everything I Do) I Do It For You” låter jag vara osagt.

Däremot har jag garanterat aldrig sett den svenska TV-serien från 2006 ”Mäklarna”. Och även om jag skulle ha gjort det, skulle jag garanterat inte komma ihåg signaturmelodin.

Jag kan också nästan svära på att jag aldrig har lyssnat på vare sig Jessica Simpson eller ”A Public Affair”.

Nå, jag brukar ju ofta också ha svårt att komma ihåg bidragen till melodifestivalerna och till Eurovision Song Contest.

Trots min motvilja mot Linda Bengtzing kom jag i alla fall ihåg hennes duett med Markoolio (Marko Kristian Lehtosalo), ”Värsta schlagern”, i 2006 års melodifestival.

”Under mitt tunna skinn” från årets upplaga hade jag däremot redan lyckats förtränga, men rösten kände jag igen: den tillhörde Patrik Isaksson.

Minnesvärd är däremot ”Congratulations” med Cliff Richard. Varför han bara kom tvåa i 1968 års Eurovision Song Contest är en gåta – vinnarlåten har jag inget som helst minne av.

Vi äldre radiolyssnare minns också med glädje den mexikanska folksången ”La Cucaracha”, som fortfarande var ett kärt örhänge långt efter den mexikanska revolutionen. Dess titel skulle ge ordet kackerlacka.

Också ”Sommarbrevet” (”Jag skrev ett brev”) blev, fast mer kortvarigt, en schalger här i Sverige. Men nog tycker jag så här i efterhand att det var tur att Lena Olin sedan bestämde sig för att bli filmskådepelerksa i stället för countrysångerska.

Veckans Taube missade väl knappast någon. Hans ”Oxdragarsång”, där refrängen börjar ”Dra, dra, min snälla / ska vara: gamla/ oxe”, gav förstås svarsordet oxe.

Kvar att redovisa är då två sånger, som jag förknippar med barndomens skolgång i Nylands skola i dåvarande Njurunda kommun, numera en del av Sundsvall.

”Alla fåglar kommit ren, vårens glada gäster” sjöng jag med min ljusa och klara pojkröst under sångstunderna i klassrummet. Men som det också står i den här visan:

Mulna dar nog återstå,
töcken för vårt sinne.

”Tre små gummor” med text av Anna Maria Roos förekom också på vår repertoar. Den är så kort, så jag låter er avslutningsvis åka med gummorna på deras äventyr:

Tre små gummor skulle gå en gång
till marknaden uti Nora.
Tre små gummor skulle gå en gång
till marknaden uti Nora.
Vi ska ha roligt, sa gummorna de små,
vi ska ha roligt, det kan ni väl förstå.
Åka karusell, och äta karamell
och fröjdas hela dagen uti Nora.

Om jag lever nästa midsommar, får jag höra den här sången igen. Den förekommer varje år i dansen runt midsommarstången vid Hembygdsgården i Öregrund.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

12 kommentarer

 1. Hej.
  Tack för en bra blogg. Behövde verkligen hjälp med mäklarna och nudist idag.
  Måste bara korrigerg lite. Markoolios låt var aldrig med i melodifestivalen, han sjunger bara om den.
  MVH Johan

  Comment by Johan 23år — 2008 11 22 12:28 #

 2. Till Johan: Det du skriver bara bekräftar mitt förströdda intresse för melodifestivalerna.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 22 12:45 #

 3. Hej!

  Jag och min man löste krysset på nätet, och hade ett ord kvar när det var slut. Vinkelordet lodrätt 9. Men, hur vi än letat hittar vi inte någon melodi som skall in där. Är vi inte så lyckosamma letare – eller fanns där ingen fråga till det ordet?
  Det utgår från P i Simpson.

  Hälsningar
  Malin

  Comment by Malin — 2008 11 22 13:51 #

 4. Hej!

  Jag jobbar på ett äldre boende i trollhättan och löser krysset varje vecka, vi har det som en aktivitet, den yngsta är 80 år.
  Oxdragarsångens refräng börja….dra dra min gamla oxe det bästa
  Jag har alltid hjälp av dig, det är något knepigt med krysset varje gång….Tack
  Elvy

  Comment by sandberg — 2008 11 22 14:44 #

 5. Till Malin: Jag har redovisat svaret: Det är förnamnet, Patrik (Isaksson).

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 22 14:57 #

 6. Till Elvy Sandberg: Tack för påpekandet! Det är alltid farligt att citera ur minnet – jag borde ha kollat med någon av de många taubesångböcker jag har.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 22 15:00 #

 7. Tack för att Du hjälper många när de ej kan komma på de olika svåra o lätta orden, idag löste vi det hela, hade 3 ungdomar till hjälp.
  Hälsningar Eva

  Comment by Eva Kahns — 2008 11 22 18:20 #

 8. Eurovisionsschlagern 1968 vanns av det spanska bidraget ”La, la, la” med sångerskan Massiel.
  Det blev allt en hyfsad hit av den oxo.
  La Cucaracha spelades väl av Edmundo Ros´ orkester, vilket Eldeman inte nämnde (konstigt att han inte gav den ledstråden för alla googlare…) och likaså utelämnade han namnet på den som spelade the Stripper, David Roses orkester.
  The Stripper var signatur till Kvällstoppen på Radio Nord en gång i tiden, piratradioskeppet utanför Stockholm 1960-61.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 11 22 20:51 #

 9. Hej Enn!
  Jag uppskattar verkligen din personliga blogg. Alltid rolig att läsa. Och skönt att man inte måste vara under 25 för att vara bloggare. Själv är jag 52 och kan känna mig lite gammal i gamet ibland. Men du ger mig hopp. Trägen ger sig. ”Tro på det ni trodde på – trots allt!”.
  Och ovan fick du min blogg.
  Med vänligaste hälsningar,
  Bengt Lorentzon ”Lorre”

  Comment by Bengt Lorentzon — 2008 11 22 20:55 #

 10. Det var ett svårt kryss igår men till slut fick jag ihop det så här http://blogg.expressen.se/hallandsbloggen/entry.jsp?messid=439853

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 11 23 20:52 #

 11. http://blogg.expressen.se/hallandsbloggen/entry.jsp?messid=428079
  Jag sänder er ett brev med min namnteckning och hoppas få era autografer i retur.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 11 25 17:32 #

 12. Gunnar Bergquist minns nog litet fel, vilket på intet sett är konstigt när det gäller radioprogram som sändes för snart femti år sedan. Kvällstoppen var inte ett program i Radio Nord, utan sändes högst lagligt i Sveriges radio mellan den 10 juli 1962 och den 19 augusti 1975. Den förste programledaren var Klas Burling. Däremot är det säkert så att Kvällstoppen — som redovisade de tjugu skivor som såldes mest, baserat på statistik från ett antal grammonfonbutiker — kom till som ett svar på ett av Radio Nords topplisteprogram, Topp 20. Programledare var Gert Landin, senare Larsan Sörensen. Listan i Topp 20 var dock inte baserad på försäljningsstatistik, utan röstades fram av radiolyssnarna. Topp 20 sändes första gången den 12 april 1961 och sista gången den 27 juni 1962, så Topp 20 och Kvällstoppen avlöste alltså närmast varandra i radion. (Men Sveriges radios Tio i topp, som väl också byggde på Radio Nords topplistekoncept, och där låtarna röstades fram, började sändas redan den 14 oktober 1961.) Det är riktigt att ”The Stripper” var signaturmelodi för Kvällstoppen. Tanken med att välja den signaturen var förstås associationen från det faktum att topplistans melodier avslöjades i omvänd ordning tills slutligen förstaplatsmelodin avslöjades, på samma sätt som som en stripteasedansös tar av sig plagg efter plagg och steg för steg avslöjar mer och mer.

  Comment by Magnus Andersson — 2008 11 27 16:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^