Last chorus: Gunnar Dahl

16 november 2008 13:39 | Musik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Mitt liv är numera så fyllt av begravningar att jag inte själv längre kan känna mig säker. Rätt vad det är blir det min tur.

Den Gunnar Dahl (1939-2008) som begravdes i fredags är inte Birgittas bror – han heter Gunnar Heijbel numera – utan en kusin, son till Martin och Ingrid; Martin var bror till Birgittas likaledes avlidne far Sven. Gunnar Dahl dog av de långt utdragna sviterna av en stroke.

Släkten Dahl är stor och rikt förgrenad. Över hundra släktingar och vänner deltog i begravningsgudstjänsten i Djursholms kapell i fredags. Att det var så många har knappast med plikt att göra. Gunnar var en vänsäll person.

Begravningar har, vilken form de än ges, en katharsisartad effekt på dem som finns kvar och deltar. Den här gången – så är det verkligen inte alltid – lyckades också officianten, kyrkoherde Staffan Hellgren, träffa rätt ton: han beskrev verkligen den människa vi var där för att ta farväl av.

Jag har svårt för det religiösa ceremonielet, också vid begravningar: deltar som icke troende aldrig i bön eller psalmsång. Men många av psalmerna är förstås, allt sedan barndomens psalmverstragglande, välbekanta för mig. Också för mig är ”Blott en dag” (svensk psalm 249) och ”Härlig är jorden” (svensk psalm 297) en del av vårt svenska kulturarv. Mer symboliskt rätt kändes i just det här specifika fallet ”Var inte rädd” (svensk psalm 256). I den finns nämligen formuleringen ”Var inte rädd. Det finns en mörklagd hamn, du ser den inte nu, men färdas dit.”

Och Gunnar var en hängiven seglare, långseglare, till och med jordenruntseglare.

Denna tidskrävande och äventyrliga del av sitt liv finansierade han genom att bland annat vara framgångsrik fastighetsmäklare. Jag delar hans fäbless för Karibien, men hans verksamhet som affärsman ligger förstås långt från det jag någonsin skulle ha kommit på att ägna mitt eget liv åt.

Ändå kom vi alltid väl överens, förde vänliga samtal i samband med de sammankomster som brukar organiseras inom den dahlska släkten. Fast det var egentligen inte den vägen jag blev bekant med honom. På vårvintrarna brukade han nämligen åka skidor i Vålådalen. Där hamnade även jag några gånger samtidigt med honom, detta trots att jag aldrig skulle ha kommit på tanken att ge mig ut i skidbacken eller i längdspåret. Jag var nämligen under en period där tillsammans med partiordföranden och statsministern Ingvar Carlsson och partisekreteraren Bo Toresson och deras närmaste medarbetare – varje år hade vi ett internat i Vålådalen för att diskutera olika knäck- och framtidsfrågor. Folket från statsrådsberedningen respektive partiexepeditionen åkte förstås också skidor mellan överläggningspassen. Alla utom jag. Jag brukade sitta kvar inne och rätta VU-protokoll. Då och då kom Gunnar och bröt rutinen: satte sig ner och pratade en stund. Det var så jag lärde känna honom.

Så småningom förstod jag att Gunnar inte bara var en hängiven skidåkare utan också en hängiven seglare.

Och mycket riktigt speglades hans kärlek till vatten också i valet av icke-kyrklig musik vid begravningsakten. Vi hörde Björn J:son LindhsBrusa högre lilla å” och Paul SimonsBridge Over Troubled Water”. Och som avslutning spelades – ”I’m Sailing”.

Vid defileringen lägger en seglarkamrat en seglarmössa, som också Gunnar har haft, på kistlocket tillsammans med alla rosorna. Och vid minnesstunden efteråt i Villa Pauli spelar en annan seglare ett munspelssolo till den bortgångne kamraten.

Flera – bland dem min hustru – påminner om den aura av spännande äventyr som fanns kring Gunnar, redan under de yngre årens sommarvistelser på Resarö.

Det är sorgligt när någon dör. Men också hugnesamt när denne någon blir ihågkommen i ett så ljust sken.

2 kommentarer

  1. Min medkänsla.
    Det har varit ett antal begravningar av jämnåriga och äldre även i mitt liv de senaste åren. Det känns så sorgligt när de försvinner en efter en, vänner, nära och kära, för att inte säga ödsligt. Men det känns ännu värre när man är med och begraver unga människor, som jag gjort några gånger de senaste två åren. Människor som borde befinna sig mitt i livet.

    Inte heller jag sjunger med i psalmer eller läser böner och ibland känns prästernas mässanden rent plågsamma på begravningar. När min kusin och nästansyster begravdes, för något drygt år sedan, satt jag och var urarg på prästen under hela ceremonin. Men i somras var jag på en begravning, där en yngre kvinna (en f.d. granndotter/granne och gammal skolkamrat till min dotter) begravdes kyrkligt och där prästen var helt fantastisk. Har aldrig varit med om en så fin kyrklig begravning någon gång. Visst kom det in lite Gud och Jesus här och där och ett antal psalmer, men mest förde prästen en avslappnad och mycket trösterik och fin dialog med de närvarande på begravningen, om den döda. Den prästen var helt enkelt en lysande pedagogisk begåvning.

    Comment by Kerstin — 2008 11 17 2:02 #

  2. Till Kerstin Berminge: Kyrkliga begravningar måste man acceptera utifrån den tro de människor som begravs själva har haft – det är ju minnet av dem man är där för att hedra. Och mycket i de kyrkliga begravningarna – allt ifrån de ofta vackra kyrkointeriörerna till psalmerna hör ju till den kultur såna som du och jag har växt upp i – även om vi själva för länge sedan har övergett den tro som fortfarande predikas där.

    Men officianten har ju också en annan uppgift, den nog så svåra att sammanfatta ett liv som nu är slut. Också jag har varit med om slentrianmässiga och slarviga, till och med felaktiga omdömen om den döde, vilket har förmörkat akten då jag ville ta ett fint farväl av honom eller henne som fanns där i kistan.

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 17 10:33 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^