Melodikrysset nr 46 2008

15 november 2008 11:45 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Serier, Ur dagboken | 15 kommentarer

Jag klarade även dagens melodikryss, fastän det innehöll musik som jag normalt inte lyssnar på.

Britney Spears, här med ”Break the Eyes”, skulle jag nog aldrig aktivt lyssna på – men när det är melodikryssdags, måste man ju ha öronen öppna, vad som än spelas.

Inte heller gillar jag dansband. Och jag vet inte om Thorleifs blev bättre genom att i ”Tre gringos” vara förstärkt med Just D.

Lite kul var det ju att se Tommy Blom, Lennart Grahn, Lalla Hansson och Svenne Hedlund kliva fram ur sina hålor och förenas som Idolerna. Även om just ”Sommar” inte precis hör till det bästa jag har hört på skiva.

Då gillar jag Meja (Beckman) bättre. Här hörde vi henne i ”All ’Bout the Money”.

Men jag måste bekänna att jag, när det gäller populärmusik, är ännu mer förtjust i gamla schlager. I det fallet slinker till och med ett och annat av den ganska ojämne och alltför produktive Thore Skogman ner. Hans ”Ja se pengar” – där ledordet är snål – är en ganska kul text.

En tuff brud i lyxförpackning” blev, helt berättigat, en stor succé med Lill-Babs. Den besjungna damens stil får man väl lov att beteckna som lyxig.

En annan Lill – där fick jag till det! – i dag var Lill Lindfors. ”En sån karl”, som här sjöngs av Anne-Lie Rydé, blev en stor hit med Lill, även det helt berättigat.

Den lite snabbare rytmen än normalt i instrumentalversionen av ”Stockholm i mitt hjärta” var väl tänkt att förvilla oss lyssnare lite grann. Men så många gånger som vi har hört den här låten av Lars Berghagen, var det väl knappast någon som missade den.

Instrumental, framförd på panflöjt, var också ”Time To Say Goodbye”, här med rumänsksvenskan Dana Dragomir. Låten är annars mer känd i Sarah Brightmans och Andrea Bocellis engelska sångversion.

Dagens kultserie i TV var Batman, som ju också finns i olika filmversioner. För mig heter han för evigt Läderlappen – det var under det namnet jag för mycket länge sen, när jag var en hängiven läsare av seriemagasin, lärde känna honom.

Lite längre ner i åldrarna får man gå för att, fullt ut, gilla den sockersöta texten i barnvisan ”Min lilla ponny”: ”Vad du är söt, min kära lilla ponny”. Varför den har fastnat så hårt i mitt musikminne undandrar sig i skrivande stund rationell bedömning.

PS

Jag glömde ju att redovisa svaret på en fråga. Inte heller i dag lyckades Eldeman förvirra mig genom att spela Lonnie Donegans original, när han sökte “Norge, Norge, det är ett jävla land”, som Moltas Eriksson framförde i Radio Mosebacke. För övrigt tycker jag själv mycket om vårt västra grannland.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

15 kommentarer

 1. Har redan skickat in min lösning men var osäker på vilken geografisk plats som Hasse och Tage sjöng om och då har du inte skrivit det. Får ge mig till tåls till nästa lördag då. :-)

  Comment by Vonkis — 2008 11 15 12:06 #

 2. Till Vonkis: Jag glömde den frågan. Det ska vara Norge.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 15 12:08 #

 3. Asch då, skrev Hade tre av fem bokstäver så jag skrev Närke… Så kan det gå.

  Comment by Vonkis — 2008 11 15 12:39 #

 4. Till Vonkis: Undrar just vad närkingarna skulle säga om man sjöng ”Närke, Närke, det är ett jävla land”.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 15 13:04 #

 5. Ja, Batman är ju en stad i Turkiet.

  Comment by Bo Strömberg — 2008 11 15 22:16 #

 6. Till: Bo Strömberg: Ja, jag läste om deras krav på del i inkomsterna.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 15 22:20 #

 7. Lösningen innehöll en ”slamkrypare” då programledaren Anders Eldeman på fråga vågrätt två frågade efter vem den kända låt (en sån karl) som sjöngs av Anne-lie Rydé skulle förknippas, vi skulle skriva in förnamnet, men det blev bara halva förnamnet på den Finlandsfödda sångerskan Lillemor (hon heter så) Lindfors, Lill är hennes artistnamn.
  Anders Eldeman borde frågat efter artistförnamnet.
  Några autografer har ännu inte anlänt till Halmstad, kanske ni inte vill lämna ut era namnteckningar till vem som helst?
  En fortsatt trevlig helg till alla som läser dessa rader.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 11 16 11:31 #

 8. Briney Spears sjöng ”Break the ice”…inte ”eyes”
  Kom att tänka på en av Martin Ljungs monologer, Viking hette den kanske, där han tränar ansiktmusklerna: ”ögona böj”…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 11 16 14:49 #

 9. Till Gunnar Bergquist: Medge att min variant var roligare!

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 16 14:57 #

 10. Norge var i vistexten inte ett ”jävla” utan ett ”ruttet” land. Man kan se Melvyn ”Bobo” Slacke (= Moltas) framföra visan på YouTube.

  Comment by Lars Björklund — 2008 11 16 14:59 #

 11. Till Lars Björklund: Där ser man – man ska inte lita på sitt skraltiga minne.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 16 15:02 #

 12. Hej Enn!

  Tack för hjälp med att lösa Melodikrysset! Skönt att slippa fundera en hel vecka.
  Jag har nyss upptäckt din givande hemsida och läser med behållning dina kommentarer och funderingar.

  Vänliga hälsningar
  Ingvor

  Comment by Ingvor Börjeson — 2008 11 16 18:07 #

 13. Till Ingvar Börjeson: Tack! Men ta det för vad det är: mina förslag till lösningar. Också jag kan ju ha fel.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 16 18:15 #

 14. Jag medger att det var min första tanke oxo, ”Eyes”…måste varit så att Eldeman uttalade ”ice” så att man hörde det som ”eyes” hur han nu gjorde; orden uttalas ju väldigt lika för att inte säga identiskt på engelska.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 11 16 21:50 #

 15. Till Gunnar Bergquist: Du har rätt, sir. Jag plockade titeln från Eldeman som jag uppfattade honom.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 17 10:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^