Skäl att vara arg

12 november 2008 14:49 | Barnkultur | 1 kommentar

Birgitta Stenbergs (text) och Mati Lepps (illustrationer) ”Billy är arg” (En bok för alla, 2008, i original på Bonnier Carlsen 2006) är en riktigt lyckad bilderbok.

Birgitta Stenbergs text handlar om en dag då allt känns avigt, allt från det att Billy vaknar på morgonen, då hans till att börja med oförklarliga ilska går ut över stackars Nalle, normalt hans gosedjur i sängen. Han fullföljer genom att ställa till det ordentligt i sitt rum.

Allt känns fel: vädret, Lotta och hennes lillebror, Molly och hennes hund Ruff. Billy är arg på allt och alla.

Men så upptäcker hans förskjutna och utskällda kompisar, att han nyser och har feber. Och snart kommer mamma och tar in honom, lägger honom i sängen tillsammans med Nalle. Runt sängen står de nyss utskällda kompisarna och visar förståelse.

Birgitta Stenberg har åstadkommit en fin och meningsfull vardagshistoria, och Mati Lepps illustrationer lägger till en dimension som gör boken dubbelt så bra: betydelsebärande detaljer i rummet, Billys minspel och runda fysionomi och så den där purjolöken som Billy under en stor del av handlingen av någon outgrundlig anledning går och bär på.

1 kommentar

  1. Påminner lite om A. Lindgrens ”Lotta rymmer hemifrån” (ungefärlig titel, eng. ’Lotta leaves home'; vi har den på båda språken) i att Lotta också är omåttligt arg, över jumpern som killas och sticks och som mamma sagt att hon måste ha, klipper hål i den, blir rödd över vad hon gjort och rymmer hemifrån till tant Berg. Den boken var en inspiration för mig när mina barn gjorde något överilat, när de inte mådde bra och allt gick på tok.

    Comment by A-K Roth — 2008 11 14 16:49 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^