Låt oss tillsammans göra socialdemokratin till en offensiv kraft igen!

1 januari 2012 13:46 | Politik | 56 kommentarer

På det rent privata planet har jag i slutet av det gångna året drabbats av saker som har gjort mig nedstämd. Det är ingenting jag tänker skriva om – trots att många av er nog tycker att jag ofta är mycket frispråkig, finns det en privat sfär som inte heller jag tycker angår andra än de berörda.

Av större intresse, i det här forumet, är det tillstånd det parti jag har ägnat mitt liv åt – socialdemokratin – befinner sig i. Också där är det lätt att bli nedstämd, men tillståndet av dundrande baksmälla måste vara över snart! Vi som verkligen tror på vårt parti och på dess ideologi, demokratisk socialism, måste ta oss samman och gå till offensiv.

Vår partiledare, Håkan Juholt, har gjort en och annan tabbe och har slarvat med annat.

Men jag ser honom som en man av god vilja och en partiledare, vars analys åtminstone i flertalet frågor leder honom till rätt slutsatser. Med honom och ett antal likasinnade i partiledningen var vårt parti, innan det åter drabbades av kaos, på väg att återgå till klassiska socialdemokratiska hållningar.

I de många mer eller mindre fantasifulla politiska nyårsanalyser jag har läst finns det egentligen bara ett element som förefaller möjligt och därmed skrämmande: När Vänsterpartiet har valt den mycket skicklige Jonas Sjöstedt till partiledare, kan (V) komma att upprepa Gudrun Schymans gamla success story och kanske mer därtill.

So what, säger då alla de som delar Sjöstedts åsikter.

Men problemet är att Vänsterpartiet aldrig någonsin kan komma i närheten av att bli den ledande kraften i Sveriges riksdag, långt mindre bilda regering.

Risken finns att socialdemokratin, med en ny ledare som hämtas från partiets högerfalang och som alltså skulle ersätta Juholt, förblir ett parti på dagens nivå (eller ännu mindre) och framför allt, och nu mer definitivt, byter politisk identitet och blir ett socialliberalt parti. Sker det, kan vi för åtminstone för oss överblickbar tid släppa den röda drömmen, drömmen om ett samhälle som präglas av både mer jämlikhet och mer solidaritet.

Så låt oss utgå från vårt nuvarande läge och avböja alla förslag från femtekolonnare i vårt eget parti och stå emot trycket från borgerliga media att göra ett nytt ideologiskt lappkast, formellt kostymerat som ny partiledare. Backa i stället upp Håkan Juholt och ge honom stöd, både i verbal mening och i form av stabila och kunniga rådgivare. Flytta, sammanträde för sammanträde, kongress efter kongress, tillbaka partiet till dess klassiska socialdemokratiska – radikala – ståndpunkter, och se till att avståndet gent emot borgerligheten, i frågor som vård, skola och omsorg, åter igen blir tydligt för väljarna. Stå på er inför vänner, bekanta och arbetskamrater, och använd varje tänkbart tillfälle till att värva likasinnade som nya medlemmar.

Vill någon anmäla sig som ny medlem den här vägen, hjälper jag gärna till. Men annars är det ju lätt att hitta Socialdemokraterna i telefonkatalogen.

* * *

På ledarsidan i dagens (2 januari 2011) Svenska Dagbladet finns en kolumn av Roland Poirier, där han åter för fram i media tidigare framförda anklagelser mot Håkan Juholt i fråga om hanteringen av partiets skuggbudget.

En balanserad och välargumenterad kommentar till den här frågan, signerad Sara Gunnerud, hittar du på Rebellabloggen – länk finns här intill.

* * *

På ledarsidan i Svenska Dagbladet den 3 januari 2012 sammanfattar Maria LudvigssonSocialdemokraternas rivstart på 2012”. Även jag citeras, med mitt omdöme om Håkan Juholt, ”en man av god vilja”.

56 kommentarer

  1. Jo, nog har vi tillräckligt med partier på högerkanten för att tillse demokratiska valmöjligheter, vi behöver inte fler. Däremot behövs ett offensivt och ideologiskt socialdemokratiskt parti som vilar tryggt i de ursprungliga grundvärderingarna och därifrån tar avstamp för att bygga en politik för framtiden. Förutsättningarna för detta är goda, eftersom behovet är skriande.

    Gott nytt år till dig och Birgitta!

    /Eva

    Comment by Eva Hillén Ahlström — 2012 01 01 14:03 #

  2. Hoppas att s också vågar återgå till traditonell svensk utrikespolitik som ett tydligt alternativ till Carl Bildts krigspolitik ihop med USA och NATO.
    http://runelanestrand.wordpress.com/2011/12/30/hoppas-bildts-dagar-snart-ar-raknade/

    Comment by Rune Lanestrand — 2012 01 01 14:11 #

  3. tack och god fortsättning och hoppas verkligen att medierna snart får nya villebråd att jaga , otäckt att följa deras samlade jakt på enkla poäng. denna gång var det bara Adele som jag
    gissade men du hade som vanligt god koll ,Tack .

    Comment by tommy brodin — 2012 01 01 14:26 #

  4. Bra att du fortsätter kämpa på årets första dag.
    Året slutade med att vi för andra gången fick begrava UppsalaDemokraten, som röst iden lokala debatten. Uppförsbacken känns oändlig lång, så vi måste koncentrera oss på varje steg.

    Comment by Kees Geurtsen — 2012 01 02 8:59 #

  5. Till Rune Lanestrand: För min del är jag en övertygad anhängare till traditionell svensk utrikespolitik: alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig. Det senare hindrar naturligtvis inte deltagande i av FN beslutade och ledda väpnade ingripanden i omvärlden.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 02 13:13 #

  6. Till Tommy Brodin och Kees Geurtsen: Läs också mitt PS till inlägget på årets första dag.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 02 13:15 #

  7. Enn,

    Du skriver bl a att vi bör ”avböja alla förslag från femtekolonnare i vårt eget parti och stå emot trycket från borgerliga media att göra ett nytt ideologiskt lappkast, formellt kostymerat som ny partiledare”. Menar du att de, bl a jag, som inte tror att vi kan vända den negativa utvecklingen för s så länge Juholt sitter kvar – och att han därför borde avgå, är ”femtekolonnare”? Bara för att förtydliga så har jag inte förespråkat någon annan kandidat att ta över. Tror faktiskt inte någon har gjort det. Min övertygelse är att ett flertal goda kandidater lär framträda om behov skulle uppstå. För mig handlar inte dagens problem inom partiet primärt om politik, utan om förtroende.

    /Jonas Morian

    Comment by Jonas Morian — 2012 01 02 14:51 #

  8. Till Jonas Morian: Vid ett partiledarbyte kan det mycket väl komma att handla om just byte av politik. Det är faktiskt slående att så många av dem som vill lösa våra problem genom att byta ut Juholt inte precis hör hemma på partiets vänsterkant.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 02 16:23 #

  9. Enn, visst – det skulle kunna ske. Men det motsägs möjligen av att ingen socialdemokrat i debatten såvitt jag uppfattat förespråkat ett byte av politik, mer än möjligen i enskilda sakfrågor. Och du svarade inte på min fråga.

    Comment by Jonas Morian — 2012 01 02 16:51 #

  10. Till Jonas Morian: Ett gäng partimedlemmar bidrar i dag aktivt till att sänka Juholts och därmed även partiets aktier. Du och andra skulle kunna bidra till lugn och stabilitet och därmed framgång för partiet.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 02 17:11 #

  11. Så… vi är femtekolonnare så länge vi inte – enligt dig – ”bidrar till lugn och stabilitet och därmed framgång för partiet”?

    Comment by Jonas Morian — 2012 01 02 17:32 #

  12. Till Jonas Morian: Du och andra som känner sig träffade får gärna ta illa vid er!

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 02 17:34 #

  13. Jag kände mig inte nämnvärt träffad från början, utan frågade vad du faktiskt menade. Du preciserade dig då efter ett tag, och omfattade uttryckligen mig. Själv tycker jag att det är väldigt grovt att använda ett begrepp synonymt med förrädare, svikare eller infiltratör om partivänner.

    Comment by Jonas Morian — 2012 01 02 17:54 #

  14. Till Jonas Morian: Men någon gång får det faktiskt vara slut på hövligheterna.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 02 17:59 #

  15. Noterat. Då vet jag. Otroligt tråkig inställning, men den får stå för dig.

    Comment by Jonas Morian — 2012 01 02 18:03 #

  16. Till Jonas Morian: Behöver du vård efter det här lilla meningsutbytet, kan du väl få den på Carema.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 02 18:21 #

  17. Var det inte attendo som avlönade Hr Morian för att mata ur sig fina ord om vanvården?

    Socialdemokrat? Yeah right-

    Comment by Christer Eriksson — 2012 01 02 22:17 #

  18. Jag var fackligt aktiv i slutet av 60-talet och 70-talet. På Metallklubbens möten hade vi tre kanske fyra olika kommunistiska falanger. Någon enstaka gång lyckades de få igenom något förslag men oftast var de oense i allt. Socialdemokratin har aldrig varit så stark som då. Vi behövde hela tiden vässa våra argument. Om Vps nya ordförande kan göra det partiet starkt så skulle vi kunna utgöre ett riktigt vänsterblock – bra tycker jag.
    Det talas om högerpartier här, varför nämns aldrig Miljöpartiet vid sin rätta och bevisade politiska hemvist – nämligen långt ut på högerkanten med alla sina marknadsliberala värderingar. Jag vägrade lägga min senaste valsedel så att de skulle kunna vara med och bilda regering och jag kommer aldrig att göra det framgent. Jag har de grundläggande Socialdemokratiska värderingarna och tänker kämpa för dem.
    Jan Karlsson

    Comment by Jan Karlsson — 2012 01 02 23:47 #

  19. De som sänker partiets aktier är socialisterna inom partiet som tagit över rodret i sin lilla kupp. Det och den enorma brist på kompetens som partiledningen uppvisat under det senaste året.
    Som lök på laxen kommer Juholts tillkortakommanden som ledare och hans bristande moral. En sabla röra minst sagt.

    Comment by Jonny Disenfeldt — 2012 01 03 14:45 #

  20. Till Jonny Diesenfeldt: Det du kallar kupp var beslut av en partikongress med valda ombud från hela landet. I partiledningen finns för övrigt fortfarande representanter för olika politiska tendenser.

    Men egentligen är debatter med dig i såna här frågor helt meningslösa: Du skulle ju inte rösta på Socialdemokraterna vem vi än valde som partiledare.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 03 15:15 #

  21. Man hade en person att välja på… vilket val .. låt vara att det var den 8:e eller så valmöjligheten som valberedning och distrikt kunde enas om (om de nu i egentlig mening enades)…

    Inte unikt för S men att kalla det val är ju lite löjeväckande.

    Jag antar att du helst vill bli av med ”femtekolonnarna” i partiledningen, lite utrensningar hör ju till.

    Alliansen behöver en stark motståndare, det är nyttigt för demokratin. Sverige har tyvärr i större delen av sin semidemokratiska (så länge Bernadotte-monarkin kvarstår är vi inte demokrati) tillvaro letts av en maktfullkomlig S-regering. Nu är alliansen istället stark och oppositionen en enda röra, inte heller det är bra för demokratin.

    Och nej, en socialist vill jag inte se leda landet, lika lite som en fascist, nazist , kommunist eller religiös fundamentalist.

    Comment by Jonny Disenfeldt — 2012 01 03 15:41 #

  22. Till Jonny Diesenfeldt: Och inte heller någon socialdemokrat, åtminstone inte en som är det på riktigt.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 03 15:48 #

  23. Det finns gott om bra socialdemokrater, de flesta är inte socialister som dig.

    Comment by Jonny Disenfeldt — 2012 01 03 15:52 #

  24. Till Jonny Diesenfeldt: ”Som du” heter det. Det vet bildade socialister.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 03 16:42 #

  25. Enn,det är bra att du talar klarspråk.Jag tycker att du har mycket sunda åsikter.
    För övrigt verkar förbudet att avslöja sina källor, vara en till 90% styrt högermedia vara till stor hjälp. Man kan ju skriva vad som helst och sedan hänvisa till att man inte kan avslöja sina källor.
    Den i och för sig sunda lagen fungerar ju betydligt bättre i en demokrati där media ägs av både höger och vänster.

    Comment by Kjell Ryder — 2012 01 03 16:42 #

  26. Vi får nog ändå förutsätta att väljarna inte är vare sig dumma eller utan empati. Den borgerliga segern var en reaktion på en socialdemokratisk politik som uppfattades som alltför bidragsvänlig, nu börjar många tycka att det räcker. En växelverkan mellan höger och vänster är nog en nyttig modell, så att ingen blir för säker på makten, i väntan på att något nytt växer fram.

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2012 01 03 17:49 #

  27. Till Ann Christin Sandlund: Vi är ju inte alltid överens, och du har också berättat hur du röstade. Men trots olika slutsatser ibland finner jag dig – i motsats till en del andra som mer liknar troll – värd att lyssna på.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 03 18:01 #

  28. Jag är inte övertygad om någon politisk riktnings fördelar i dagsläget, däremot är jag en ”kärleksfull kritiker”, även om jag redan innan Håkan Juholt valdes hade skrämselhicka. Nu är han vald och tiden får utvisa utfallet. Det är alltid lättare att vara efterklok än förklok, men nog känns Sverige, världen, ekonomin och politiken osedvanligt svår att begripa sig på. Jag börjar undra vilka krafter det är som styr – egentligen? Kapitalet? Media? Men i slutändan är det nog ändå så att de allra flesta har fått det lite bättre, även globalt sett. Utan att för den skull förringa svårigheterna för en del…jag börjar känna ett behov av en tids sjukskrivning, efter flera års kamp mot en handikappande krämpa, men det blev nobben. Nu tänker jag säga till på skarpen, men möjligen kommer jag nu att få känna på det iskalla Sverige som jag inte har sett så mycket va, trots nära kontakt med mindre bemedlade. Och du är alltid värd att lyssna på. Jag lyssnar för övrigt på alla, i alla fall en stund ;)

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2012 01 03 19:40 #

  29. Ibland tror jag socialdemokratin har gått vilse i det samhälle den till stora delar själv har skapat.
    Men partiets/rörelsens självsyn tycks också ha tagit skada av det unikt långa maktinnehavet; för många inbitna socialdemokrater återstår det ännu att ta till sig att läget i dag är helt annorlunda än då S nästan automatiskt kunde räkna med valresultat på långt över 40 procent.
    Men konkurrensen om vänsterväljarna är en helt annan i dag, i och med miljöpartiets tillkomst och att vänsterpartiet blivit något helt annan än det gamla SKP någonsin var. Samtidigt har ju borgerligheten också i varierande grad faktiskt accepterat mycket av det som socialdemokratin tidigare ensam stod för.
    Sammantaget innebär detta att S i fortsättningen förmodligen får anpassa sig till en nivå på mellan 30 och 33 procent i valen, vilket ju för övrigt redan också är vad som gäller i övriga Västeuropa.
    Och 30-33 procent behöver inte vara så dåligt; förutsatt att partiet vet vad det vill. Och frågan är väl om det är vad dagens socialdemokrati verkligen vet?

    Comment by Mats Rosin — 2012 01 04 7:51 #

  30. Till Mats Rosin: Den nivå du nämner är förstås rimligare än dagens, men i de två partiprogram, de från 1975 respektive 1990, jag var huvudansvarig för, var ambitionen större.

    I 1975 års partiprogram fanns, i ett slags dubbelt grepp, ambitionen att onödiggöra ett parti till vänster om socialdemokratin. Dels kritiserades, självfallet, den då fortfarande levande kommunismen hårt, dels stärktes uttrycken för en demokratisk socialism, framför allt det som handlade om gemensam sektor och kollektivt ägande av företag, i programtexten.

    I 1990 års partiprogram fanns kapitlet ”Min gröna dröm är röd” – rubriken är ett Helga Henschen-citat – och ett socialdemokratiskt partiprogram genomsyrades för första gången av ett grönt perspektiv.

    Det är det här slaget av förmåga att göra en bärkraftig framtidsanalys jag saknar hos dagens socialdemokrati. Men jag hoppas att jag är för pessimistisk: Den programkommission som nu arbetar visar sig kanske ha den förmåga jag efterlyser.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 04 9:47 #

  31. Jag står till vänster om Socialdemokraterna men jag röstar på dem. Av den anledningen att de är det enda alternativet i dagens Sverige och för att nuvarande regering är rent fientlig mot sitt eget folk.

    De sk förnyarna inom SAP är karriärister som vill ta upp kampen med moderaterna om att få föra ungefär samma politik. Du – Enn – kallar vissa av dem för femtekolonnare och det är en korrekt benämning. De vet inte hur man uppför sig inom ett parti. Jag hoppas att fotfolket inom ert parti lyckas få hut i dessa personer (Ylva, Bodström, BR m fl).

    Från min synvinkel är jag oerhört imponerad av Juholt och jag tycker han är den bäste politiker vi haft på decennier. Främst för att han förmår att skilja överordnade frågor från underordnade.

    Jag vill uppriktigt tacka för ditt nyårs-inlägg!!

    Comment by Janne Bjernfeldt — 2012 01 04 11:17 #

  32. Enn,

    Jag har sporadiskt besökt din blogg över åren och tycker att den är trevlig och ofta har läsvärda inlägg.

    Dock måste jag säga att jag blev förfärad över din hårda respons till Jonas Morian. Socialdemokratiska partiet kan väl knappast gynnas av den ton du själv har gentemot ”högersidan” inom socialdemokratin.

    Jag själv är socialdemokratisk sympatisör, men vet inte hur jag skulle klassas (dvs. vänster- eller högersosse). Jag står till vänster i socioekonomiska frågor: för en stark välfärdsstat, för social rättvisa, för att värna idén om Folkhemmet, mot privatiseringar och utförsäljningar, för blandekonomi. I sociokulturella frågor står jag mer till höger: kritisk till förda integrationspolitik, vill ha en starkare rättsstat (bor i Malmö…), vill ha ett starkt svenskt försvar, vill ha mer ordning i skolan, är pro-Israel. Jag är antikommunist och antinazist. Vidare tycker jag att Alliansens utförsäkningspolitik är förkastlig och uppvisar en blatant nedvärdering av människovärdet och en krasst materialistisk-ekonomistisk teknokrati.
    Jag räknar mig snarast som kulturkonservativ än kulturradikal.

    Jag trivs inte med renodlade högersossar, som jag oftast finner alltför just ekonomistiska och teknokratiska. Inte heller trivs jag med renodlade vänsterssossar som jag finner alltför kulturradikala och socialistiska.

    När Håkan Juholt valdes kände jag inte till honom särskilt mycket, men efter hans linjetal jublade jag (en politiker som tar upp kulturen!). Därför blev jag extra besviken på honom efter alla hans fadäser. I mina ögon har han fått flera chanser och sumpat dem. Med honom vid rodret kommer skutan SAP att sjunka. Obönhörligen. Detta måste även sägas högt och det är *bra* med en såväl offentlig som intern diskussion i partiet. Hur kan du gå ut så hårt och kritisera dem som kritiserar om du nu säger dig värna partiet? Tycker du kastar sten i eget glashus – du fördömer ju i det närmaste Jonas Morian och andra högersossar i mycket hårda ordalag.

    Var skulle du placera in mig på den politiska skalan? I vilket läger? Är jag en femtekolonnare för er vänstersossar? Eller är jag femtekolonnare för högersossar? Vilken av mina åsikter gör mig till sosse? Vilken av mina åsikter gör mig inte till sosse? Finns det en ideologiskt ren vänsterlinje som alla socialdemokrater bör hålla sig till, tycker du? I så fall, vad innefattar denna och är alla som inte delar den rakt av då ”femtekolonnare”? Hur ser du på tanken om SAP som en bred kyrka med plats för flera nyanser? Hur är din syn på politisk tolerans?

    Dessa är ärligt menade frågor som jag vore tacksam över om du reflekterade lite kring.

    Trots allt detta vill jag tacka för en i övrigt fin blogg.

    Comment by Frede — 2012 01 04 16:22 #

  33. En sak till: jag är pro-NATO (huga!), men skeptisk till EU och anti-EMU.

    Comment by Frede — 2012 01 04 16:25 #

  34. Enn, varför kom inte min långa kommentar med? Du tog däremot med min andra, korta, kommentar som blir rent obegriplig när den får stå för sig själv.

    Comment by Frede — 2012 01 04 18:09 #

  35. Sorry, nu ser jag min långa kommentar. Märkligt nog så syntes den först, sen försvann den och nu syns den igen. Hoppas att den får vara kvar nu.

    Comment by Frede — 2012 01 04 18:11 #

  36. Det var ett bedrövligt partiledarval, utan öppenhet. Håkan Juholts framträdande hos Skavlan, där han stoltserade med sin svarta bok där fiender skrivs in, var beklämmande. Det är en sorglig utveckling i partiet, en brist på visioner och öppenhet, en vilsenhet som är skrämmande.
    Dock blir jag hoppfull när jag pratar med brorsdottern, SSU-are i Jämtland, som har en entusiasm jag inte delar.
    Men de har ett tungt arbete framför sig när de ska förändra den slutna hierarkiska maktapparat partiet blivit. Går det, undrar jag.
    För övrigt beundrar jag din ständiga entusiasm Enn!

    Comment by Eva S — 2012 01 04 20:14 #

  37. Till Frede: Din långa kommentar hade fastnat i säkerhetskontrollen, och jag observerade den först inte. Nu har jag godkänt den.

    Min hårda ton mot Jonas Morian beror på att jag tycker att partiets nuvarande läge inte direkt inbjuder till det slags krypskytte mot den kongressvalde partiledaren som han och några andra här inte omnämnda bedriver. Annars finns det ju, som du är inne på, en lång tradition inom socialdemokratin att acceptera en ganska stor åsiktsspännvidd.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 04 22:02 #

  38. Till Eva Swedenmark: Fast det senaste partiledarvalet skiljer sig ju inte procedurmässigt från något av de tidigare. I själva verket var ju de här valen tidigare ännu mer interna: Minns att till exempel Tage Erlander när han valdes var tämligen okänd för många partivänner.

    Brorsdottern iakttog jag och lyssnade på i talarstolen under den senaste partikongressen. Hon har nog framtiden för sig – hälsa henne gärna det!

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 04 22:07 #

  39. Visst är det så Enn, men det är ju just det att partiet inte hänger med i tider då större öppenhet krävs.
    Ska hälsa Linnea! Hon är på Bommersvik nu – och hon ger mig hopp.

    Comment by Eva S — 2012 01 04 23:27 #

  40. Till Eva Swedenmark: I och för sig finns det numera en större öppenhet. När jag blev chefredaktör för Aktuellt i politiken (s), införde jag en insändaravdelning, vilket var ett slags framsteg – men kolla i dag alla socialdemokratiska bloggar, anslutna till S-bloggar eller inte. Visst diskuteras det mer och mer öppet i dag. Vilket ju inte behöver betyda att man därför – som somliga gör nu – skjuter på eget mål.

    För övrigt saknar jag Peters röst i nätdebatten. Hans blogg finns kvar, men det var länge sen han skrev något där.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 05 10:29 #

  41. Låt oss gemensamt övertyga Peter om det, jag saknar också hans kloka synpunkter i debatten

    Comment by Eva S — 2012 01 05 11:17 #

  42. Enn,

    Du skriver att det finns ”en lång tradition inom socialdemokratin att acceptera en ganska stor åsiktsspännvidd.”

    Men vad räknar du in under denna åsiktsspännvidd? Du svarade inte på mina frågor. Vem är en ”riktig” och ”äkta” socialdemokrat i dina ögon?

    Comment by Frede — 2012 01 05 17:51 #

  43. Till Frede: Det finns ingenting i din åsiktsbeskrivning gällande dig själv som – även om mina egna tyngdpunkter i en del avseende ligger annorlunda – enligt min mening stämplar dig som något slags ”icke-socialdemokrat”.

    Det aktuella problemet runt Juholt ligger inte på det planet. Det du inte verkar se är att en del av kritiken mot Juholt, och framför allt häftigheten i den, säkert har sin bakgrund i att inte bara våra – Socialdemokraternas – politiska motståndare utan också folk som hör just till partiets högerfalang vill ha bort honom för att han har visat en (enligt dem) alltför stor benägenhet att ompröva vårt partis hållningar i fräga om vård, skola och omsorg, så att de mer åter liknar det som stod i till exempel 1990 års partiprogram.

    Det är den Jonas Morian som tar strid för den privata vårdsektor som avlönar honom jag verbalt slår på käften för att tala klarspråk.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 05 18:23 #

  44. Bar de som inte betalat sin medlemsavgift får vara med i mitt Socialdemokratiska Parti.
    Alla sympatisörer varmt välkomna med bidrag från vänster och höger och vänster om höger.
    Ingen boxning tillåten i spelets gång.

    Comment by Ture Sjolander — 2012 01 06 5:55 #

  45. Enn Kokk!
    Instämmer i allt du skriver ovan, både i inlägget och i svaren till dem som kommenterat.

    Vill man ha en borgerlig politik, som somliga tydligen vill inom S, då ska man gå med i ett borgerligt parti istället. Ingen som vill ha en Volvo köper en Ford för att bygga om den till en Volvo.

    Det har varit beklämmande att följa de s.k. förnyarna inom S de senaste 20 åren, hur de bit för bit fört S allt längre in i den politik som partiet en gång bildades för att bekämpa.

    Det var förresten ett bra program om skotten i Ådalen idag. Tänkvärt på många sätt, inte minst det där om hur SAF ville sänka lönerna!

    Comment by Kerstin — 2012 01 07 1:41 #

  46. Personligen tror jag att mycket av Håkan Juholts tvehågsenhet i många frågor hänger ihop med stora motsättningar inom socialdemokratiska partiet och inte inom honom själv. Förra veckan hamnade jag bredvid Owe Thörnqvist på Stockholms stadsteater. Vi kom in på SAP:s problem och han slog förstås ner på Juholts ständiga dementerande av det han själv nyss sagt och tillade: Men nog är det väl konstigt att ingenting av de gamla socialdemokratiska värderingarna om ett värdigt liv får vara i fred. Finns det inga som vill ha ett sånt samhälle längre, undrade han. Om Håkan Juholt sa han dock att han är en lysande retoriker, klart överlägsen Göran Persson. Men vad vill karln?
    Det undrar naturligtvis också jag men tror att hans otydlighet beror på en vilja att hålla ihop partiet. Dock har jag ingen förståelse för hans utrikespolitik. Han är en av arkitekterna bakom den svenska så kallade insatsen i Afghanistan och han godkände också svenska flygvapnets deltagande i bombkriget mot Libyen, en insats som sannerligen inte handlade enbart om att upprätthålla en flygförbudszon. Både det kriget och det i Afghanistan leds av NATO-generaler med helt andra syften än dem som anges i de i och för sig suddiga och, när det gäller Afghanistan, i efterhand tillkomna FN-resolutionerna.
    Den försvars- och utrikeslinjen bör Carl Bildt få stå för själv.
    Min feministiska blivande svärdotter tycker att Håkan Juholt är en gubbjävel som uppträder precis som en gubbjävel. Eftersom jag själv är en sån försökte jag litet håglöst försvara honom men det var inte särskilt meningsfullt. Det hade varit lättare om han själv talat tydligare.
    Hans O

    Comment by Hans O Sjöström — 2012 01 07 12:37 #

  47. Till Hans O Sjöström: Jag tycker du ska berätta för blivande svärdottern om dina insatser i Socialdemokratiska studentförbundets så kallade sexutskott – vill hon veta mera, kan du väl låna ut ditt exemplar av ”Var blev ni av, ljuva drömmar?” och be henne ta del av dels min inledning, dels Lena Gonäs’ kapitel.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 07 13:05 #

  48. God fortsättning och tack

    Comment by Sonja Qvistbäck — 2012 01 07 14:12 #

  49. Det är först nu jag har haft möjlighet att läsa Din blogg och kommentarerna kring inlägget 1 januari. Jag har av och till följt bloggen de senaste månaderna och en sak man slås av är att Du ofta nämner ditt nära samarbete med Olof Palme. Det är en fråga som man onekligen ställer sig: Tror Du att Palme skulle, med hänsyn till dennes uppfattning om rätt och moral, ha accepterat Håkan Juholts agerande? Jag är helt övertygad om att han, i likhet med många andra, skulle ha krävt Juholts avgång! Partiets opinionssiffror fortsätter att minska och det blir alltmer uppenbart att Juholt sätter sitt eget privata väl och ve före partiet. Man kan spekulera i vad det är som driver honom – kan det vara att han inte vill mista den höga lönen han har idag? Ty de felaktiga bostadsbidragen från riksdagen har ju visat honom girig.

    Det finns bara en sak Juholt kan göra för att rädda partiet: frivilligt avgå och det borde han ha gjort direkt efter avslöjandena kring exempelvis bostadsbidragen. Det hade förvisso varit mycket turbulent för partiet men vi hade klarat av situationen. Ty vi talar ju om Sveriges ledande politiska parti!

    Jag måste också tyvärr säga att jag tycker det är mycket tråkigt och förvånande att Du och Din hustru, som båda haft mycket framträdande positioner inom svensk socialdemokrati, inte har krävt det uppenbart riktiga i denna för partiet mycket svåra situation – Håkan Juholts avgång.

    Jag vill samtidigt säga, att Din blogg är en av de bästa jag läst och jag kommer att nu mer noggrant följa den.

    Med bästa hälsningar

    Bengt Eliasson

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 10 12:50 #

  50. Till Bengt Eliasson: Håkan Juholt har ju blivit påhoppad för en mängd saker, men märk att det bara är i en fråga han eventuellt har agerat för egen vinnings skull – och kanske inte heller det: Han kan ju, helt naivt, ha trott att riksdagens bostadsersättningssystem har varit så där generöst. Som du väl har noterat har några borgerliga riksdagsledamöter agerat likadant. Oklara regler har det här systemet utan tvekan haft.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 10 13:08 #

  51. Hej Enn! Tack för ditt svar, även om du inte svarade direkt på de två viktiga frågorna i min kommentar. Det vi bevittnar nu är den stora socialdemokratiska tragedin, ty jag tror helt enkelt inte att Håkan Juholt klarar av att vända den nedåtgående trenden, trots sin mycket skickliga retorik och förmåga att väcka människor. Och där ligger den just stora tragedin – när partiet äntligen fick en ledare med stora talaregenskaper, som t o m en sådan som Fredrik Reinfeldt fruktar, och med i början positiva opinionssiffror går den nyvalde ordförande och, för att tala vanlig svenska, gör bort sig inför hela det svenska folket. Det finns bara en utväg – Juholt måste gå!

    Jag är så pass gammal (född 1960) att jag minns Ove Rainer-affären, där Olof Palme mycket snabbt begärde att Rainer skulle lämna sitt uppdrag som justitieminister, trots att denne inte strikt juridiskt hade gjort något fel.

    Jag är också helt övertygad att många gamla socialdemokrater, inte minst de som varit ledande inom partiet, önskar att Juholt skulle ställa sin plats till förfogande. Är det inte, handen på hjärtat, också så med dig och Birgitta?

    Och till sist: Den allra största tragedin för partiet är dock att Thomas Bodström inte vill bli den nya partiordföranden. Han är bildad, ja intellektuell i ordets finaste mening, men framför allt har han visat att han kan tänka nytt inom många politikområden. Det som kanske partiet behöver allra mest för att kunna möta framtidens frågor och problem. Han har därtill visat att han har en mycket hög privatmoral, då han exempelvis inte tagit emot någon statsrådspension. Han tycker att det är helt förkastligt då han är i allra högsta grad verksam som advokat.

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 10 15:29 #

  52. Till Bengt Eliasson: Jag skulle inte vara så säker som du på att Håkan Juholt till alut ändå inte klarar den här persen – han är en fighter. Jag har mött honom på hana landsomfattande turné, när han besökte Uppsala arbetarekommun, och den konfrontationen klarade han utmärkt.

    Ett problem med ditt resonemang i ledarfrågan är att Håkan Juholt och Thomas Bodström i politisk-ideologisk mening inte är utbytbara. Läget är, när det gäller den återerövrade en smula mer vänsterinriktade kursen, mycket skört, och det ska verkligen mycket till för att jag för min del ska riskera de framsteg den senaste partikongressen innebar på den punkten.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 10 16:18 #

  53. Vi får, Enn, hoppas, för partiets skull, att du får rätt i ledarfrågan. Ett nytt mycket allvarligt orosmoln har dock dykt upp på den politiska himlen, nämligen Vänsterpartiets nye ledare, Sjöstedt, som uppenbarligen har stora ambitioner för sitt ledarskap. Jag är övertygad om att han tyvärr kan attrahera en del socialdemokrater, som känner sig besvikna över den senaste tidens utveckling.

    Jag missade tyvärr Håkan Juholts framträdande här i Uppsala. Han är ju som sagt en mycket skicklig retoriker. Sådana är det som bekant inte gott om i den svenska arbetarrörelsen.

    Bengt Eliasson

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 10 18:34 #

  54. Till Bengt Eliasson: Jag har själv om Sjöstedt skrivit ungefär det du nu skriver.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 10 18:46 #

  55. Hej!

    Det har, här och där, uttryckts farhågor att SAP står inför en splittring. Höger och Vänster. Det kan vara så, men jag hoppas inte det. Däremot tror jag att en del högersossar – Bodström och andra – kan vara på väg till något av de partier de egentligen tillhör. Ifall folkrörelsesossarna står på sig och sluter upp bakom Juholt, har inte de sk femtekolonnarna något annat sätt att fortsätta sina karriärer. En sådan utveckling skulle vara mycket gynnsam för SAP, tror jag. Vill då hänvisa till den första kommentaren till detta blogg-inlägg ovan.

    Comment by Janne Bjernfeldt — 2012 01 10 22:17 #

  56. Till Hans O Sjöström, vilket parti sympatiserar Owe Thörnqvist med nu? För sjutton arton år sen var han ju på god väg att bli partiledare för Ny demokrati, efter Wachtmeisters avhopp och det strul som uppstod då. Han förhandlade med valberedningen men tackade nej till slut.

    Comment by Enus — 2012 01 10 22:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^