Melodikrysset nummer 52 2011

31 december 2011 12:14 | Barnkultur, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 28 kommentarer

Årets sista melodikryss hörde väl inte till de allra svåraste, men en del små knepigheter fanns där väl ändå. Fast vad som är knepigt kan ju variera från person till person.

Äldre lyssnare kan till exempel ha haft svårigheter med en sångerska som Adele, vars ”Rolling In the Deep” vi fick höra i dag.

Medan yngre sådana kanske inte automatiskt kommer på att det var Edith Piaf – Édith, om vi ska vara noggranna, men det här är ju ett korsord – som sjöng ”Milord”. Det gjorde hon 1959; texten var av Georges Moustaki och musiken av Marguerite Monnot.

Här vill jag gärna göra en utvikning: Jag tycker att det är sorgligt att franskspråkig sång nästan inte alls verkar finnas i nutidens svenska populärmusikvärld. Tänk på alla franska och belgiska visor Lars Forssell översatte och som var jättepopulära på 1950-talet! För egen del har jag också fullt av franskspråkiga visor i min skivsamling – alla skivorna med Georges Brassens är bara ett exempel.

Man kan för den delen också fundera över vart många verkligt stora engelskspråkiga artister har tagit vägen – i vart fall hör man dem sällan spelas i radio. Själv har jag förstås skivor med Harry Belafonte, och naturligtvis känner jag omedelbart igen hans ”Island In the Sun” – den som skulle leda oss till det eftersökta ordet, i pluralis, öar – men han är ju faktiskt värd att spelas i radio också i dag.

Mina tankar leder han, inte minst en regnig vinter som denna, till återbesök på karibiska öar som Jamaica, S:t Martin och Saint-Barthélemy.

För här hemma ter sig Felix Körlings visa ”Nej, se det snöar” närmast som en besvärjelse.

Och eftersom jag under det här årsskiftet är kvar i stan, lär jag heller inte få någon anledning att sjunga ”Ekorrn satt i granen”.

Den skrevs av Alice Tegnér och publicerades i första delen av ”Sjung med oss, mamma”, 1892.

Ännu äldre, från 1500-talet, är den vackra engelska julsången ”We Wish You a Merry Christmas”, den som i dag skulle ge oss ordet önskar.

Och som för att, retroaktivt, ytterligare elda under julstämningen, fick vi i dag också höra Charlie Norman i julsvängen.

Men det hann bli nyårsafton, åtminstone brittisk sådan, i det här programmet också. Vi fick nämligen höra ”Old Lang Syne”, om än i en version med svenska The Spotnicks.

När jag var tonåring på 1950-talet, var det nästan ett måste att gå på annandagspremiär på bio. Sen dess har jag sett mycket film på bio, så visst känner jag igen SF-signaturen. Bland årets julklappar fanns också biobiljetter, så snart kommer jag och hustrun att välja ut någon lämplig film att se.

Hustrun – för min del alltid och evigt densamma – och jag har också sett ABBA-musikalen ”Mamma Mia” på Broadway. I den ingick förstås den ABBA-låt som inledde dagens kryss, ”Dancing Queen”. I det här fallet efterlyste Eldeman även drottningens manliga motsvarighet på engelska: king.

ABBA har ju också besjungit ”Money, Money, Money”, men de som i dag sjöng ”Money” var Pink Floyd, 2008 välförtjänt belönade med Polar-priset.

Då återstår tre frågor att redovisa, vars svar är tre utmärkta svenska sångerskor.

Jag hörde till dem som genast föll för Sara Varga, när hon i Melodifestivalen sjöng ”Spring för livet”. Framgångar senare på bland annat Svensktoppen har visat att jag inte var ensam om min uppskattning.

Jag gillar också Rebecca Törnqvist, och verkligen inte på grund av hennes bakgrund i min egen stad, Uppsala. Nej, hon är en begåvad sångerska, värd sitt Ulla Billquist-stipendium. I dag fick vi höra henne i ”Good Thing”.

Och så återstår en av mina långvariga favoriter att redovisa, Louise Hoffsten. Henne har jag allt av på skiva, har också läst hennes självbiografi. I dag fick vi visserligen inte höra henne i något riktigt typiskt för henne själv, men det var verkligen inget fel heller på det gamla Alice Babs-numret ”Jitterbug från Söder”. Fast uttalar ni ”jitterbug” på engelskt vis som Eldeman gjorde? Det gör i alla fall inte jag, och jag gissar att de allra flesta här i landet liksom jag uttalar det ”bugg” på svenskt vis.

Gott nytt år till er alla från en estländare i den svenska förskingringen. Eller snarare ett bättre nytt år, ett rödare!

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

28 kommentarer

  1. Jag instämmer i att dagens kryss inte var speciellt knepigt, även om det tog en liten stund innan jag hörde att det var Louise Hoffsten som sjöng.

    Gott Nytt År från Sundsvall!

    Comment by Susanne Norman — 2011 12 31 13:17 #

  2. Till Susanne Norman: Gott nytt år till dig och alla gamla bekanta i Sundsvall med omnejd, inte minst då mitt gamla Juniskär!

    Comment by Enn Kokk — 2011 12 31 13:29 #

  3. Gott nytt år
    Tack för all hjälp, Hälsningar Sonja

    Comment by Sonja Qvistbäck — 2011 12 31 14:32 #

  4. Charlie Normans Jul-LP, som vi hörde lite från idag, har en ganska vitsig titel:
    En glad X-mas!
    Pink Floyd, jag måste tyvärr bekänna att jag aldrig förstått den gruppens musik, den framstår för mig som enformig.
    Och, har vi inte hört Adele med den låten förut, ganska nyss, i Melodikrysset?
    Ett Gott Slut på det gamla året och ett Gott Nytt År (med god borgerlig kontroll på Sveriges ekonomi) önskar jag alla ändå!!

    Comment by Gunnar Bergquist — 2011 12 31 14:42 #

  5. Till Gunnar Bergquist: Kontroll på Sveriges ekonomi är jag också för, men den behöver ju inte vara borgerlig. Gott nytt år, gamle vän och politiske antagonist!

    Comment by Enn Kokk — 2011 12 31 15:39 #

  6. Gott nytt år, och tack för all hjälp med krysset under året! Och för kul läsning av din välformulerade blogg rent allmänt, förresten.

    Comment by Maggan — 2011 12 31 17:00 #

  7. GOTT(BÄTTRE)NYTT ÅR
    till dig och Birgitta/arne

    Comment by arne engkvist — 2011 12 31 17:01 #

  8. Till Sonja och Maggan: Välkomna tillbaka även under nästa år, både när det gäller krysset och för att läsa om annat. Gott nytt år själva!

    Comment by Enn Kokk — 2011 12 31 18:55 #

  9. Till Arne Engkvist: Framför allt Birgitta behöver ett bättre nytt år. Gott nytt år även till dig!

    Comment by Enn Kokk — 2011 12 31 18:56 #

  10. Gott nytt år önskar jag dig och de dina!

    Visst var inte krysset särskilt svårt idag, jag gissade kvalificerat på Charlie Norman men det verkade ju funka :-) Kom på i efterhand att jag missuppfattade första frågan och skrev ”kung” istället för ”king”, men jag får väl leva utan den där väskan denna gången också!

    Comment by Anna — 2011 12 31 21:10 #

  11. med önskan om ett gott nytt rött år!
    Hillevi i Hällevik

    Comment by Hillevi — 2011 12 31 21:52 #

  12. Till Anna och Hillevi: Gott nytt år också till er!

    Comment by Enn Kokk — 2011 12 31 22:32 #

  13. Tack Enn för alla fina kommentarer detta år med önskan om ett Gott Nytt År, att det snart måste börja skifta i rött är ett måste. Hälsningar Curt.

    Comment by Curt Axelsson — 2011 12 31 23:14 #

  14. Till Curt Axelsson: Må också du få ett gott nytt år!

    Comment by Enn Kokk — 2011 12 31 23:21 #

  15. God fortsättning på det nya året!

    Comment by Kerstin — 2012 01 01 3:12 #

  16. Om ni skall hålla på och önska varandra så här hela tiden så är vi ju snart framåt Påsktiden innan något annat blir sagt….
    Trevlig midsommar!

    Comment by Ture Sjölander — 2012 01 01 12:52 #

  17. God fortsättning med förhoppning om att Birgitta kryar på sig!

    Comment by Rune Lanestrand — 2012 01 01 13:27 #

  18. Till Ture Sjölander: Glad påsk!

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 01 13:30 #

  19. Till Rune Lanestrand: God fortsättning även till dig, gamle centerrabulist!

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 01 13:30 #

  20. även du min Brutus

    Comment by Ture Sjolander — 2012 01 02 1:52 #

  21. Ylva Johansson är på bettet och föreslår rotfyllning för att lösa internkrisen och för att tillfresställa sin fåfänga.
    Jag trodde Juholt hade en Tigers betar.

    Comment by Ture Sjolander — 2012 01 02 15:06 #

  22. Kung Kokk,
    Tala om vad du menar med ”offensiven” som måste komma till stånd inom Socialdemokraterna.
    Ett offentliggörande vore bättre än ett klanmöte bakom stängda dörrar, typ incommunicado.

    Comment by Ture Sjölander — 2012 01 03 2:35 #

  23. Till Ture Sjölander: Vad jag talar om är att stå upp för klassiska socialdemokratiska värderingar och ståndpunkter, sådana som jag själv har varit med om att formulera i 1975 respektive 1990 års partiprogram. De är både offentliggjorda och vitt spridda.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 03 10:38 #

  24. Jag förstår det men SvD vill nog inte riktigt förmedla det i nuvarande masspubliceringar om Juholt, så vari ligger själva offensiven?
    Räknar du med att Juholt själv skall ”stå upp” och gräva fram dessa klassiska dokument?

    Det så kallade drevet mot Juholt är ju identiskt med drevet mot Kungen. De kanske kunde göra gemensam sak och därmed kunde denna ömsesidiga plattform de försetts med genom nyhetsmedia att fungera som en Win Win situation, och startplatta för nästa riksdagval.
    Du talade om ett ”lappkast”. Här är det!
    Jag tycker, rätt strategi just nu med denna förnedring som grund kan vändas på ett brilliant sätt.
    Ja som du vet redan är jag inte ens medlem i svenska körkan eller någonting annat.

    Comment by Ture Sjolander — 2012 01 03 13:07 #

  25. Till Ture Sjölander: Det handlar knappast om att gräva fram klassiska dokument och sen läsa högt ur dem. Vad jag snarare är ute efter är att Juholt och den övriga partiledningen på område efter område – vård, omsorg, utbildning, jobb, kultur, infrastruktur – ska formulera tydliga alternativ till den borgerliga regeringens politik och sen via media och möten göra de här alternativen kända bland väljarna. Vad ska vi ha val till om det inte finns tydliga alternativ?

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 03 14:59 #

  26. Respekterar ditt enda frågetecken i ditt svar, och din glasklara analys av partiledningens oförmåga att formulera tydliga politiska alternativ till väljarna.

    Fritt tolkat kan man säga; Vad ska Socialdemokraterna ha en valberedning till om det inte finns tydliga alternativa förslag till en ny partiledning som tydligt skall formulera medlemmarnas klassiska önskemål, och tidigare tagna beslut om skillnaderna till den borgerliga politiken?

    Tillsättandet av den senaste Valberedningen var som jag kan förstå grundorsaken till detta nuvarande kaos.
    En intern aldrig avslutad revolution, kanske är den bästa förnyelsen för partiet.
    Fåfänga snarare än policy tycks vara drivkraften bakom den nuvarande partiledningens dörrar.

    Comment by Ture Sjölander — 2012 01 04 1:17 #

  27. ADDENDUM
    Senaste kommentar till Enn Kokk!

    Comment by Ture Sjolander — 2012 01 04 9:55 #

  28. Statsministern Reinfeldt kanske går ut publikt och framför hela nationens ursäkt till medborgarna för svenska nyhetsmedias grova förtal av Juholt, Kungafamiljen och Julian Assange under året 2011.
    Det kunde säkert leda till det svenska folkkynnets fördel och till en behövlig samlingsregering.
    Som varande svenska medborgare ÄR vi faktiskt tillsammans Sverige.

    Comment by Ture Sjolander — 2012 01 04 21:41 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^