Vi läser kan bli bättre

11 november 2008 21:28 | Media, Prosa & lyrik | 3 kommentarer

Jag har äntligen varit på Akademibokhandeln/Lundeq och köpt första numret (nummer 1 2008) av tidningen Vis avläggare Vi läser. Det är en snygg produkt, som gjord för att ha liggande framme i hem vars ägare vill visa sig kulturintresserade. Men för min del kan jag inte dölja att jag är besviken.

Den är gjord av journalister som gillar böcker; det är inte tu tal om något annat. De flesta av dem skriver väl, förefaller också ha grundkunskap om de författare de intervjuar eller skriver om. Men artiklarna är, hur välskrivna de än är, ytligare än de artiklar vi kan läsa om samma författare på kultursidor och i specialtidskrifter.

Kristina Lindström har fört samman tre författare för ett samtal ”om skrivandets lust och vånda”: Elsie Johansson, Peter Kihlgård och Joanna Rubin Dranger. Trots den citerade deklarationen saknar jag den röda tråden, förstår heller inte varför just de här tre författarna har förts samman.

Charlotte Pehrsons intervju med Bodil Malmsten kretsar kring det som har sysselsatt många av Bodils bloggläsare – jag är en av dem: Varför uppbrottet från det existerande eller fiktiva Finistère? Men Bodil släpper inte intervjuaren riktigt in på livet.

Bodils blogg är för övrigt en av sammanlagt tio bloggar med litterär anknytning som presenteras på ett uppslag i Vi läser. Men det görs ytligt och kvälls- eller veckotidningsaktigt: bloggarna kategoriseras med hjälp av etiketter som ”skvallerfaktor”, ”hur-jag-mår-faktor”, ”hatfaktor” och i ett par fall rent av ”litterär faktor”.

I samma tidningsanda ägnas en artikel åt böcker som medel för terapi när man har gått in i väggen och har hamnat på psykiatrisk klinik.

Riktigt nonsensartat är det grafiska schemat över fyra sidor om relationer mellan författare, förläggare och journalister.

Lite av samma underhållningsslag är ”Deckarlabyrinten. Vilken deckartyp är du?”.

För mig får tidningar gärna innehålla också underhållning och trams – jag är ingen gravallvarlig typ, var det heller inte när jag själv var chefredaktör för ett magasin med stor upplaga.

Men kan man verkligen göra en bra tidskrift om skönlitteratur utan att skriva mer om sådant som ligger under ytan? Och kan man göra en tidskrift ”för dig som älskar böcker” utan att publicera en enda ny och spännande skönlitterär text?

Jag vill inte efter ett enda nummer döma ut en så ambitiös satsning som Vi läser. Men ska den här tidskriften finna många läsare bland på allvar litteraturintresserade människor, måste den få större djup i artikelmaterialet och kompletteras med noveller och lyrik.

3 kommentarer

 1. Instämmer!
  Det är bra när någon annan än man själv kan säga vad man tycker. Fast jag tycker tyvärr också att själva Vi är ganska utslätad nu för tiden. När man tänker på vilken viktig tidning den en gång var, både vad det gällde konsumentfrågor, litteratur och konst, inte minst fotokonst, blir man ledsen. ”Vad ska man med en damtidning till?” undrade Lill. Det kanske var en smula hårt, men den ser ju ut så. Dessutom retade jag mig på hyllningsintervjun till Birgitta Olsson i senaste numret. Margit Silberstein brukar göra bättre jobb.

  Comment by Hans O — 2008 11 13 17:11 #

 2. Till Hans O: Modertidningen, Vi, innehåller ändå en del läsvärt material. Men även i det fallet skulle jag gärna se, att tidningen – i Vis gamla tradition – också innehöll skönlitterärt material.

  Comment by Enn Kokk — 2008 11 13 22:17 #

 3. Jag kunde tyvärr inte läsa Vi-artikeln om Birgitta Ohlsson på nätet, så undrar vad som retade Hans O?

  ”Ohlsson är mittlinjeliberal, men har konsekvent profilerat sig högljutt medialt i flyktingpolitik, feminism, homosexuellas rättigheter och utrikesfrågor”, står det på en sajt. På vad sätt var det en hyllningsintervju?

  Comment by A-K Roth — 2008 11 14 17:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^