Trädgårdstankar i novemberregnet

10 november 2008 13:57 | Trädgård, Ur dagboken | 6 kommentarer

Vi har övergett sommarhuset i Öregrund för lägenheten i Uppsala. Vädret är grått och regnet strilar ner, men jag börjar i alla fall tänka på trädgård. Och då tänker jag inte på vår trädgård i Öregrund utan på utemiljön runt våra hus här på Idrottsgatan.

Husen, från mitten av sextiotalet, är stilrena och vackra. Men ytorna mellan och runt dem har aldrig levt upp till husens skönhet.

Planteringarna är fantasilösa och mekaniskt utlagda. Bostadsrättsföreningens styrelse tycks ha ett ont öga till träd (utom till de anskrämliga blågrå julgranar man en gång planterade i besparingssyfte – dem kunde man gärna elda med, nu när det tydligen ska uppföras ett par grillplatser). Senast har vi fått meddelande om att oxlarna vid gatuinfarten ska väck, bland annat för att de har kladdiga bär. Men de är ju vackra, inte minst då de har de här röda bären!

Min hustru har gjort en del tappra försök att göra den här miljön varmare. Hon har planterat in vårblommande lökväxter. Och så har hon, i anslutning till våra balkonger på nedre botten och i en rabatt som syns tvärs över gräsmattan från våra fönster satt plantor av till exempel pion och lupin. Men det mesta av det senare verkar vara borta nu. Några som har erfarenhet från annat håll påstår att fastighetsskötare oftast saknar kunskap om växter och helt sonika rycker upp allt som inte verkar höra hemma i de snörräta buskraderna.

Men varför skulle man inte kunna göra markytorna mellan och runt våra höga bostadsrättshus ungefär som en gammaldags trädgård: med höga och låga träd, gärna blommande, gärna fruktträd till glädje för traktens ungar, rabatter med prunkande perenner där oregelbundenhet och färgprakt ersatte de snörräta raderna av likadana ölandstok, gräsmattor som på försommaren var översållade av blå scilla, syrensnår med bestånd av krollilja? Jag skulle heller inte känna avund om ett par familjer av de många som bor här gavs tillstånd att ha kökstäppa eller kryddgård på den gemensamma marken – vi skulle alla kunna njuta av deras nedlagda möda.

Vi har ju allt det här runt vårt hus i Öregrund, men vi skulle inte ha något emot att det blev vackrare och mer ombonat också runt vår lägenhet inne i stan. Jag har hört motargumentet att träd förstör utsikten för folk som bor marknära (det gör vi), men det ska mycken annan utsikt till för att kunna konkurrera med att på försommaren kunna titta rakt in i ett blommande äppelträd.

Snart är det dags att knalla ut i den grå novembervätan.

Men jag har en sak att se fram emot: Jag ska hämta Klara på dagis och Viggo i skolan. Att vara morfar sprider ljus även över mörka novembereftermiddagar.

6 kommentarer

  1. Vilka kloka tankar! Och roliga!
    Jag håller med i allt. Elda upp granarna!! Plantera vackra blommor, buskar och träd. Träd som fäller löv! Och buskar som inte är ölandstok.

    Comment by Helene Gunnarsson — 2008 11 10 19:37 #

  2. Har du läst boken ”Brev från min trädgård”? Om inte så kan jag varmt rekommendera den. Kloka tankar om det liv en trädgård är och kan vara. Vardagsnära och filosofiskt på samma gång.
    Uppskattar dina tankar också.

    http://ovantadglanta.blogspot.com/2008/10/sven-ingvar-andersson.html

    Comment by Marie — 2008 11 10 21:09 #

  3. Till Marie: Jag trodde först att du menade Karel Čapeks ”Ett år med min trädgård”, som jag har både i lägenheten här i Uppsala och i sommarhuset i Öregrund. Men när jag använde länken, såg jag att det rör sig om en annan bok, en som jag faktiskt inte har. Annars har vi i Öregrund mer än en hel bokhylla med trädgårdsböcker av olika slag, och den här kanske är värd att klämmas in där den också.

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 10 21:54 #

  4. Har ni någon förening i huset eller grannskapet som kan presentera förslag om att planera och plantera lite fint? Någon borde kunna ta initiativet och be familjer donera en summa och/eller grovjobbet. Men skulle inte förvåna mig om det fanns bostadsregler som satte hinder. Nu är rätta tiden att börja tänka på saken, välja buskar, träd och perenner.

    Comment by A-K Roth — 2008 11 11 1:28 #

  5. Men det går att fixa en trevlig utemiljö också i en bostadsrättsförening – det gäller bara att välja rätt styrelse. I Riksbyggen Göteborgshus nr 27 har vi en alldeles förnämlig utemiljö – tack vare att ett antal medlemmar jobbar gratis med rabatter etc. Gräsmattor och häckar sköter fastigetsskötarna.

    Men Anita och jag bor stor del av de ljusa månaderna på Hedvigsberg och där finns lika mycket att göra i trädgårdshänseende som i Enns Öregrund.

    Comment by arne engkvist — 2008 11 11 15:39 #

  6. Jag tycker absolut att du ska klämma in Sven-Ingvar Anderssons ”Brev från min trädgård” i bokhyllan (efter det att du läst den förstås). Det är en av de finaste trädgårdsböcker jag läst och faktiskt en av årets bästa läsupplevelser. Skriven med både humor och självdistans.

    Comment by Marie — 2008 11 11 17:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^