Melodikrysset nummer 51 2011

24 december 2011 11:55 | Barnkultur, Musik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Det speciella julkrysset sändes ju för en vecka sen, men även veckans kryss – sänt på själva julafton – innehöll en del julmelodier.

Bäst av dem var ”With Bells On” med Dolly Parton.

Detta med Art Garfunkels ”Come All Ye Faithful” som stark konkurrent.

Sämst, utan konkurrens, var ”Bjällerklang” med Anders Lundin.

Sten Nilsson är ju en av de långvarigt framgångsrika i svensk populärmusik, men inte tycker jag att hans ”Jungfru Maria” är någon riktig höjdare.

Fast jag tycker inte heller att ”Det är advent” av Nathan Söderblom, ärkebiskop, fredspristagare med mera, och Gustaf Nordqvist är något storverk i den här genren.

I smörigaste laget för min smak är ”Julens tid är här” med Molly Sanden och Magnus Carlsson.

Roy Orbison kan väl ofta vara OK, men ”Pretty Paper” hör kanske inte till det bästa med honom. Ett mysterium: jag tycker mig minnas ett ”pretty Christmas” ur texten jag hörde, men i den text jag har kontrollgooglat fram hittar jag inget sådant.

Fast jul och jul – vädret präglas mer av regn än av snö, så det var väl inte helt fel att spela Frédéric Chopins ”Regndroppspreludiet” i dag.

Och så plaskigt som det är, skulle det inte förvåna mig, om vi snart fick se små grodorna plaska omkring på gräsmattan, ni vet de där krabaterna som ”är lustiga att se”.

Och på tal om visor för barn: därefter spelade Anders Eldeman ”Min hatt den har tre kanter”, som i tyskt original heter ”Mein Hut, der hat drei Ecken”.

Kanske ska man också vara mer barnslig än jag är i min ålder för att riktigt uppskatta ”Runaway” med Darin (Zanyar).

Då ligger Anna Ternheim, i dag med ”Making It On My Own”, närmare det jag för egen del lyssnar på.

Anders Eldemans egen favorit är tydligen den danska TV-serien ”Matador”. Om den har jag ingen berättigd uppfattning. Jag har nämligen aldrig sett den.

Alla er som i likhet med mig tycker att det kan vara kul att lösa Melodikrysset till och med på julafton vill jag som avslutning tillönska en hjärtans god jul.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

6 kommentarer

 1. Nu önskar jag dig och hustrun en riktigt God Jul och krysset hörde ju inte till dom svåraste även om man har sin begränsning när man som vi inte har TV. Jag fick ju i alla fall en melodikryssbricka förra veckan som en förtidig julklapp.

  Comment by Curt Axelsson — 2011 12 24 12:12 #

 2. Jag har hört att den danska serien ”Matador” snart kommer i repris. För alla de som inte sett den ännu(tydligen inklusive dig, Enn): Gör det nu, den är verkligen sevärd! Den är högkvalitativ på alla sätt! Grattis till alla som har detta kvar!!
  Vad gäller din bedömning av dagens jullåtar håller jag i stort sett med dig, men Lundins version av Bjällerklang lät så mycket 50-talsrock för mig att jag direkt på introt tog den till mitt hjärta!!!
  En kommentar till, som spinner vidare på tidigare anmärkningar: Nu var Darin med igen!! Varför inte varva med Bobby Darin, han hade ju hits även i Sverige, t ex Multiplication.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 12 24 16:05 #

 3. Ursäkta, jag glömde det viktigaste:
  En riktigt God Jul till Dig, Enn!!!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 12 24 16:07 #

 4. Till Gunnar Bergquist: Det är roligt att vi kan fortsätta föra den här dialogen trots att vi uppenbarligen inte är politiskt ense: Jag uppskattar kunskap var den än finns.

  God jul även till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 24 18:32 #

 5. Gunnar Bergquist, du för mig okände, du hann före mig! Även jag hade tänkt rekommendera ”Matador”; i mitt tycke en av de bästa tv-serier som sänts. Dansk småstadshistoria mot en fond av motståndskamp och vanlig inrikespolitik – otroligt charmfullt skildrad! När den skulle sändas andra gången i SVT skrev jag i Västerbottens Folkblad och uppmanade folk att titta, trots att sommaren stod för dörren. Efteråt var det många läsare som tackade mig!
  Tycke och smak må vara olika,det får man respektera. Men själv skulle jag ha svårt att verkligen tycka om någon som inte gillar ”Matador”!

  Comment by Mats Rosin — 2011 12 25 10:42 #

 6. Även jag vill passa på att rekommendera Matador. Bättre tv-serie finns inte enligt mig. Jag har sett den många gånger och tröttnar aldrig. Den lille föreståndaren för Damernes Magasin är värd en egen kommentar. Underbart spelad! Och alla de andra förstås.

  Comment by Helene G — 2011 12 25 14:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^