Melodikrysset nr 45 2008

8 november 2008 12:14 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Jag har tydligen Andreas Pettersson från Södertälje att tacka för mitt förstapris i Melodikrysset för ett par veckor sen. Jag brukar ju aldrig själv skicka in svaren, men det hade Andreas gjort åt mig, berättade Anders Eldeman. Så stort tack för musiklexikonet, Andreas!

I dag hade jag en hel del problem med Melodikrysset, vilket nog mest beror på att jag har en hejdundrande snuva – näsan rinner och hjärnan verkar stundtals också ha runnit ut. En fråga har jag således löst bara med hjälp av ledbokstäverna. Melodin, riktad till någon, kom jag inte på – men den måste ha varit riktad till mor.

Det tog också lång tid innan jag kom på att den som sjöng ”Bullet” måste vara Charlotte Perrelli.

Inte heller mindes jag spontant Agnetha Fältskogs åttiotalslåt ”It’s So Nice To Be Rich”. Jag har större förståelse för att hon blev rik med hjälp av ABBA.

Resten av svaren kom ändå relativt lätt med tanke på mitt eländiga tillstånd.

Varken dansband eller Stefan Borsch är ju egentligen mitt gebit; däremot förknippar jag låtar som ”Only the Lonely”, ”Blue Bayou” och ”Pretty Woman” med Roy Orbison.

Och jag är tillräckligt gammal för att ha varit med om den tid då revykungen Ernst Rolf spelades betydligt oftare i radio än som sker i dag. Han hade på sin tid stor framgång med ”Se farfar dansar gammalvals”.

Jag är i rätt ålder för att minnas även Eartha Kitt och hennes insjungning av ”C’est si bon”.

Från the radio days minns jag också Stig Olins ”Jag tror, jag tror på sommaren”, framförd av sonen Mats Olin.

Och naturligtvis hade jag öronen på helspänn när Beatles slog igenom. I skivhyllorna finns numera allt av dem på CD, däribland Lennons och McCartneys ”Let It Be”.

Det var mycket från scen och film i dag.

Mary Poppins” finns numera som musikal, men fler har nog sett filmatiseringen, där Julie Andrews spelade Mary och Dick Van Dyke var sotare. Läs gärna också originalet, boken av P L Travers! Anders Eldemans ledtråd gissar jag att många i dag inte klarade att googla på. Sångtiteln var nämligen ”Supercalifragilisticexpialidocius”.

Ytterligare en filmad bok förekom i dagens melodikryss. Emma Thompson spelar i den film, ”En förlorad värld”, som bygger på en historia av Evelyn Waugh.

Benny Andersson och Björn Ulvaeus är männen bakom musikalen ”Chess”, ur vilken vi här hörde ett musikaliskt avsnitt med Anders Ekborg och Helen Sjöholm.

”Alla ska bada” med Galenskaparna/After Shave” – här hörde vi Anders Eriksson i ”Sol” – har jag inte sett, men jag har googlat mig fram till att det i slutscenen finns en bassäng och att till slut alla har badat.

Hans Alfredsons film från 1982 ”Den enfaldige mördaren” bygger på hans egen roman ”En ond man”. Den musikaliska ledtråden här var filmmusik skriven av Guiseppe Verdi.

Det här tyckte jag var ett kryss med bra bredd och lite att bita i.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

7 kommentarer

  1. Första gången som jag öppnat Din blogg. Ett jättetack för hjälpen. kom ej på att det var Charlotte, samt Agnetha.
    Hälsningar Eva Kahns i Markaryd (S)

    Comment by Eva Kahns — 2008 11 08 12:21 #

  2. Korsord eller inte, “Blue Bayou” är Linda Ronstadt.

    Comment by Bengt O. — 2008 11 09 18:06 #

  3. Vad menas:
    ”Blue Bayou” är Linda Ronstadt???
    Roy Orbison co-skrev låten och hans fantastiska stämma hördes på den originalinspelning som kom ut 1963.
    Linda Ronstadt kom med sin coverversion 1977.
    Det är inget fel på Lindas inspelning, men till höjderna av Big O´s sång nådde hon aldrig.
    Man ska givetvis hålla sig med favoritartister, men historielös får man inte bli!

    Comment by Gunnar Bergquist — 2008 11 09 23:47 #

  4. Hade samma lösning på mitt kryss men jag tyckte det var relativt enkelt denna vecka. Hade lite problem med Ernst Rolf för det var ju före min tid men det löste sig det också.

    Första gången som jag är in på din blogg för jag blev lite nyfiken när dom pratade om det på melodikrysset.

    Comment by Åsa Johansson — 2008 11 10 12:49 #

  5. Till Åsa Johansson: Mina problem berodde nog, som jag skrev, mest på att jag var hejdundrande förkyld. Men det gick ju i alla fall.

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 10 12:56 #

  6. Kul sida
    Vill inte verka petig men jag tror du glömt ett o på slutet. Den riktiga stavningen ska vara ”Supercalifragilisticexpialidocious”. Kan var din snuva eller att jag inte längre kommer ihåg rätt..

    Comment by Micke Friberg — 2008 11 15 11:19 #

  7. Till Micke Friberg: Du har rätt, sannolikt i båda fallen. Men även utan snuvig hjärna kan det nog vara svårt att få med alla bokstäverna i det namnet.

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 15 11:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^