Om julstädning och julsylta

22 december 2011 14:01 | Mat & dryck, Politik, Ur dagboken | 16 kommentarer

I går skulle julstädningen ha gjorts, men någon halvtimme efter utsatt tid ringde städfirman och meddelade, att den var hårt drabbad av sjukdom och annat elände – den försökte till och med skjuta upp julstädningen till efter jul. Men jag stod på mig, och efter en stund återkom damen som hade ringt och lovade nu i stället städning nästa dag.

Så i morse steg jag upp tidigt igen och blev åter uppringd, den här gången dock för att bli lugnad: städerskan var på väg fast lite försenad. Och så kom då till slut i alla fall en ensam tjej, som sedan körde i gång efter att av mig ha fått de anvisningar Birgitta hade gett firman, redan då hon ringde och beställde julstädning.

Dock visade det sig att den här städerskan, när hon jobbade ensam, inte fick lyfta möbler, därmed inte heller vädra och piska våra största mattor.

Nu är det i alla fall klart, och det blev alltså en inte helt fullständig veckostädning.

För undvikande av alla missförstånd: jag var alltså missnöjd men jag var för den skull inte ovänlig mot den här tjejen, som ju bara var en utsänd representant för sitt företag och gjorde vad hon hann och fick göra. Vi önskade varann god jul.

När hon hade gått, ringde jag Birgitta och rapporterade. Fick också höra att Akademiska har hittat ytterligare komplikationer med hennes hjärtfunktion. Man ändrar åter igen medicineringen, och hon kommer att kallas till regelbundna efterkontroller, som kanske också leder till en operation.

Men jul ska det bli i alla fall.

I går var jag på Konsum och hämtade ut mina beställda tre fläskläggar och köpte också övriga ingredienser till min estniska julsylta.

Läggarna samt det tidigare inköpta kalvköttet fördelade jag i tre stora grytor – jag kokade upp vattnet i dem och skummade av. Sedan la jag övriga ingredienser i grytorna: i var och en ett par grovskurna gula lökar, ett par skalade och skivade morötter, ett par lagerblad och så faktiskt hela innehållet i små kryddburkar av svartpeppar, vitpeppar och kryddpeppar, dessutom seltin.

När det hade kokat upp, drog jag ner värmen och fyllde gradvis på med mer vatten – grytorna ska i det närmaste vara helt fulla, så det blir rätt proportioner mellan kött och gele – benen i fläskläggarna avger under koket bindämnen till gelén. Det här är ett riktigt långkok, tar flera timmar, så låt det för all del aldrig koka torrt!

Därefter tar jag upp bit för bit av lägg respektive kalvkött med hålslev och lägger över köttet på ett stort emaljerat fat, där jag med hjälp av kniv och gaffel trådar upp köttet grovt och avskiljer ben, fett och förstås morötter, lök och pepparkorn. Det upptrådade köttet lägger jag över i en stor stålbunke; de avskilda resterna kastas.

När allt köttet är upptrådat och samtidigt fördelat i mindre men ganska grova delar, rör jag om i bunken, så att kalvköttet och fläskläggen blandas.

Sen silar jag av kokspadet i de tre grytorna: samlar spadet (det som ska bli syltornas gelé) i något som man kan hälla ur och slänger lök, morötter och kryddor.

På Konsum hade jag också köpt stora aluminiumformar att göra syltorna i. Jag gjorde bedömningen att det jag hade skulle räcka till tolv syltor, så jag fördelade köttet på botten av tolv aluminiumformar och fyllde sedan på med avsilat kokspad.

Slutligen förslöt jag formarna med lock och bar, efter det att de hade svalnat av lite, ut dem på balkongen, där jag placerade dem i våningar (med tidningar emellan) i en stor banankartong. Att ställa ut syltorna på balkongen för att stelna är en utmärkt metod, särskilt nu då de inte genast blir genomfrysta. Men man måste skydda dem, så att man inte lockar dit stora fåglar, som också gärna vill smaka på syltan, om de kommer åt.

Med kokt potatis och saltgurka är det här en av höjdarna på vårt julbord.

Jag lärde mig att göra sylta på det här sättet redan när jag var en liten pojke – min estniska mamma lät mig hjälpa till med upptrådningen av köttet, så jag har kunnat det här i praktiskt taget hela mitt liv.

16 kommentarer

 1. Hej Enn,
  din sylta verkar väldigt god! Jag har nöjt mig med att lägga in Glasmästarsill idag.
  Jag följer din blogg regelbundet och tycker den är både aktuell, omväxlande och rolig!
  Jag önskar dig och Birgitta en God Jul och ett Gott Nytt År.

  Comment by pyttan — 2011 12 22 21:11 #

 2. Hej Enn!
  Vad härligt det låter,det doftar så gott då det står ett långkok på spisen. Och gott för Birgitta att komma hem till.

  Skall hälsa så mycket från Mikko, han har försökt ringa, och hans dator är ur funktion, så jag skickar en hälsning till Birgitta från oss båda/ Eva.

  Comment by Eva Wikman — 2011 12 22 22:16 #

 3. Till Pyttan: Jag har ju själv ännu inte provsmakat syltan, men jag har gjort den så många gånger att jag nog tror att den är som den ska vara.

  God jul själv, och så hoppas jag på ett bättre nytt år åt Birgitta.

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 22 22:36 #

 4. Till Eva Wikman: Jag har misstänkt att Mikkos dator var ur funktion, eftersom jag tidigare har gjort försök att skicka mejl till honom utan att få något svar.

  Ringa mig just nu är svårt eftersom jag, utöver att besöka Birgitta på Ackis, ständigt är ute och julhandlar.

  Men hälsa Mikko tillbaka!

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 22 22:38 #

 5. Oj, full av beundran är jag för ditt julstök. Det var länge sen jag tonade ner detta och alltmer har jag tonat ner det med åren. Nu är det så nertonat att det inskränker sig till att jag åker ner till byn dagen före julafton och köper en skinka, en vörtlimpa, en förpackning lutfisk, en burk ärter och en burk rödkål samt en påse mandariner – punkt. Det blir skinka med rödkål och dopp i grytan på julafton och annandagen, lutfisk med ärter på juldagen och mandariner som julgodis. Sen är julen tack och lov över :-).

  En riktigt härlig, vilsam och GOD JUL önskar jag er båda.

  Comment by Kerstin — 2011 12 23 2:17 #

 6. Hej! Oj, denna sylta måste testas. Dock nästa år har jag en känsla av…
  Eftersom du emellanåt skrivit om Karstens och mina danföredan får du här en länk till SR Minnen där man i kväll (eller egentligen redan nu..) kan njuta en vintage Danföredan från 2000
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=4867587
  God Jul!!!
  Gunnar Bolin

  Comment by gunnar bolin — 2011 12 23 10:52 #

 7. Till Kerstin Beminge: Som du vet är jag inte religiös, men för mig finns ändå något som är julens ande: ett rent hus som doftar av gran och hyacinter, julmat där åtminstone det viktigaste – sylta, skinka med mera – ska vara hemlagat, och så är det den där speciella julstämningen…

  En hjärtans god jul!

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 23 10:59 #

 8. Till Gunnar Bolin: Ja, herregud, hur många gånger har jag inte hört på er! God jul till er också!

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 23 11:00 #

 9. Birgitta tillönskas en lyckosam bättring och ni båda en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR /arne

  Comment by arne engkvist — 2011 12 23 16:02 #

 10. För oss som växte upp före televisonens intåg är många radiominnen knutna till julen.
  Själv kan jag fortfarande känna en djup saknad efter ”Tomten i radioarkivet” och från en något senare tid Bertil Perrolfs strövtåg i Visby natten mot julaftonen.

  God Jul och Gott Nytt År!

  Comment by Mats Rosin — 2011 12 23 17:05 #

 11. Till Arne Engkvist: Birgitta är hemma nu men tyvärr inte återställd – ytterligare en konvertering väntar efter jul.

  God jul själv!

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 23 17:08 #

 12. Till Mats Rosin: Själv minns jag också ”Endast mamma är vaken” med Maud Reutersvärd.
  God jul!

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 23 17:09 #

 13. Hejsan

  Själv har jag fixat spissje-kött (saltad och torkad lammfiol) och ska ordna med lite mimosasallad till den. Skinkan ska snart griljeras.

  Rödbetssallad och rödkål ska ordnas och köttbullar ska trillas och stekas. Däremellan är det kortspel och promenader i det vintriga Jämtland. Dottern kokade saffranskola…

  Från barndomen kommer jag ihåg Nicke Lilltroll. Med stor saknad. Jag vet inte om jag längtade mest efter Nicke Lilltroll eller Tomten

  Mossa mossa på er alla människobarn..

  God jul och gott nytt år till både dig Enn och Birgitta.

  Comment by britta sethson — 2011 12 23 23:11 #

 14. Till Britta Sethson: Mossa, mossa på dig själv, Britta, och god jul!

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 23 23:49 #

 15. Enn God Jul!
  och allt annat gott, inkl grisfötter, som Nicke Sjödin brukade skriva (jag tror han hade lånat av Povel Ramel).

  Comment by HO — 2011 12 24 10:33 #

 16. Till Hans O Alfredsson: God jul själv – fast för min del föredrar jag fläsklägg (i min egen estniska julsylta) framför grisfötter.

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 24 11:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^