Pete Seeger & amerikanska arbetarsånger

23 maj 2006 20:42 | Musik, Politik | 6 kommentarer

Jag följer regelbundet Smithsonian Folkways hemsida, http://www.folkways.si.edu. I dag hittade jag två nya CD, som jag absolut måste skaffa.

I sin serie återutgivningar av Pete Seegers ”American Favorite Ballads” – som jag nämnde i anslutning till Bruce Springsteens ”We Shall Overcome: The Seeger Sessions” – har bolaget nu hunnit till Vol 4 (Smithsonian Folkways SFW 40153, 2006). Jag har naturligtvis alltihop förut, men jag köper det gärna, nu när jag kan få materialet med ännu bättre ljudkvalitet: ”Banks of the Ohio”, ”Hallelujah, I´m a Bum”, ”Johnny Has Gone for a Soldier”, ”No More Auction Block”, ”Hole In the Bucket” och 21 låtar till.

Minst lika spännande, eftersom där finns en del material som jag inte redan har och eftersom det handlar om amerikanska arbetarsånger, är various artists-CDn ”Classic Labor Songs from Smithsonian Folkways” (Smithsonian Folkways SFW 40166, 2006). Den ser ut att vara en veritabel guldgruva för oss på vänsterkanten: ”Joe Hill” med Paul Robeson, ”Bread and Roses” med Bobby McGee, ”Casey Jones” med Pete Seeger & The Almanac Singers, ”Cotton Mill Colic” med Mike Seeger, ”The Aragon Mill” med Peggy Seeger, ”The Mill Was Made of Marble”, ”Too Old to Work”, ”Roll the Union On” och ”Automation” med Joe Glazer, ”1913 Massacre” med Woody Guthrie, ”Talking Union” med The Almanac Singers, ”Which Side Are You On?” med Florence Reece, ”Been Rolling So Long” med Hazel Dickens, ”VDT” med Tom Juravich, ”We Just Come to Work Here, We Don´t Come to Die” med Anne Feeney och så ytterligare ett antal artister och låtar.

Således tre av syskonen Seeger på samma CD.

Flera låtar med Joe Glazer, vilket säkert har att göra med att Smithsonian Folkways har inkorporerat hans gamla fackföreningsinriktade bolag i sina samlingar.

Och Anne Feeney, som jag har hört live i ABF-huset i samband med att jag tillsammans med Jan Hammarlund gjorde skivprogrammet ”Ett annat USA är möjligt”. Jag har pratat med henne, jag står på hennes mailing list och, framför allt, hon är vass och bra!

6 kommentarer

 1. Tack Enn för ett finfint tips! Nu är lite skivor inhandlade och jag har hittat ett spännande ställe att fortsätta surfa på.

  Comment by Magnus Ljungkvist — 2006 05 26 20:52 #

 2. Jag förmodar att du menar Smithsonian Folkways. Det är en veritabel guldgruva, när det gäller den amerikanska vänsterns musik. Vad som är bra är också att det går att lyssna på musiken, innan man beställer.

  Comment by Enn Kokk — 2006 05 26 21:10 #

 3. Hej och tack för tipset. Samlingsskivan låter minst sagt intressant. jag var mer inne på amerikansk folksång förut, men kände ett il av att vilja plocka fram de gamla Guthrieplattorna igen när jag läste ditt inlägg!

  Personligen glädjer jag mig åt den här DVD:n som jag nyligen kom över på Ginza:

  http://www.ginza.se/index.aspx?artnr=9126

  Comment by Lars Anders Johansson — 2006 06 08 20:33 #

 4. Vad jag vet, har jag allt som Guthrie över huvud taget gav ut på skiva, även hans barnskivor. Då och då köper jag också nya urvalsskivor, fast jag ju har hela innehållet i dem på de skivor de är hämtade från.

  Men DVDn har jag faktiskt inte, även om jag har läst om den. Vi får väl se om jag skaffar den också.

  Comment by Enn Kokk — 2006 06 08 20:54 #

 5. Oj, det låter som en imponerande samling, hur många skivor rör det sig om? Jag har ingen överblick över Guthries produktion.

  DVD:n kan jag rekommendera, en del kul kringmaterial. prisvärd helt klart.

  Comment by Lars Anders Johansson — 2006 06 08 23:24 #

 6. Jag finns just nu i vårt sommarhus i Öregrund och kan inte räkna skivorna (LP och CD) som finns i lägenheten i Uppsala. Men om du går till den text jag har skrivit om Woody Guthrie – leta under Kulturspegeln, Musik – hittar du ett antal av de guthrieplattor jag har i min ägo. Ett gott tips är att gå till Smithsonian Folkways hemsida och söka på Guthrie. Guthrie spelade också in några skivor på andra bolag, men de absolut allra flesta och bästa gjorde han för det av Moe Asch ägda Folkways och föregångaren Asch Recordings – alla dessa skivor plus en del tidigare outgivet material är i dag tillgängligt genom Smithsonian Folkways.

  Comment by Enn Kokk — 2006 06 10 8:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^