Melodikrysset nr 44 2008

1 november 2008 13:09 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 14 kommentarer

I dag råkade jag ut för en liten blackout, när jag löste Melodikrysset. Jag ska, så snart jag har skrivit färdigt, följa efter hustrun till huset i Öregrund, så jag känner mig lite stressad.

Det fanns en dubbelfråga om två geografiska platser i melodititlar, i det ena fallet också refrängen. Jag kände omedelbart igen Thorstein Bergmans – jag känner honom själv också och har alla hans skivor – ”Om du nånsin kommer fram till Samarkand”, men slappade lite när jag hörde den andra låten; minns den inte ens längre och har inte tid att lyssna på nytt. Men alla hjälpbokstäverna tyder på att den efterlysta platsen är Södermalm.

Annat var egentligen i sak svårare för mig.

Jag kan till exempel inte påstå att ”Stars Are Blind” med Paris Hilton hör till det jag brukar lyssna på.

Detsamma gäller ”Warwick Avenue” med (Aimee Anne) Duffy.

Men med hjälp av Google kan man få reda på nästan vad som helst.

Allt det övriga var hyggligt lätt för mig. I ett par fall körde Anders Eldeman till och med repriser på låtar han har haft med förr, vilket ju underlättar för oss som regelbundet löser Melodikrysset.

Ett exempel är ”Tijuana Taxi” med Herb Alpert, där ju titeln ger det efterlysta färdmedlet.

Ett annat är Nino Rotas musik till Francis Ford Coppolas film ”Gudfadern” från 1972. Den organisation man förknippar handlingen i den filmen med är förstås maffian.

Ett slags upprepning från Eldemans sida är också att han då och då spelar ledmotivet från någon James Bond-film. I dag hörde vi musiken ur den ganska kritiserade nya bondfilmen med Daniel Craig, ”Quantum of Solace”. Jag har inte sett den, så jag har ingen egen berättigad synpunkt på den.

Däremot har jag många gånger (jag har den också på video) sett Alfred Hitchcocks spännande film ”Mannen som visste för mycket” (1956), där huvudrollerna spelas av James Stewart och Doris Day. I den gör Doris Day ”Que Sera, Sera”, som vi hörde i dagens program.

Jag brukar då och då bekänna att jag sällan ser TV-såpor. Men när en svensk serie har gått i hela 318 avsnitt, känner jag förstås till den. Vi talar om ”Rederiet”, där en av huvudrollsinnehavarna kallas för Reidar Dahlén.

Och jag kan väl säga, att även om Roy Orbison aldrig har hört till mina personliga husgudar, känner jag ändå igen hans röst, här i ”You Got It”.

Annat var nästan löjligt enkelt.

”Ju mer vi är tillsammans” har vi ju till exempel alla hört som signaturmelodi till Melodikrysset.

Och vem minns inte den gamla barnvisan ”Prästens lilla kråka”, som här skulle ge yrkeskåren präster?

Dagens operettfråga hörde väl också till de enklare. Vi hörde musik ur Franz Lehárs (musik) och Victor Léons och Leo Steins (libretto) ”Glada änkan” från 1905. Den handlar förstås om just en änka, och i änkans namn, Hanna (Glavari), kan man hitta det vanliga flicknamnet Anna – vi har en sådan i familjen.

Vidare hörde vi säckpipemusik, och i Skottland hittar man ju också en och annan kilt.

Dagens kryss inleddes med en riktigt stor svensk hit, ”Lassie” med Ainbusk Singers, numera bara Ainbusk.

”Lassie” diktade jag en gång inför en jämn födelsedag om och döpte då till ”Lasse”. Den som fyllde år var en jättefin arbetskamrat på Socialdemokratiska partistyrelsen, 68an, Lasse Eriksson. Jag framförde själv solopartierna och backades sen upp av en kvinnokör, i vilken ingick bland andra min hustru.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste melodikrysset? Prova då med att gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

14 kommentarer

  1. Hej Enn,
    Duffy kan du säkert ägna ett par lyssningar eller två. Det svänger.

    Egentligen har jag inte nåt att säga, jag bara tar din tid och plats, likafullt så loggar jag varje lördag lika troget in på din melodikryss-krönika. Jag fascineras av din uthållighet, dina kunskaper givetvis, men mest av din kamp varje lördag med detta trivia, till gldje och kunskap för så många av oss uppenbarligen.

    Comment by anders nilsson — 2008 11 01 14:42 #

  2. Har idag suttit med mina föräldrar och försökt lösa melodikrysset nr 45, men vi fann till vår besvikelse att rutor fattades nere i högra hörnet. Ska bli spännande att se om du ändå lyckats klura ut hur det ska se ut!

    Comment by Liv — 2008 11 08 11:09 #

  3. Till Liv: Det här har jag själv råkat ut för några gånger, dock inte i dag. Det händer att tidningar vid publiceringen av krysset kapar någon del av det. Aftonbladets TV-bilaga, som jag använde, hade hela krysset med.

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 08 12:24 #

  4. Hej Enn !
    Har Du texten till ”En herre i frack” insjungen av bl,a.Gösta Ekman d.ä.
    Tonsatt (tror jag ! ) av Jonny Bode
    Jag behöver bara den 1:a versen – resten har jag.

    Hälsningar 2008.11.08.
    Wiggo (Hälsa Din son från mej !)

    Comment by Wiggo Sundeqvist — 2008 11 08 12:44 #

  5. Hej!
    jag missade vågrätt 13, vad skulle det bli?

    Comment by Annica — 2008 11 08 13:38 #

  6. Till Annica: Bon som i ”C’est si bon” som jag har med i min redovisning.

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 08 13:42 #

  7. Till Wiggo Sundeqvist: Jag har ganska många svenska sångböcker, men ingen av dem jag har tittat i har med texten till ”En herre i frack”. Så tills vidare går jag bet.

    Finns det någon i läsekretsen som har tillgång till den?

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 08 14:09 #

  8. Hej igen Annica här!
    Tydligen stämmer inte rutplanet på nätet för på mitt kryss är det 7 bokstäver i vågrätt 13, därav min fråga. Jag blev verkligen konfunderad, men stort tack ändå!

    Mvh
    Annica

    Comment by Annica — 2008 11 08 16:16 #

  9. Till Annica: Sorry, jag såg fel och vilseledde dig: Vad du ville ha svar på var namnet på sångaren som sjöng ”Pretty Woman” med flera låtar. Det var Roy Orbison. Hans efternamn går in i det ord jag först angav.

    Förlåt att jag klumpade mig. Men jag är så förkyld.

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 08 16:24 #

  10. 1000 tack!
    /Annica

    Comment by Annica — 2008 11 08 16:39 #

  11. Det där med En herre i frack är intressant. Av en lätt surfning på nätet har jag fått fram att Hasse Ekman har skrivit texten. Musiken är komponerad av Johnny Bode som för några decennier sedan vann herostratisk ryktbarhet med en samling frispråkiga sexuella visor. Den jag minns bäst är ”Runka mig med vita handskar”, sedan får ni tolka det som ni vill. Jag vet inte om den platta han gav ut hette Bordellmammans sånger men det kan vara så. Hur som helst kan denna sentida porrframgång för Bode ha gjort att inget anständigt musikförlag, vad nu det kan vara för något, vill ha något med honom att göra. För en herre i frack borde ju finnas i någon vissamling.

    Comment by Hans O — 2008 11 08 21:35 #

  12. Till Hans O Sjöström: Det här om Johnny Bodes djupdykning i porrbranschen känner jag till. Väl så intressanta – och kanske relevant för tystnaden kring honom – är hans nazisympatier. Nu är han däd – han dog 1983.

    Men han har alltså skrivit musiken till ”En herre i frack”, som Hasse Ekman skrev text till och sjöng in. Bode var en begåvad men i många avseenden perverterad särling i den svenska populärmusikbranschen.

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 08 21:49 #

  13. Här kan man höra Gösta Ekman d ä sjunga En herre i frack:

    http://www.youtube.com/watch?v=J3slA7gbAto

    Comment by HO — 2008 11 08 21:59 #

  14. PS. Det här är kanske första verserna:

    Det hänt mig många, många gånger
    att unga damer ömt jag kysst
    Jag har ej rönt motstånd,
    de blott stammat ”ack”
    – för jag var en herre i frack

    En kväll på maskerad jag mötte
    en flicka som var ganska nätt,
    och jag henne fråga´
    och hon svara´ ”tack”
    – för jag var en herre i frack

    Comment by HO — 2008 11 08 22:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^