Melodikrysset nummer 50 2011

17 december 2011 12:11 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 4 kommentarer

100 procent jul utlovade Anders Eldeman, och det var det i dagens kryss.

Och trots att julkrysset ju återkommer varje år, var det i dag inte ens någon större mängd upprepningar. ”O helga natt” är jag i och för sig säker på har förekommit i ett tidigare julkryss, men den är ju så fin – inte minst i Jussi Björlings version – att jag gärna hör den igen. I franskt original heter den ”Le Cantique de Noël”, men mer känd är den som ”Adams julsång”, så kallad efter kompositören, Adolphe Adam, som skrev den 1847.

En svensk julklassiker är ”Betlehems stjärna”, mer känd som ”Gläns över sjö och strand”. Viktor Rydberg publicerade texten i sin ”Vapensmeden”, 1891, och Alice Tegnér tonsatte den 1893.

Bland de många julsångerna med religiös text finns också ”Bereden väg för herran”, som skrevs av Carl Michael Franzén år 1812. I dag hörde vi den i en modern version med tre sjungande damer, Shirley Clamp, Sanna Nielsen och Sonja Aldén.

Till julklassikerna, även här hos oss, får man väl också räkna amerikanska ”White Christmas”, som Irving Berlin skrev 1940. Den blev en stor succé i insjungning av Bing Crosby 1942, men den har förstås sedan spelats in av många andra, till exempel Elvis Presley 1957.

En mycket, mycket äldre julsång, faktiskt från 1500-talet, är engelska ”We Wish You a Merry Christmas”. Det lär finnas en svensk text också, ”God jul önskar vi er alla”.

Men sen finns det musik av helt annan karaktär, som hör julen till. Jag hör till dem som varje julafton måste se Discney-kavalkaden ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”, där man bland annat får höra ”Ser du stjärnan i det blå”.

Och för att hålla oss till det amerikanska julmaterialet: För egen del tycker jag inte att ”Sleigh Ride”, i dag med Andy Williams, riktigt når upp till samma nivå som det övriga ovan nämnda – därmed inte sagt att jag tycker den är dålig.

Inte heller ”Jag såg mamma kyssa tomten”, i amerikanskt original från 1952 ”I Saw Mommy Kissing Santa Claus”, är något musikaliskt mästerverk, men texten har ju ändå ett slags charm.

Däremot tycker jag inte att ”Julen är här” med Tommy Körberg och Sissel Kykjebö riktigt håller måttet.

Werner & Werner såg jag på sin tid, men deras ”Vår julskinka har rymt” hade jag faktiskt ändå svårt att komma i håg.

Men trots de två sista frågorna har jag lyckats lösa krysset den här gången också.

Och nästa lördag är det jul på riktigt. Då får vi klämma i med det hittills ännu inte redovisade svaret: ”Nu har vi jul här i vårt hus”.

4 kommentarer

  1. Håller med dig om Tommy o Sissel-låten.
    Shirley & Co-s utbroderade version av ”Bereden väg…” är väl lite too much den också.
    Däremot är ju Elvis version av White Christmas suverän.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2011 12 17 13:04 #

  2. Fick göra en kvalificerad gissning på Shirley och Sanna men det verkar ju ha blivit rätt :-)

    För övrigt har vi LJUS här i vårt hus, och ska man vara riktigt petig heter melodin faktiskt Julpolska, men nu minns jag inte hur Eldeman fraserade frågan.

    Fortsatt trevlig helg önskar jag dig!

    Comment by Anna — 2011 12 17 13:21 #

  3. Jovisst återkommer Jussi med O Helga Natt – jag vill påstå att den är med i stort sett varje år, vid det traditionella julmelodikrysset. Men det är verkligen helt i sin ordning; den är ju så vacker och så formidabelt sjungen att inget annat kommer i närheten. Just nu har vi ett tunt, vitt men blött ynka snötäcke här i västra Sthlm, men det bidrar ändå till att göra denna gråmurriga dag en anings mindre murrig. Gnistret och knarret lär vi dock få vänta länge på, känns det som… Bara att gilla läget.

    Comment by Maggan — 2011 12 17 15:04 #

  4. !000- tack goa Enn för en underbar upplevelse,,har aldrig hör Luciano sjunga denna…jag har ståpäls än !!!!! fantastico !!!!

    Comment by Karin — 2011 12 18 10:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^