Sven Dahlin, 25 år

29 oktober 2008 17:24 | Media, Politik | 2 kommentarer

1959 fyllde Folket i Bild 25 år. Detta firade tidningen bland annat med att, med början i nummer 49 1958, intervjua ett antal ungdomar, som även de skulle fylla 25 1959. Artikeln hette ”De bygger Sverige” (text: Anne-Marie Rådström, foto Gösta Glase).

Bland dem som likt Folket i Bild var födda 1934 fanns både kända och okända: skådespelerskan Catrin Westerlund, författarinnan Annakarin Svedberg som jag ofta läste i Arbetaren på den tiden, studentparet och de blivande läkarna Marc och Solgun Bygdeman, svenske mästaren i kulstötning ”Myggan” Uddebom och lantbrukarhustrun och SLUaren Ingrid Söderlund.

Och eftersom bonderörelsen därmed, som nästan alltid i FiBs klassiska tradition, var representerad, fanns där förstås också en representant för den yngre delen av arbetarrörelsen: Sven Dahlin.

Sven Dahlin kände jag inte då men kom att lära känna längre fram. Han var bland annat en av mina företrädare som chefredaktör för Aktuellt i politiken (s).

Men 1958, nästa år 25 år gammal, var han nyinflyttad till Stockholm och hade inte ens hunnit få med familjen – hustru och två barn – från Ångermanland till huvustaden. Till Stockholm hade SSU lockat honom till värvet som förbundsstudieledare; bilden av honom är mycket riktigt tagen på förbundsskolan Bommersvik.

Av intervjun framgår det att han ursprungligen arbetade på en bank men började radskriva för Nya Norrlands (s) härnösandsredaktion. I det jobbet ingick att skriva notiser om SSUs verksamhet, och det bidrog till att han själv blev aktiv i SSU: Efter tre månader satt han i klubbstyrelsen och var Frihets-försäljare, senare ordförande och studieledare. Han satt i styrelsen för SSU-distriktet i Ångermanland, innan han lockades i väg till Stockholm.

Av intervjun framgår det att han också gillade Ernst Wigforss och att tillsammans med de andra SSUarna på Bommersvik sjunga kampsånger.

När jag senare lärde känna honom, fann jag honom vara en person, ganska bister i kommentarerna men mycket genomtänkt och verkligen inte utan humor. Sven hör definitiv till dem bland de många människor jag har mött i rörelsen, vilka jag känner stor respekt för.

2 kommentarer

 1. Eftersom jag inte hittar något annat sätt att kontakta dig kommer frågan som en kommentar istället.

  Du verkar ju minst sagt vara insatt i socialdemokratisk politik. Jag tänkte höra om du kunde berätta något om politikern Saga Hedén här i Uppsala.

  Jag har hört att hon var inblandad i driften av dansbanan vid Kap bortanför Studenternas som enligt mina uppgifter uppfördes på 50-talet och revs på 70-talet. Vet du kanske något mer om det?

  Finns det några bra källor att läsa mer om henne och vad hon gjorde?

  Comment by Henrik — 2008 10 29 18:26 #

 2. Till Henrik: Uppgifter om Saga Hedén, dotter till den legendariske (s)-politikern Tycho Hedén, finns till exempel i ett par böcker av Bertil Bergqvist: ”Uppsala arbetarekommun. En minnesskrift” (1986) och ”Arbetarrörelsen i Uppsala” (Uppsala stads historia VI:10,1992). Böckerna finns säkert på Stadsbiblioteket samt på Folkrörelsearkivet som finns i Stadsarkivets lokaler på S:t Olofsgatan 15 (alltså i samma kvarter som Stadsbiblioteket).

  Det är möjligt att Kim Söderström, chef för Folkrörelsearkivet, också kan förse dig med mer material, skriftligt eller muntligt.

  Annars tror jag att en bra källa för att få svar på väldigt specifika frågor om Saga är Hans Alsén, före detta kommunalråd, riksdagman med mera- Han brukar dessutom hålla föredrag med bilder om uppsalahistoria, så är det någon som vet hur det var med Saga och Kap, så är det han!

  Comment by Enn Kokk — 2008 10 29 21:24 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^