Julförberedelser med förhinder

15 december 2011 18:54 | Barnkultur, Mat & dryck, Media, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Julen har sina måsten.

I dag har jag var varit ute på den första längre julklappsköprundan och kom hem med en stor axelväska full av presenter som nu ska slås in. Allra roligast är det att köpa saker till de någorlunda små barnbarnen.

Men jag började rundan nere på stan med att gå in på Nordeas kontor, dels för att ta ut hopsparade julklappspengar, dels för att avsluta kontot där. Jag gör det med sorg i hjärtat, eftersom jag har haft konto där i drygt 40 år, nästan hela livet om man räknar med min gamla postsparbanksbok, och eftersom det fortfarande är en delvis statligt ägd bank. Men jag har läst i tidningen att Nordea om ett slag kommer att upphöra med kontanthantering, och eftersom jag propsar på att kunna gå in på banken och ta ut – OBS! – mina egna pengar, har jag inget val.

Nu visade det sig att att jag hade för mycket pengar på mitt konto på Nordea för att kunna ta ut alltsammans på en gång, så jag får gå dit en gång till för att fullfölja mina avsikter.

Jag kommer att göra samma sak i fallet Föreningssparbanken, som avser att göra likadant som Nordea, stoppa kontanthanteringen. Min förbindelse med denna kooperativa bank är lika lång.

Inte heller konsumentkooperationen är vad den har varit. Allt är så färdigförpackat och, ännu värre, färdigkryddat, att jag, som har en viss dragning åt matlagning från grunden, ibland förtvivlar. Som nu när jag hade min brorsa på besök och sökte en hel broiler men mest hittade färdigstyckade och sorterade kycklingdelar, dess värre dessutom ofta färdigkryddade – men till slut hittade jag i alla fall ett paket okryddade lår och ett paket okryddade bröst. Ibland undrar jag vilka som har nytta av alla de där recepten med vackra färgbilder som man hittar både i dagstidningarna och i matlagningstidskrifterna.

Snart är det dags för mig att laga årets julsylta enligt min estniska mammas recept. Till det behöver jag kalvkött, som jag har lyckats beställa i en liten gårdsbutik, som finns i vår stadsdel och som säljer ekologiska varor.

Men den butiken kunde inte få fram några fläskläggar, som man också behöver till den estniska julsyltan. Så jag gick till vårt Konsum och hittade där mycket riktigt fläsklägg, dock urbenad – varför vet jag inte riktigt. Det är nämligen så att det behöver finnas ben med i det här koket, eftersom benen avger det bindemedel som får syltan att gelea sig, kort sagt bli sylta. Så det blev ett samtal med den charkansvariga i butiken, och hon lovade faktiskt fixa hem tre riktiga fläskläggar åt mig. Så när Birgitta tisdag-torsdag är inlagd på Akademiska för en ny hjärtkonvertering, ska jag passa på att utnyttja köket för mitt årliga julsyltakok.

Varför man säljer fläsklägg utan ben vet jag inte – fläsket släpper ju från benet när man kokar läggen, och man får på köpet ett mustigt spad. Och vilken god mat även det här blir med rotmos och lite senap!

7 kommentarer

 1. Visst vill jag bojkotta dessa storbanker som inte längre önskar frottera sig med kunder över disk. Men det är tyvärr inte bara en fråga om att ta ut pengar. Vad gör man när man tvärtom har lånat pengar av banken och häftar i skuld och enligt partiets förre store ledare, numera sörmländske storbonden, icke är fri? Occupy Wall Street-rörelsen uppmanar även den sina anhängare att ta ut pengar och sätta in dem hos mindre så kallade credit unions, banker med ett mänskligt ansikte. Men också då uppstår problem för de skuldsatta. Därom frågade jag OWS representant Linnea Palmer Paton vid hennes sverigebesök i oktober (det var tidningen Efter Arbetet som betalade hennes flygbiljett). ”We´re looking into it!” lovade hon.

  Comment by Björn Kumm — 2011 12 16 16:43 #

 2. Det kan vara på sin plats att veta vad det kostar att köpa växel hos banken = 6%.
  En hundring enkronor kostar alltså 106 kronor!!
  Tänk om vi i handeln skulle lägga på 6% vid kontantbetalning?

  Comment by Urban Sjölander — 2011 12 16 17:53 #

 3. Till Björn Kumm: I mitt fall har jag inga lån i de nämnda bankerna, så jag tänker bruka min handlingsfrihet och gå över till Forex, som tänker fortsätta fungera som kontantbank och som finns här i Uppsala. Om ett stort antal kunder kunde göra så, skulle vi kanske tillsammana kunna få Nordea och Föreningssparbanken på bättre tankar, det vill säga acceptera kunder som kräver kontantuttag.

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 17 1:12 #

 4. Men herreminje

  är det inte Forex bank som hjälper till att tvätta pengar??? kommer ihåg att det var på uppdrag granskning.

  Jag tror man får gå tillbaka till den gamla varianten med pengar i madrassen.

  Comment by britta sethson — 2011 12 17 12:17 #

 5. Kanske Konsums sparkassa kan vara ett alternativ. Det använde jag mig av som ung studentska för en himla massa år sen. Då kunde man ta ut pengar på Domus nere på stan. bra öppettider var det.

  Comment by britta sethson — 2011 12 17 12:19 #

 6. Till Britta Sethson: I dagens Svenska Dagbladet finns en stor artikel om bankerna och kontanthanteringen. Där visar det sig att en av de stora bankerna, Svenska Handelsbanken, faktiskt intar en helt annan hållning än Nordea och Föreningssparbanken: Handelsbanken deklarerar att den inte har några som helst planer på att slopa kontanthanteringen – tvärt om ska man, på några av deras kontor som inte har det nu, införa kontanthantering.

  Hustrun har sedan gammalt sina pengar på Handelsbanken, så det är kanske där jag då bör placera också mina pengar. Och eftersom Handelsbanken ju har kontor över hela landet, är den ju också – i motsats till Forex – ett verkligt alternativ för människor som vill visa icke-kontant-bankerna var skåpet ska stå.

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 17 12:27 #

 7. Hej Björn
  madrassen är säkrare än banken men säg det inte till nån-
  Vi får öppna eget I Magistratsparken .
  Sammanträde inom kort oh god jul!

  Comment by tonie roos — 2011 12 17 15:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^