Melodikrysset nr 43 2008

25 oktober 2008 12:28 | Film, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 9 kommentarer

Också i dag återvände Anders Eldeman till mitt förstapris förra veckan: berättade åter att jag brukar publicera mina förslag till svar plus att jag förra gången, lika lite som annars, själv hade skickat in något svar. Men jag har fått Bonniers musiklexkon och tackar – Eldeman backade inte om mitt förstapris, även om alltså någon annan har biträtt mig genom att skicka in de svar jag har publicerat här på bloggen.

Veckans upplaga av Melodikrysset tyckte jag var förhållandevis lätt.

Det började med nationalsången till ett grannland, Norge, som jag i många årtionden har haft ett varmt förhållande till. När jag i min ungdom var FiB-ombud, sålde och läste jag många böcker av norska författare. 1956 var jag tillsammans med andra svenska gymnasister (Agneta Pleijel var en av dem) på stipendieresa i Norge. Jag har läst nordiska språk, bland annat tentat norsk litteraturkurs, vid Uppsala universitet. Så småningom blev jag de svenska socialdemokraternas nordiske sekreterare och bevistade i den egenskapen mängder av valvakor och kongresser och sammanträden (hos Arbeiderpartiet), mest i Oslo men också bland annat i Narvik och på Svalbard. Norrmännen sjunger ”Ja vi elsker dette landet” (egentligen ”Sang for Norge”), och jag är beredd att instämma. Sången skrevs av Bjørnstjerne Bjørnson och Rikard Nordraak och framfördes första gången den 17 maj 1864 i Eidsvold.

Därefter hamnade vi på andra sidan jordklotet, i Australien. Därifrån kommer nämligen Kylie Minouge, som vi här hörde i ”In My Arms”. Också i Australien har jag varit, fast bara en gång. Där var jag som medföljande make till min hustru som på den tiden var talman i den svenska riksdagen.

I USA har jag varit flera gånger, bland annat relativt nyligen i New York. Vid de här besöken passar jag alltid på att köpa skivor med amerikansk folkmusik. John Denver finns av någon anledning inte i min skivsamling, detta trots att jag tycker att hans och Bill Danoffs och Taffy Niverts hyllning från 1971 till West Virginia, ”Take Me Home Country Roads”, är en fin låt.

Också i Finland och även på Åland har jag bitar av mitt hjärta. Från Åland kommer den fina folkvisan ”Vem kan segla förutan vind?”, som vi här hörde i Jan Johanssons tolkning – den skulle här ge kryssordet segel. I Finland bodde min estniska flyktingfamilj i åtta månader 1944 – jag fyllde sju år den sommaren – och sen förde mig mitt värv som de svenska socialdemokraternas nordiske sekreterare också dit och till Åland, till mängder av kongresser, val och annat liknande.

En ännu mer sentimental ton fanns i Thory Bernhards’ storsäljare ”Vildandens sång” eller helt enkelt ”Vildanden”. Också i det här fallet rör det sig om en folklig melodi, upptecknad av Leon Landgren.

Den spelades ständigt i radio under min ungdom. Där spelades också Povel Ramels svar på de olika svarta sånggrupper, som flitigt turnerade i de svenska folkparkerna; jag såg och hörde till exempel The Delta Rythm Boys på sågplan vid en av de årliga midsommarfesterna i min dåtida hemby Juniskär söder om Sundsvall. Povels låt kallades ”Var är tvålen?” och inleddes med ”Ni som vandrar genom livet”. Vi tar hela texten:

Var är tvålen?

Text och musik: Povel Ramel

Ni som vandrar genom livet, mot ett ständigt fjärran mål
Stanna upp ett tag och grubbla: är det nån som sett min tvål?

Så säg mig, var är tvålen, vänner?
Ser ni tvålen, vänner?
Undran och skräck jag känner – var var var?
Jag undrar blott: var är tvålen, broder?
Ge mig tvålen, syster!
Söken och leten tåligt,
Bad e dåligt,
Utan tvål
(Skum, skum, skum)

Well well well, well well well,
Om du så har gyllene borstar, om du så har silverkar
Utan tvålen blir du blott och bart en badande barbar
Du må komma parfymerad, i dyra oljor smord
Utan lödder badar slödder, det är dock ett visdomsord

Så säg mig, var är tvålen, vänner?
Ser ni tvålen, vänner?
Undran och skräck jag känner – var var var?
Jag undrar: var är tvålen, broder?
Ge mig tvålen, syster!
Kärnan ska va i skalet,
Bad e galet,
Utan tvål

En man ska va förmögen, och ha pengar på sin bank
Men uti badet utan tvål kan han betrakta sig som pank
(skum)
Du kan likna hela jorden vid ett tvättfat i emalj
Som blir värdelöst förutan denna renande detalj

Så säg mig, var är tvålen, vänner?
Ser ni tvålen, vänner?
Undran och skräck jag känner – var var var?
Jag undrar: var är tvålen, broder?
Ge mig tvålen, syster!
Att sin lekamen löga
Lönar föga,
Utan tvål
(skum skum skum)

Tvål-eluliah!
När Susanna var i badet, för att öva sim och crawl,
Hade Joakim rest in till Babylon att köpa tvål.
Litervis champagne i karet hade Madame Pompadour:
Trettitvå när hon klev i, och trettitre när hon klev ur…

Så säg mig, var är tvålen, vänner?
Ser ni tvålen, vänner?
Undran och skräck jag känner – var var var?
Jag undrar: var är tvålen, broder?
Ge mig tvålen, syster!
Mycken må vara möjligt,
Bad e löjligt,
Utan tvål

Bad e inte bra (utan tvål)
Ingenting att ha (utan tvål)
Bara fusk (utan tvål)
Bad e snusk (utan tvål)

Var den gul? (Nej, nej, nej)
Var den blå? (Nej, nej, nej)
Var den svart? (Nej, nej, nej)
En liten rutig tvål
Säg, var den lång? (Nej, nej, nej)
Var den kort? (Nej, nej, nej)
En fet tvål? (Nej, nej, nej)
En liten knubbig tvål.

Så säg mig, var är tvålen, vänner?
Ser ni tvålen, vänner?
Undran och skräck jag känner – var var var?
Jag undrar: var är tvålen, broder?
Ge mig tvålen, syster!
Söken och leten tåligt,
Bad e dåligt,
Bad e galet,
Bad e tokigt,
Visset, ruskigt, konstigt
Utan tvål!

En av de lättare frågorna i dag – jag löste den med hjälp av ledbokstäverna långt innan den spelades – var ”En herre i frack”, som sjöngs in av Gösta Ekman den äldre. Den finns också insjungen av Johnny Bode, som skrev den.

En annan kär bekant var ”Lite grann från ovan”, mer känd som ”Jag är en liten gåsapåg från Skåne”, vilket senare skulle ge svaret gås. Edvard Persson, som sjöng in den på skiva och framförde den i filmen ”Kalle på Spången” från 1939, sjöng väl egentligen ”liden” – men han som skrev texten var göteborgare: Lasse Dahlquist.

Då kan vi väl ta ett skutt till det nyaste nya. Vi hörde Laleh, svensk sångerska av iranskt ursprung. Tyvärr kan jag inte sångtiteln.

Därefter tar vi veckans två melodifestivalare.

Cecilia Vennersten deltog i 2005 års upplaga med ”Var mig nära”. Det gick väl inte så bra, om jag minns rätt.

Desto bättre gick det här hemma för Charlotte Perrelli – förr med efternamnet Nilsson – i årets tävling. Men sen gick det ju inte så bra för hennes ”Hero” i Eurovisionsschlager-finalen.

Allra sist tar jag i dag en mycket bra låt, Cornelis Vreeswijks ”En halv böj blues”. I dag hörde vi den med Inger Öst och så Cornelis’ sjungande son Jack Vreeswijk. Cornelis har jag haft en del att göra med och flitigt recenserat – se ovan under Kulturspegeln, Musik. Inger Öst ingick i trion Tre damer, där också Diana Nunez och Anita Strandell sjöng. De var faktiskt mycket bra!

Så har jag då klarat av veckans melodikryss innan barnbarnen, Viggo och Klara, kommer hit till morfar i Öregrund.

9 kommentarer

 1. Laleh sjöng ”Closer”. Det sades i snabbgenomgången.

  Då de gäller ”En herre i frack” så skrevs faktiskt texten av Hasse Ekman, musiken dock av Johnny Bode.

  Man kan söka på http://www.mic.stim.se

  Bode, Johnny
  Titel:
  En herre i frack
  Textförfattare: Ekman, Hasse
  Språk: swe
  Ämnesord: Foxtrot
  Anmärkning:
  V: Livet är så tjusande, så underbart rikt berusande, om blott det leves rätt. – R: Det hänt mej många, många gånger att unga damer ömt jag kysst. – I: Gyllene örhängen II. – (© 1935 Ahlins Musikförlag AB)
  Förlag: Ahlins
  Lokalsign: SKAP-4
  Publ. år 1953
  ID-nummer: 23981

  Comment by Stellan — 2008 10 25 18:48 #

 2. Det räknas tydligen som fusk att läsa Din blogg om Melodikrysset. Men jag kom faktiskt på början på Povels härliga sång INNAN

  Comment by Ingrid Nylin Nyköping — 2008 10 25 21:21 #

 3. Förlåt, min dator lever sitt eget liv idag. Jag skulle säga att jag kom på texten till Povels låt innan jag läste bloggen. Orsaken till textbryderiet är att för många år sedan när jag gick på högstadiet hade skolan av besparingsskäl tagit bort tvålarna på toaletterna så man fick ha egen tvål med sig. Men vår studievägledare samlade ihop en grupp elever (inkl mig) som sjöng ovan nämnda sång med lite omgjord text. Vi fick tillbaka vår tvål. Tack Povel för hjälpen och tack Enn för en härlig blogg!

  Comment by Ingrid Nylin Nyköping — 2008 10 25 21:27 #

 4. Ja då var det alltså sant som rykterna sagt, och som man hört att många gör.
  Man lyssnar inte på melodikrysset när det sänds utan går in under veckan på denna sida och fyller i rätt rad och är därmed med och tävlar mot oss alla andra som i alla år försökt vinna ett pris.
  Om syftet att få så många inskick som möjligt är ju detta verkligen en ”hjälp”.
  Har dock svårt att förstå varför man ska hjälpa till med att på detta sätt underlätta för alla som bara är ute efter att vinna ett pris.
  Kanske den ansvariga har problem med sitt självförtroende och måste på detta sätt försöka få bekräftelse från så många som möjligt.
  Ja oj oj oj vad du är duktig!!!!
  Jag tror ju inte att du slutar skriva rätta krysset på din blogg för att jag ondgör mig över ditt tilltag , men vi är så många i bekantskapskretsen som nu slutar lyssna på melodikrysset p.g.a dina tilltag så jag ville göra allas vår röst hörd på detta sätt.
  Jan S

  Comment by Jan S — 2008 10 26 17:20 #

 5. Till Jan S: Eftersom jag aldrig anger var (L 1 = et cetera) svaren ska in, går det inte att göra som du säger.

  Själv har jag aldrig någonsin skickat in mina svar till Melodikrysset. Att jag vann förstapris förra lördagen tycks bero på att någon har skickat in mina svar i mitt namn.

  Comment by Enn Kokk — 2008 10 26 17:29 #

 6. Hej

  Vill bara säga att jag löste krysset också, ville bara kolla att du hade löst det rätt.

  Comment by Inger i Dalarna — 2008 10 26 19:42 #

 7. Till Inger i Dalarna: Så använder väldigt många mitt lördagskåseri om Melodikrysset. Jag gör inte anspråk på att vara allvetare. När jag inte kan eller är osäker, redovisar jag det.

  Comment by Enn Kokk — 2008 10 26 20:40 #

 8. Jan S (vem du än är?) Du är inte konsekvent.
  Jag har inte fått din klagan eller någon annans på min blogg för att jag också skriver de rätta svaren.
  Fler hjälpare är http://www.robertedlund.net och http://pappel.blogg.se så läs gärna deras också.
  Vi är FYRA personer som hjälper Svenska folket med förslag till melodikrysslösningarna samt då http://www.korsord.se där många fortlöpande hjälps åt.
  Hos oss har du inte skrivit och klagat, undrar varför?
  Vem vet det kanske var du som hjälpte Enn Kokk till ett extra musiklexikon.
  Ha en trevlig vecka alla som läser dessa rader.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 10 27 11:10 #

 9. Visan från Åland sjungs över hela världen och är speciellt omtyckt av barnkörer, ofta i arrangemang av Carl-Bertil Agnestig:

  http://www.waltonmusic.com/Sound11/WhoCan/

  Indianapolis Childrens’ Choir under ledning av Henry Leck,

  http://www.icchoir.org/

  ville framföra den på svenska så jag blev ombedd för ett antal år sedan att öva uttalet med barnen innan en turné och att tala in orden på band för framtida bruk. Det var en tjänst jag gärna gjorde. Det är en fantastiskt melodi!

  Comment by A-K Roth — 2008 10 27 17:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^