Melodikrysset nummer 49 2011
10 december 2011 12:08 | Deckare, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarerDet är klart att det finns artister som, på grund av sin popularitet eller omfattande produktion, måste få återkomma då och då i Melodikrysset. Ted Gärdestad är ett exempel. Så jag har ingenting emot att vi i dag fick höra hans ”Angela”.
Men nog känns det lite fantasilöst att vi så snart igen får höra Hagsätra sport, det vill säga Andreas Johnson och Niklas Strömstedt. Detta inte sagt för att jag ogillar deras ”I dag kommer aldrig mer”.
Och hur många gånger har Riverdance förekommit i Melodikrysset?
”Streets of London” (på svenska ”Gatorna på Söder”) har vi också hört tidigare i krysset – den här gången skulle vi ange var, i lite vidare bemärkelse, innehållet i sången utspelar sig: i England.
Från England kommer också Britney Spears, som jag för egen del inte är lika förtjust i – men vi fick i alla fall höra en ny låt, ”I Wanna Go”.
Barbro Hörbergs ”Med ögon känsliga för grönt”, som i dag skulle ge singularen öga, har i och för sig spelats tidigare i Melodikrysset den också, men eftersom man annars inte hör den så ofta, är min fördragsamhet högre i det här fallet.
Marschmusik förekommer inte så ofta i Melodikrysset. Men det är ju roligt med variation, så i dag fick vi lyssna till ”Södermanlands regementes marsch”, som skulle ge oss svarsordet Södermanland.
Py Bäckman förekommer nog oftare än vi kanske uppmärksammar i Melodikrysset, eftersom hon skriver låtar åt andra. Men i dag fick vi höra henne sjunga själv, bidraget till Melodifestivalen 1992, där hon kom femma med ”Långt härifrån”. Eftersom jag i går var på begravning av en person, som arbetade hos Olof Palme, går mina tankar i dag osökt till den stora och vackra krans Py och Dan Hylander hade skickat till Olof Palmes begravning. Schlager kan ibland vara samhällsfrånvända, men schlagermakare måste för den skull inte automatiskt vara samhällsfrånvända.
Ett annat exempel på detta är den gamle schlagermakaren Fritz Gustaf Sundelöf, signaturen Fritz Gustaf – det var han som skrev den svenska texten till ”Den gamla spinnrocken”, den som skulle leda oss till verbet spinna. Han var stor i schlagerbranschen och gav även ut sångboken ”Svenska schlager” på Prisma, som också gav ut mina politiska sångböcker. Det visade sig att även Fritz Gustaf livet igenom hade samlat på politiska sångtexter, en kollektion som han bar till förlaget i form av tre knökfulla A 4-pärmar. Det här var förstås alldeles för mycket för att rymmas i en bok, så jag fick i uppdrag av förlaget att hjälpa honom göra ett representativt urval. Det gjorde jag, och han accepterade i stort sett rätt över mina val. Så kom hans sångbok ”Arbetets sånger” (1974) till.
Lasse Dahlquist är ett av de stora namnen i svensk populärmusik, så det är ganska naturligt att han då och då förekommer i Melodikrysset. I dag fick vi höra en sång av honom som inte hör till de allra mest spelade, ”Morfar har berättat”.
”Elvira Madigan” är ju ett av de vanligaste skillingtrycken, så frågan om den klarade väl de flesta. Får du lust att läsa texten, kan du gå upp under Kulturspegeln, Sångtexter. Under Kulturspegeln, Film, hittar du också min recension av Bo Widerbergs film om Elvira Madigan.
Då har det slumpat sig så, att det enda som återstår att redovisa är svaret på dagens TV-serie-fråga, som man skulle identifiera med hjälp av signaturen. Det brukar inte vara min starka sida, men den här serien, Miami Vice, har jag faktiskt sett, med visst nöje.
* * *
På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.
7 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Fröken Spears är allt ändå från USA
Hur menar du att schlagers är samhällsfrånvända?
Comment by Maria — 2011 12 10 14:24 #
Men bäste Enn nog tycker jag du gnäller lite för mycket nu på att Eldeman återkommer till samma artister allt för ofta i krysset. Det kanske inte är en tillräckligt stor utmaning för dig med ditt stora musikkunnande men för oss ”dödliga” finns det ju en chans kunna lösa krysset. Men för övrigt är det trevligt att ta del av din musikkunnande.
Comment by Kjell Bostedt — 2011 12 10 15:41 #
Ja,Eldeman behöver ju inte spela samma låtar med samma artister jämt…
Agnes, Skifs ,Riverdance,Spears,Strömstedt….
Det börjar bli lite tjatigt nu.
Comment by Katarina Holmqvist — 2011 12 10 17:01 #
Till Maria: Jo, jag blandade ihop henne med en annan person.
Jag hör verkligen inte till dem som anser att alla schlagertexter måste vara samhällstillvända, även om det naturligtvis också finns bra sångtexter som har värderingar och tendens. Men självfallet finns det också populärmusik, vars texter andas verklighetsflykt och rent av någon gång är utryck för romantisk eller annan verklighetsförfalskning.
Som schlagernörd är jag intresserad också av vad schlagertexterna försöker uttrycka. Under min redaktörstid på Aktuellt i politiken (s) utkom en schlagerkavalkad om sammanlagt tio LP-skivor, som speglade skivmärket Sonoras schlagerutgivning från 1930-talet till mitten av 1950-talet. Jag tog mig då före att inte bara skriva om musiken utan att också analysera schlgertexterna. Resultatet publicerades i en stor artikel med rubriken ”Schlagern som tidsspegel”.
Comment by Enn Kokk — 2011 12 10 18:38 #
Till Kjell Bostedt: Som du ser av nästa kommentar (från Katarina Holmqvist), finns det också andra som reagerar som jag.
Jag menar inte haller att Eldeman bara borde använda sig av ovanliga artister eller låtar, men det jag tror att flera av oss reagerar mot är när samma artister och låtar återkommer alltför ofta.
Comment by Enn Kokk — 2011 12 10 18:44 #
Tack för det Enn! Jag har följt melodikrysset sen jag var liten och mamma löste det. Kul!
Nuförtiden händer det att jag fixar ett eget kryss till tjejfesterna(60-talsbrudar) och det är mycket populärt! Jag har inte slängt en vinylplatta!
Det jag menar är att om korsordsnyckeln är Skifs, så behöver man ju inte spela ”Håll mitt hjärta” varenda gång… Eller när ABBA är nyckeln, spelas alltid ”Dancing Queen”eller ”The winner takes it all”… Ja men va då, piece of cake?
Lite hjärnaktivitet måste det väl ändå krävas?
Comment by Katarina Holmqvist — 2011 12 10 23:34 #
Håller helt med Katarina ovan vad beträffar inskränkt låt- och artistval.
Han kunde t ex för att illustrera TED välja något med Ted Åström, som ju gjorde ”Olyckan” bl a.
Comment by Gunnar Bergquist — 2011 12 11 16:14 #