All time high!

20 oktober 2008 12:57 | Musik, Politik, Ur dagboken | 4 kommentarer

Mitt lördagskåserande om Melodikrysset, där jag också redovisar vad jag har kommit fram till för svar, har regelbundet dragit läsare till bloggen, cirka 2.000 de lördagar krysset har varit svårt. I lördags, då Anders Eldeman till min stora förvåning – jag hade nämligen själv inte skickat in något svar; det gör jag aldrig – tilldelade mig förstapriset och också berättade om att jag brukar publicera svaren på min blogg, verkar det ha gått ett ryck genom hela melodikryss-Sverige: Min blogg hade 6.000 besökare. Och i går, söndag, hade jag ytterligare ett par tusen besökare.

Ett antal av läsarna hörde också av sig med gratulationer. Några av de här gratulanterna hade fäst sig vid att jag, utöver att redovisa svaren, också gör personliga reflektioner kring de låtar och artister som Eldeman spelar – någon kallade detta för ett folkbildande drag i min blogg. Det senare är jag särskilt glad för – har jag något att berätta, delar jag gärna med mig.

Som mina regelbundna läsare väl har sett, försöker jag verkligen inte framställa mig som en allvetande besserwisser. Jag redovisar när jag inte spontant kan och att jag då har använt mig av en kombination av ledbokstäver och googlande. Det förekommer också att jag i texten som omger svaren gör misstag – även den senaste gången har läsare gjort kloka påpekanden, vilket jag tackar för. Tillsammans är jag och mina läsare en stor folkbildningscirkel med Melodikrysset som ämne.

Jag är gammal journalist och har som sådan mest skrivit på tidningars och tidskrifters ”fina” avdelningar, ledar- och kultursidorna. Det mesta materialet även på den här bloggen hör hemma i den sfären: jag skriver om politik, om musik och om böcker och annat sådant. Men ända sedan unga år har jag inte läst bara romaner och poesi av erkänt goda författare utan också läst deckare och serier. Jag gillar opera och är en trägen gäst i Konserthuset här i Uppsala. Men jag har samtidigt, årtionde efter årtionde, haft som lördagsnöje att lösa Melodikrysset.

Jag har nämligen ett genreöverskridande intresse för olika slag av kulturyttringar, och jag är starkt övertygad om att till exempel både den musik som klassas som finkultur och den som klassas som populärkultur rymmer både toppar och vågdalar. Här är förstås smaken delad: Ibland, när jag utifrån min smak har avfärdat något som har spelats i Melodikrysset, hör läsare med annan mening av sig och protesterar. Och det är de hjärtans välkomna att göra! Inte bara om politik utan också om musik kan man ha delade meningar.

Apropå politik: eftersom jag är socialdemokrat och gammal (s)-redaktör, har jag också anslutit min blogg till S-bloggar. Det betyder inte att jag är kolportör för några centralt producerade ståndpunkter – som mina läsare vet, tar jag då och då mitt eget parti i örat. (På samma sätt har de som inte delar mina åsikter rätt att skriva repliker här på bloggen.)

Skälet till att jag har anslutit min blogg till S-bloggar är främst att jag därmed blir en del av det ganska brett varierade samtal som förs också mellan människor som alla själva ser sig som socialdemokrater. Det handlar både om att lyssna och om att påverka.

Däremot är jag inte ansluten till S-bloggar främst för att vinna läsare. När jag, efter ett spektakel om att mina förment opolitiska melodikrysskåserier tog en så orimligt stor plats på S-bloggars topplista, under en period helt hade kopplat bort min blogg från S-bloggar, märktes det inte alls på besöksstatistiken. Förmodligen lärde sig läsarna av mina lördagskåserier om Melodikrysset snabbt att hitta direkt till min webbadress, http://enn.kokk.se. Och att döma av Melodikryssets placering på S-bloggars topplista efter det att vi hade slutit fred och jag hade återinträtt, har flertalet sen fortsatt att gå direkt in på min blogg och inte göra det via S-bloggar.

En del av mina utrerat politiska inlägg tar sig upp på S-bloggars topplista, men även de här inläggen har en mycket stor del av sina läsare bland dem som går direkt in på min blogg.

Ytterligare en intressant iakttagelse: Jag skriver ofta om politik, mycket oftare än vad som framgår av antalet inlägg som är politiska i strikt mening. Man kan hitta politiska reflektioner i dagboksartade anteckningar om familjelivet och sommarhuset i Öregrund. Jag recenserar mycket ofta musik, som har ett politiskt innehåll.

Många av mina läsare gillar det här, men nästan inget av det här materialet hamnar någonsin på S-bloggars topplista. S-bloggars läsare och kommentatorer verkar inte vara intresserade av det här.

Själv är jag vid 71 års ålder och med ett helt liv i politiken bakom mig (fortfarande aktiv förresten) starkt övertygad om att de som bara är intresserade av politik i snäv eller teknisk mening sällan förmår vinna andra människors hjärtan.

4 kommentarer

  1. För mig är melodikrysset något mamma och pappa höll på med, men sedan jag börjat läsa din blogg har jag allt oftar kommit på att jag knäpper på radion…jag löser inte men jag lyssnar. Påverkan;-)
    Jag är ju också aktiv politiskt och tycker det är viktigt med blandning när man skriver, mixen som visar att man är människa med ett liv och intresse. Jag får mycket kommentarer när jag skriver om livet och få kommentarer när jag skriver om politik!

    Comment by Simone — 2008 10 21 8:50 #

  2. Men nu vill jag att du skriver om politik. En recension av Lotta Grönings ”Sanning eller konka”, tack!
    Många hälsningar!

    Comment by Hans O — 2008 10 21 21:24 #

  3. Till Hans O Sjöström: Lottas bok har jag inte, än så länge.

    Just nu har jag – av redovisade skäl – läst om Kjell Östbergs bok om 1968 och annat liknande material, och den text det blev av det är ju politisk den också.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 21 21:54 #

  4. Naturligtvis är det politiskt, men just nu skulle cdet vara kul att se en dagspolitisk kommentar från dig. Jag har heller inte skaffat boken men tycker att Lotta Gröning sa mycket intressant i TV-soffan i måndags morse eller när det var. Och så handlar det om Mona Sahlin som du ju brukar skriva om, om än inte så kärleksfullt. Men jag hörde att Gröning sa att om Mona fotsätter så här är det kört. Hon låter Reinfeldt ta hand om auktoriteten och nöjer sig med att själv vara mysgumma, och dessutom är hon rädd. Det verkar inte ligga så långt ifrån dina synpunkter. Själv gladde jag mig i förra veckan åt att vara ute och demonstrera mot de svensk trupperna i Afghanistan tillsammans med åtminstone tre gamla socialdemokrater som jag kände igen: Maj-Britt och Rolf Theorin och Tage G. Trots brisen på sossar var tåget överraskande och glädjande långt och talen var bra utom Maria Wetterstrands. Hon verkade inte veta om hon var för eller emot trupperna i Afghanistan, men hon kanske var okoncenterad för att hennes lilla dotter skrek oavbrutet. Barnafadern såg helt hjälplös ut. Maj-Britt Theorin talade länge och känslosamt, Lars Ohly var rätt bra men blandade in lite väl mycket partipolitik och Thage hade talförbud på grund av någon halsinfektion men sa ändå att svenska soldater inte har i Afghanistan att göra, vilket var precis vad jag ville höra.
    På tal om något annat så var det verkligen bra att Birgitta inte vek sig för Aspling. Jag vill verkligen inte förringa hennes insats, men det skadar väl inte att påpeka att det här var en stark opinion som nog tyvärr har släppt taget nu.

    Comment by Hans O — 2008 10 22 15:40 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^