I USA köper staten in sig i banker. I Sverige vill staten sälja ut sin andel i Nordea till högstbjudande

19 oktober 2008 10:18 | Politik | 3 kommentarer

Jag var med på den tiden då Studentförbundet och SSU ville socialisera bankväsendet. Det var ytterst nära att detta också blev den socialdemokratiska partikongressens beslut.

Någon total banksocialisering blev det inte, men staten byggde i flera steg upp en stor bank, Nordea, där staten var storägare.

Nordea har sedan genom uppköp och sammanslagningar blivit en nordisk storbank. Svenska statens ägarandel har minskat, men denna aktiepost är fortfarande en stabiliserande faktor, en grund för att Nordea ska kunna fortsätta att stärka sin ställning.

”Nordea är Nordens största bank och en av de stabilaste i kraft av att den har det som är bristvaran nummer ett i dag, en uthållig och skicklig företagsledning och en stabil och långsiktig huvudägare. Men trots sin styrka är det svårt för banken att delta i den omstrukturering som nu pågår eller kanske stundar i Europa eftersom staten bestämt att den skall säljas till någon med sämre ägarrykte än svenska staten.”

Den som säger så är Leif Pagrotsky; jag har hämtat citatet från bloggkollegan Arvid Falk.

Den ekonomiska turbulensen har fått regeringar av högst skiftande kulör runt om i västvärlden att rädda viktiga finansiella institutioner genom att staten skjuter till nytt kapital och i gengäld får ägarandelar. Och så ser vi till och med Bush-administrationen i USA ägna sig åt banksocialisering.

Allt fler ser statlig intervention av det här slaget som rationellt handlande.

Men från den svenska alliansregeringen har vi inte hört ett pip om att det kanske ändå var ett misstag att bjuda ut statens andel i Nordea till försäljning.

3 kommentarer

  1. Inte ett pip, Enn, från alliansregeringen, men vad värre är att (s) verkar inte ha något att kommunicera med medborgarna i dessa dagar av finansoro… förmår man inte lyfta blicka ut i världen…? Finns de inga idéer och tankar som kunde vara det progressiva Sveriges bidrag? Man kan bara föreställa sig vad en Olof Palme skulle ha sagt, om han haft Mona Sahlins oppositionsposition de senaste veckorna… Har Östros tagit semester eom ekonomisk talesman?
    Vad gäller Nordea så torde dina estniska vänner kunna bidra med synpunkter – kan man där lita på Sverige i en framtida kris? – med svenska banker som representerar 70-80 procent av finanskapitalet?

    Comment by Anders Thunberg — 2008 10 20 12:04 #

  2. Vi får väl vara glada för att man inte försöker sälja ut banken, den som vi skattebetalare har betalt, till lägstbjudande i alla fall. Numer får man ju ha ganska måttliga krav vad gäller politiska glädjeämnen.

    Comment by Kerstin — 2008 10 21 4:22 #

  3. Hej Enn,

    Mitt namn är Peter Gerlach och jag sitter i förbundsstyrelsen för S-studenter. Så vitt jag förstår var du aktiv i Laboremus på 60-talet. Om det har jag några frågor men jag kunde inte hitta någon epost till dig. Maila gärna mig på 20997@student.hhs.se så kan jag förklara vad jag vill där.

    Tack på förhand,

    Peter

    Comment by Peter Gerlach — 2009 07 07 14:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^