Melodikrysset nr 42 2008

18 oktober 2008 12:25 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 27 kommentarer

I dag utsatte Anders Eldeman mig för en riktig ploj: jag vann – utan att ha skickat in något svar (det gör jag aldrig) – första priset i förra veckans melodikryss. I och för sig kan ju någon ha tagit sig före att skicka in rätt svar i mitt namn, men chansen att Eldeman skulle ha hittat just det kuvertet är ju tämligen minimal, så förmodligen var det som jag misstänker: Eldeman ville på ett kul sätt kommentera mitt av somliga kryssare ifrågasatta tilltag att i kåserande form publicera mina svar på veckans kryss samma dag som det sänds. Och jag fick väl ett slags stöd från Eldeman genom att han själv använde samma argument som jag brukar använda: svaren finns ju att hämta på nätet, och de som har hittat min blogg har helt uppenbart själva varit ute på nätet och raggat svar.

Kokk takkar och bokkar.

Veckans kryss innehöll några knepigheter.

Vi hörde helt uppenbart en melodi av Evert Taube, en så pass ovanlig att jag inte kom på titeln. Jag har allt som Evert har spelat in på skiva och en hel drös med Taube-sångböcker, men eftersom det här materialet finns i Uppsala och jag själv är i Öregrund, kan jag inte söka där.

”Det regnar kor” med gotländska gruppen Smaklösa är ju kul, men discolåten den bygger på kunde jag inte. Dock gav slutet på vinkelordet lodrätt 2 rätt svar på frågan vad för slags personer originalet handlar om, nämligen män. Och efter diverse googlande har jag sen kommit fram till att originaltiteln är ”It’s Raining Men”.

Den fråga som ledde mig till rätt svar här var namnet på folkmusikgruppen som spelade ”Orrängsvalsen”: Orsa spelmän.

Dagens filmanknutna frågor var inte alltför svåra.

Vi hörde Henry Mancinis temamusik till filmerna om Rosa pantern, där Peter Sellers spelade kommissarie Clouseau.

Nu ska vi opp, opp, opp” av Jules Sylvain och Gösta Stevens sjöngs av Ulla Billquist i filmen ”Sara lär sig folkvett”. Senare har väl också Agnetha Fältskog sjungit in den?

Därmed är steget inte långt till ABBA-musikalen ”Mamma Mia”, som jag nyligen såg på Broadway. Men här handlade det om filmversionen, där Pierce Brosnan och Meryl Streep bland annat framförde den låt vi hörde här, ”S.O.S.”.

Och när vi är inne på musikaler, passar det väl bra att redovisa vem som komponerade musiken, bland annat ”Tonight”, till West Side Story (1957), närmare bestämt Leonard Bernstein. Han är ett mycket tydligt exempel på att man kan röra sig fritt mellan olika musikgenrer och i samtliga fall klara det bra. Jag gillar sånt!

En helt annan Maria besjöng Östen med resten i sitt melodifestivalbidrag 2003.

Det var ett bidrag med schlagertycke, men det kan naturligtvis inte tävla med Benny Anderssons ”Du är min man”, som med Helen Sjöholm och BAO har legat på Svensktoppen i flera år. I förra veckan segade sig låten åter överst upp på listan och blev etta.

Mer nutida schlagermusik: The Poodles använde sångerskan Therese Tess Merkel i ”Metal Will Stand Tall”.

Hitlistemusik har också Pointer Sisters åstadkommit, bland annat med ”I’m So Excited”. Var och en av dem är, för att använda Eldemans terminologi, en syster.

Vi lämnar därmed sångerskorna och går avslutningsvis över till gubbvärlden.

Den som vi hörde i ”Skall, skall icke” måste ha varit Nisse Ahlroth. Jag har i och för sig aldrig hört det här förut, men Ahlroth har förekommit med Hasse & Tage, vilket var en ledtråd.

Jag brukar sällan se TV-serier, men ”Krutgubbar” (i original ”Dad’s Army”) om en ganska märklig armé har jag åtminstone sett något av. I den sjunger Bud Flanagan ”Who Do You Think You Are Kidding, Mr Hitler?”.

Ja, det var väl allt, folks.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

27 kommentarer

  1. Tack för gratulationerna allihop! Som jag skriver i inledningen till veckans melodikrysskåseri, har jag inte heller den här gången själv skickat in något svar. Men Eldeman sa ju att han brukar kolla min blogg, så han har väl sett att jag åstadkom rätt svar förra lördan. Kul ploj, Anders!

    Och till er läsare: jag är särskilt glad över att ni uppskattar den från min sida medvetna folkbildarambitionen i de här kåserierna. Jag försöker, när jag kan, berätta lite mer om musiken som spelas, också om människorna bakom den.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 18 12:36 #

  2. Hej Enn,

    Jag får också sälla mig till hyllningskören, hur det sedan än må vara med det ”slumpmässiga” i förstapriset. Grattis! Och särskilt tack för din folkbildarambition!

    Taubevisan, visst var det väl Natt i Ligurien? Jag har den bland annat i en insjungning av Mikael Samuelson (med Mats Bergström på gitarr).

    Bud Flanagan i Who Do You Think You Are Kidding, Mister Hitler? var rolig att få höra. Jag har skrivit en del om Flanagan & Allen i den nystartade avdelningen ”Utsocknes” på . Nisse Ahlroth i Skall, skall icke, skall var förstås också ett guldkorn i dagens program.

    Comment by Urban Jönsson — 2008 10 18 13:02 #

  3. Oj, det blev något fel med min länk i kommentaren ovan. Näst sista meningen ska avslutas med ”på Povel-Ramelforumet”. Sista meningen omvandlades sedan till länk till nämnda forum. Klicka alltså på Nisse Ahlroth för att komma till Povel Ramelforumet!

    Comment by Urban Jönsson — 2008 10 18 13:04 #

  4. Hej!
    Vilken kul grej ni har er för, du och Anders Eldeman!
    Jag är glad för upplysningen, för nu hittade jag hit! … och det är inte bara för lösningen till M-krysset. Här finns mycket läsbart!

    Må så gott!
    //Sofia

    Comment by Sofia — 2008 10 18 13:46 #

  5. Hej Enn!
    Ja, det var kul att Du vann, grattis. Min sambo och jag brukar alltid lösa krysset av oss själva och eftersom vi är i olika åldrar kompenserar vi varandra på ett alldeles perfekt sätt, Men det händer att det ibland fattas en bokstav och då går jag in på Din blogg och kollar. Vi skickar alltid in, men vi heter ju inte Enn så det är inte så kul att skoja med oss. Den svenska avundsjukan måste ju alltid sticka fram sitt tryne, men skit i det. Vi tyckte i alla fall att det var kul och unnar Dig att vinna!
    Kram Katarina Power

    Comment by Katarina Power — 2008 10 18 14:06 #

  6. VI KOMMER ATT STÄNGA NED WEBBSITEN! DET ÄR FÖRBJUDET ATT SKRIVA RÄTT LÖSNINGAR PÅ WEBBEN.

    Comment by POLISEN — 2008 10 18 15:45 #

  7. Hej och grattis Enn!

    Jag tyckte det var rätt man som fick pris idag.
    Tack för din blogg! Även om jag inte alltid behöver den så tycker jag dina kommentarer till krysset är
    läsvärda.
    Ann

    Comment by Ann Tollin — 2008 10 18 15:47 #

  8. Till ”polisen”: Inte enligt Anders Eldeman.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 18 15:53 #

  9. Heter inte låten av Pointer Sisters ”I’m so excited”? Alltså inte exited…

    Tack i övrigt för en bildande blog.

    Comment by Pelle Jöns — 2008 10 18 17:32 #

  10. Till Pelle Jöns: Jo, visst – jag har råkat tappa en bokstav. Tack för påpekandet. Jag rättar.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 18 17:34 #

  11. Hej o Tack!

    Tycker om dina kommentarer till melodikrysset, som jag brukar klara till 99 eller l00%. Lär mig mycket av dina bra kommentarer. Fortsätt gärna. Att kommentera kan väl ingen polis förbjuda, eller…????

    Hälsningar från Maggan.

    Comment by maggan — 2008 10 18 18:18 #

  12. GRATTIS till första priset, nu kan ni ha ett musiklexikon i respektive bostad.
    Tror säkert det är någon som sänt in lösningen i ditt namn, det är väl bara att kolla med SvR, de har säkert kupongen kvar om den kommit från en tidning eller så finns ip-nr där om den kommit från webben.
    Inte tror jag den skickligt melodikrysssammansättaren Anders Eldeman skojar om priserna.
    Det var ett svårt kryss och hur jag kommit fram till de rätta svaren kan du läsa här;
    http://blogg.expressen.se/hallandsbloggen/entry.jsp?messid=426079
    En fortsatt trevlig helg till er alla från ett regningt Halmstad hälsar en blomma.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 10 18 18:50 #

  13. Hej Enn!
    Jag vill bara kolla om du verkligen är så duktig på korsord som gör reklam för. Fråga: vilken fd partiledare är född samma år som Uffe Lundell, Carl Bildt och Gudrun Schyman?
    Hälsningar
    Rustan Rydman
    Stockholm

    Comment by Rustan Rydman — 2008 10 18 18:58 #

  14. Rustan Rydman//Kan du den här då? Vilken känd nöjesprofil har samma förnamn som dig?
    Tjuvkika inte.
    http://acato.wordpress.com

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 10 18 19:32 #

  15. Till Rustan Rydman: Det är den halmstadbördige Carl Bildt som är jämnårig med Ulf Lundell. Båda är födda 1949. Men det är också den enda likheten mellan dem.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 18 19:40 #

  16. Göran Persson(S), född 20 januari 1949, var Sveriges statsminister 1996–2006.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 10 18 19:46 #

  17. Hej Enn.
    Här kommer det ett stort GRATTIS från Norrköping. Vi löser numera melodikrysset via nätet efter att ha avnjutit en god lördagsmiddag. Vi brukar lösa hela krysset och sedan jämnför vi våra svar med dina. För det mesta, eller jämnt, stämmer dessa överens. Så antingen har vi rätt, eller så har vi fel, men då har vi samma fel..
    Vi tycker att det bra att en trogen lyssnare uppskattas av Eldeman. Det är dags för melodikrysset att uppskatta trogna lyssnare.

    Med vänliga och trogna hälsningar.
    Anita och Johan

    Comment by Anita och Johan Engström — 2008 10 18 20:44 #

  18. Hej Enn !
    Det blev ju väldigt kul alltihopa fast det inte RIKTIGT var så det var tänkt. Jag kollar Din blogg om Melodikrysset med stort nöje då och då. Däremot har jag ingenting med lottningen av vinnarna i programmet att göra. Jag sköter det andra såsom konstruerande av frågor, skivval och prat men inte vinnarna. Någon annan måste alltså ha skickat in i Ditt namn !!!! Du får se om det dimper ner ett musiklexikon sedan eller om adressen går till någon annan. Hursomhelst är Du en värdig vinnare tycker jag. Även utan att ha skickat in ! Ha Ha ! Allt gott till Dig för all positiv entusiasm !!!
    Anders Eldeman

    Comment by Anders Eldeman — 2008 10 18 21:01 #

  19. Till Anders Eldeman: Hej! Då får jag väl tro på att någon annan har skickat in lösningen i mitt namn. Märkligt var det hur som helst att vinna, rent av första pris, utan att ha skickat in något svar, någonsin. Jag trodde först inte mina öron. För mig är Melodikrysset främst ett lördagsnöje, där jag testar mitt relativt breda musikkunnande.

    Avslutningsvis: tack för ett trevligt program!

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 18 21:57 #

  20. Vill också gratulera till förstapriset – och tacka för en trevlig och bra blogg, som jag tagit för vana att alltid läsa EFTER att jag själv löst krysset! Inga problem för mig att du publicerar lösningarna här, eftersom du gör det först efter att krysset är avslutat! Roligt däremot att jämföra svar, särskilt med dina funderingar kring Eldemans frågor.
    Grattis igen, och fortsätt melodikryssblogga!

    Comment by Liv — 2008 10 19 12:26 #

  21. Läs detta, det var riktigt roligt
    http://alog.dk/melodikrysset.htm

    mvh BJ

    Comment by Bosse Johansson — 2008 10 19 13:52 #

  22. Till Bosse Johansson: Jo, så kan det gå!

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 19 13:57 #

  23. hej
    kul med en till som aldrig skickar in, tror du att jag också kan vinna?? Grattis iaf, men visst var det sanslöst, jag vill också ha musiklexikon, fast helst myggans och det är ju omöjligt att få tag på. Ha en fortsatt trevlig musikhöst.

    Comment by Hillevi från Lörby — 2008 10 19 20:26 #

  24. Hillevi//Här kan du köpa Myggans nöjeslexikon
    http://www.blocket.se/search?q=id%3A18451880&th=1
    Det finns fler säljare på nätet.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 10 20 0:45 #

  25. Ställer mig frågande till en uppgift – i filmen ”Sara lär sig folkvett” var det väl inte Ulla Billquist som sjöng Nu ska vi opp? Såvitt jag minns filmen var det Tutta Rolf och Håkan Westergren som sjöng den tillsammans när det byggt ”Åreskutan” i finrummet.

    Comment by Lena — 2008 10 20 9:16 #

  26. Till Lena: Jo, du har nog rätt. Ulla Billquist har också sjungit in ”Nu ska vi opp, opp, opp” och mitt ibland förrädiska minne kopplade ihop detta med filmen.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 20 10:03 #

  27. he he jag bara gapade när anders e läste upp ditt namn……himmla kul !!!!!

    kram / K

    Comment by karin — 2008 10 20 10:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^