Spirituals, blues och chain gang songs med Josh White

16 oktober 2008 11:33 | Musik, Politik | 4 kommentarer

Josh White (1914-1969) var en amerikansk artist, som i mina unga år var mycket populär också här i Sverige. Han sjöng country blues, amerikanska folksånger med tonvikt på sådant som sjöngs av svarta amerikaner och gospel. Och han spelade gitarr på ett sätt som var mycket karaktäristiskt. Hans speciella kombination av sång och gitarrspel är lätt att känna igen.

Jag har mycket Josh White i mina skivhyllor, och jag ska gärna vid tillfälle återvända till honom för att göra ett bredare musikaliskt porträtt. Det enda jag nu, helt kort, vill tillägga är att han också var politiskt engagerad: nästan helt självklart för afroamerikanernas rättigheter men dessutom också hemmahörande på vänsterkanten. Han var en av de många som fanns i kretsen kring Pete Seeger, fanns också i utkanten av The Almanac Singers, som skrev och spelade arbetarrörelsemusik. Han spelades på 1940-talet in på skiva av den legendariske Moses Asch – hela vidden av hans konstnärskap, vilket alltså inkluderar den politiska sidan, finns på CDn ”Free and Equal Blues” (Smithsonian Folkways SF-40081, 1998).

Hans politiska engagemang på vänsterkanten ledde också till att han av den ökände senator McCarthy anklagades för att vara kommunist, med allt vad det innebar av bojkottaktioner i skivaffärer med mera. Andra i den dåtida amerikanska sångvänstern var faktiskt naivt övertygade om välsignelsen med kommunismen, men Josh White var för egen del aldrig kommunist. Han var en en radikal demokrat, till och med personlig vän till presidentparet Roosevelt; ideologiskt skulle jag närmast beteckna honom som socialdemokrat.

När jag nyligen var i New York, hittade jag en CD med honom, ”Chain Gang Songs” (Collectables COL7789, 2006). Titeln är förresten missvisande: av CDns blott tio spår är hälften Chain Gang Songs, hälften spirituals och blues.

Eftersom CDn är utgiven av Collectables, trodde jag att det kunde röra sig om tidiga inspelningar från Asch Recordings. föregångaren till Folkways. Men det visade sig att materialet ursprungligen gavs ut av Elektra 1958.

Jag är som sagt en stor beundrare av Josh White, men jag måste tillstå att det här är en mycket problematisk Josh White-skiva.

CDn innehåller egentligen bara tre spår som jag tycker är hörvärda. Den inleds med ”Trouble”, en blues om vad det innebär att vara neger (som vi alla. även Josh White, sa på den tiden), och en annan mycket rytmisk blues, ”’t Was On a Monday”. Allra bäst är ändå ”Did You Ever Love a Woman” med Josh’s distinkta röst och mycket karaktäristiska bluesgitarrspel.

Allt annat material skiljer sig från den sist nämnda låten genom att Josh beledsagas av en kör (på fyra man gissar jag) som smörar ner sångerna på ett hopplöst sätt. Inte är de här killarna mycket till chain gang. (Chain gang-sångerna kommer från fängelserna/arbetslägren i amerikanska Södern, där de svarta fångarna rytmiserade det enahanda ochs svettiga arbetet genom att sjunga.) Och inte förmår de samspela med och backa upp Josh White som en kör i en afroamerikansk kyrka skulle ha kunnat göra.

Jag vill dock göra ett litet undantag för den avslutande ”Every Time I Feel the Spirit” där Josh’s dotter Beverly sjunger beledsagad av handklappning.

4 kommentarer

  1. Hej!
    Jag läste ditt inlägg om Josh White. Jag är en bluessamlare sedan 35 år tillbaka. Här är en länk till Josh Whites inspelningar från 1940 och framåt. http://www.wirz.de/music/whitefrm.htm
    Dock finns en hel del inspelningar med honom från tiden innan han blev folk/medborgar/politisk sångare, det jag anser vara hans storhetstid, då var han en ”riktig” bluesman. Länken anger i sin tur en länk till dessa inspelningar, men den verkar inte fungera. Annars är http://www.wirz.de en fin sida med massor av musikinfo. På Ginza (skivbutiken på nätet) finner du en skiva med Whites förkrigsinspelningar, pröva # 400908 med inspelningar från 1932-1936.
    Jag fann din sida när jag en gång sökte på Melodikrysset, och har funnit nöje i den sedan dess. Jag har upptäckt att vi verkar dela ett musikintresse. Bästa / Max

    Comment by Max Sievert — 2008 11 03 17:01 #

  2. Till Maz Sievert: Document Records med säte i Wien har en serie på sex CD med Josh Whites samtliga skivor 1929-1940 i kronologisk ordning.

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 03 19:09 #

  3. Hallå! Ända sedan 1962 hör jag bluessången Hello Josephine inom mig. Visst är det väl en Josh White-låt? Den hade jag och min fästman som ”vår” visa på jazzklubben Frid&Fröjd i gamla stan, där även underbare Ray Charles härjade och Wild cat blues…

    Comment by jeanna qvarnstrom — 2008 11 21 20:01 #

  4. Till Jeanna Qvarnström: Själv kopplar jag inte den här låten till Josh White. Men jag har inte hela hans repertoar i huvudet; han har gjort mycket.

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 21 21:41 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^