Oktober skäller som en raggig hund

13 oktober 2008 15:54 | Politik, Prosa & lyrik, Trädgård, Ur dagboken | 9 kommentarer

I går flyttade vi in till Uppsala. Naturligtvis kommer vi att åka till Öregrund några helger till, men vårt sju månader långa boende i sommarhuset är slut för den här gången.

Den senaste veckan har vi förberett oss för flytten på olika sätt.

Jag har i omgångar klippt det vid det här laget mycket långa gräset och samtidigt pulvriserat alla löv som har fallit ned. (Men det dalar ständigt ner nya, så det blir till att klippa mera under kommande helger.) Vår gamla gräsklippare förstördes i den mordbrand vi utsattes för, när vi var på väg till New York, och vi har köpt en ny, den här gången med elektrisk självstart.

Birgitta har rensat och höstgrävt land, beskurit rosor och eldat upp rosenkvistar och trädgrenar, även några gamla rönnar som behövde tas ner.

Vi har tillsammans lagt presenningar över trädgårdsmöbler och cyklar. Eftersom boden de brukar vinterförvaras i blev nedbränd och den nya blir klar först under november, måste vi göra så.

Jag har plockat äpplen – vi har en del härligt röda vinteräpplen, som fortfarande är så hårda, att de inte har fallit rov för fåglarna. Fast de översta klarade jag inte att nå – trappstegen och en mycket ändamålsenlig, blåmålad trästege gick också åt i mordbranden. En stor papperskasse med vinteräpplen har jag ställt kvar i duschrummet till bastun; de ska få stå där till nyår-trettonhelgen då vi som vanligt åker ut till huset i Öregrund. Resten av äpplena, många kassar fin frukt, står nu i matkällaren i Uppsala.

De här äppelkassarna, alla krukväxterna, kläder och skor, böcker och skivor, barnbarnens inneleksaker (uteleksakerna brann upp i mordbranden) och mycket annat packade vi i söndags in i en stor skåpbil från Öregrunds taxi och fick dem hemskjutsade med oss själva till lägenheten på Idrottsgatan. Vi gör en sån här flytt i betald bil två gånger per år: en gång från Uppsala till Öregrund vid påsktid och en gång tillbaka från Öregrund till Uppsala så här års. Det kostar en slant (det är fast pris) men är värt pengarna, eftersom ingen av oss har körkort eller bil och vi gör hela säsongsflytten på ett rationellt sätt. Annars åker vi buss mellan Uppsala och Öregrund.

Vi hade förberett återflytten genom att för någon vecka sen grundligt städa lägenheten i Uppsala. Ändå är det här en jobbig process: det är mycket arbete innan allt kommer på plats.

På söndag kväll var vi därför rätt slaka, men naturligtvis bänkade vi oss efter middagen framför TVn och såg partiledardebatten. Ingen av oss har förstås något till övers för alliansen och dess politik, men vi kunde – föga förvånade – konstatera, att de borgerliga partiledarna givetvis grep den gratischans de hade fått genom den helt onödiga debatten om vilka som ska få vara med i en röd-grön regering respektive inte. Lars Ohly (V) var både offensiv och på gott humör i den här debatten, och jag har svårt att tro att han förlorade poäng på den. Maria Wetterstrand hanterade mycket skickligt för Miljöpartiet svåra frågor som bensinskatten.

I dag står jag åter igen inför ett uppbrott, om än kort och tillfälligt: Birgitta åker på UNICEF- möte i Vilnius, en av mina älskade städer. Men jag ska inte följa med. Hon kommer tillbaka på onsdag kväll. Under tiden ska jag göra mer tråkigt men nödvändigt papperssorteringsarbete i mitt arbetsrum.

Oktober kan vara vacker, som när vi i går i solsken åkte förbi gulnande lövträd på vägen mot Uppsala.

Hösten har dock helt andra sidor, som jag verkligen inte är någon vän av. Men även det kan man göra poesi av, som Werner Aspenström i ”Litania” (1952):

Oktober

Spindlarna lappar sina trasiga nät
– du dröjer dig kvar i sommaren.

Men vinden vrider sig sakta mot norr,
även för astrarna återstår endast att dö.

Och fastän elden knastrande brinner,
känner du lukten av syra och svart gräs.

En morgon vaknar du vid hundskall:
oktober skäller som en raggig hund.

9 kommentarer

  1. Hej

    Jag håller med om att partiledardebatten inte gick tipp topp, men utifrån förutsättningarna, dvs debatten den senaste veckan, tycker jag att det gick bra.

    Framförallt tycker jag att det blev tydligt att det alliansen framförallt är eniga om är att de är enat passiva. Så ofta det går.

    //Catti Ullström

    Comment by Catharina Ullström — 2008 10 13 16:03 #

  2. Till Catti Ullström: Jag gör ungefär samma bedömning som du. Det gick hyfsat, men mot bakgrund av att oppositionen helt nyligen befann sig i ett drömläge är det ju ändå tråkigt att konstatera, att den gav alliansregeringen en onödig gratischans.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 13 16:16 #

  3. Reinfeldts groda: http://www.youtube.com/watch?v=PdvHz4camx8

    Comment by Anonym — 2008 10 13 21:21 #

  4. Vilken härlig artikel, det är sånt jag gillar att läsa. Mina föräldrar hade inte heller vare sig körkort eller bil, däremot hade jag bil mellan åren 1975-1996, sedan blev det för dyrt.
    Men jag har körkortet kvar och använder det som legitimation.
    Typiskt att du och Birgitta som inte är idrottsintresserade bor på Idrottsgatan.
    Tänk vad fort sju månader har gått.
    Om du eller någon annan läser på min blogg får ni reda på varför jag är speciellt GLAD idag.
    Till något annat, jag samlar på autografer och skulle bli glad om jag fick era samt dottern och hennes samBo, hon lovade ordna men ännu har inget anlänt till Halmstad.
    Jag betalar gärna portot.
    Ha en bra höst både bloggarENN och Bedahl samt alla som läser här.
    Jag klickar som vanligt iväg min melodikrysslösning till Ladugårdsgärdet, inte för jag vill vinna priserna eller få mitt namn uppläst i radion utan jag tycker det är så kul att klicka, fyra gånger får jag göra det.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 10 14 0:04 #

  5. Till Lars-Gunnar Blom: Vår gata hette tidigare Tunagatan, men när Fyrishov byggdes, döptes den södra delen av gatan om till Idrottsgatan.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 14 10:57 #

  6. Fin och trevlig blogg du har. jag bloggar också, om mina galna hundar och våra äventyr ute i världen. Blandannat om helgens älgmöte. Kolla gärna in på http://www.acranium.com/blogthedog/
    Ha en bra dag. Mvh Sara

    Comment by Sara — 2008 10 14 21:01 #

  7. Till Sara: Tack för de vänliga orden. Din blogg har en lite annan inriktning, ser jag. Hundar och älgar ingår inte i min repertoar. Men trevligt skrivet är det.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 14 21:35 #

  8. Ang. Melodikrysset 15/11-08 Vad är L5. Tacksam för snabbt svar. Hälsning Gun-Britt

    Comment by G-B — 2008 11 15 14:36 #

  9. Till Gun-Britt: Jag har redovisat svaret: Idolerna.

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 15 14:45 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^