Melodikrysset nr 41 2008

11 oktober 2008 11:48 | Film, Musik, Politik, Resor, Teater, Ur dagboken | 16 kommentarer

I dag började krysset lätt med den melodi som i Lill Lindfors’ tappning heter ”En man i byrålådan”.

Inte heller dagens andra svenska schlager, ”Vi ska hand i hand”, var svår att känna igen. Den har väl spelats in bland annat av Gunnar Viklund och så Vikingarna.

Men jag ska genast erkänna, att krysset också innehöll frågor som jag tyckte var besvärliga.

Det gällde till exempel den första dubbelfrågan, detta eftersom jag ser så få TV-serier och dessutom alltid har svårt att komma ihåg deras musikaliska temata. ”Skärgårdsdoktorn” har jag till exempel aldrig sett, men när jag hade fått ett par ledbokstäver började jag gräva i minnet efter långa serietitlar och hamnade rätt. Stefan Nilsson har jag på skiva och har också sett live, men jag fick googla på ”Skärgårdsdoktorn” för att komma på att det var han som hade skrivit filmmusiken.

Sen fastnade jag också på nästa fråga. Jag är varken bekant med Jane Horrocks eller med ”Things”, och ännu mindre har jag någonsin lyssnat på pojkband. Men Google hjälpte mig att identifiera Robbie Williams.

Ytterligare en fråga som jag säkert hade gått bet på om jag inte hade haft Google till hjälp var filmen om fysiska prestationer, för att använda Eldemans terminologi. Jag håller mig borta från allt som har med sport att göra och har följaktligen aldrig sett den brittiska filmen ”Triumfens ögonblick” med musik av Vengelis – den handlar tydligen om ansträngningar inför OS i Paris 1924. Några få ledbokstäver ledde mig dock till svaret ”ögonblick”, och sen rullade jag med hjälp av Google upp det jag ovan redovisar.

Resten hade jag för min del inte några våldsamma svårigheter med.

Det gäller till exempel dagens andra spelfilm, den som handlar om lejonet Elsa och i engelskt original heter ”Born Free” (på svenska ”Född fri”).

Klurig på ett kul sätt var frågan om Madonna och ”Hang Up”: från vilken grupp hade hon lånat ett inlagt tema? Uppenbarligen var det från ABBA, och hörde jag rätt, kom inlånet från ”Gimme! Gimme! Gimme!”. Den hörde jag senast i Broadway-uppsättningen av ”Mamma Mia”.

Inlån av ett annat slag ägnar sig Jerry Lee Lewis åt på ”Last Man Standing”, som är en serie duetter med andra berömda artister. I ”Evening Gown” sjunger han tillsammans med Mick Jagger från Rolling Stones.

Mer inlån: Den melodi som vi känner som ”Ack Värmeland du sköna” återfinns även i Bedřich Smetanas ”Moldau”.

Mer klassisk musik: Vi hörde också ”Kärleken till de tre apelsinerna” av Sergej Prokofiev.

En svensk klassiker, om än i en helt annan genre och skriven mycket senare, är Evert Taubes fina ”Min älskling, du är som en ros”:

Min älskling, du är som en ros

Svensk text: Evert Taube, 1943 (efter Robert Burns‘ (1759-1796) ”A Red, Red Rose, 1794″)

Musik: Evert Taube (1890-1976), 1943 fritt efter argentinsk tango

Min älskling, du är som en ros,
en nyutsprungen skär,
ja, som ljuvaste musik,
min älskade, du är.
Så underbar är du, min vän,
och ser så vacker ut,
och älska dig det ska jag än
när havet sinat ut!
När hela havet sinat ut
och bergen smält till glöd!
Ja, älska dig, det ska jag än
när jorden ligger död.
Min älskling, du är som en ros,
en nyutsprungen, skär,
ja, som ljuvaste musik,
min älskade, du är.

Också Carl Anton – egentligen Carl Anton Axelsson – är en mycket fin vismakare. Här hörde vi honom i sin egen ”Moster Märta”.

Carl Anton är, i likhet med många andra framstående sångmakare, en man med hjärtat till vänster; jag har lyssnat på honom på socialdemokratiskt valmöte.

Allan Edwall var jag med om att ge ut på skiva, på arbetarrörelsens tyvärr nedlagda skivbolag a disc. Också honom älskar jag högt och rent. En av mina favoriter spelades i dagens melodikryss:

Kärleksvisa

Text och musik: Allan Edwall, 1979

Som dagg och honung är din ljuva mund
som rosor doftar du i junilund
och lik en duva så vit och ren
är kärleken, är kärleken.

Men svart som natten är en trolös vän
och kall som is är saknaden
och ensamheten är arm och grå
att vänta på, att vänta på.

Men nu är kärlekens ljuva stund
när jag får kyssa din varma mund
och morgondagen med sorg och gråt
vi skrattar åt, vi skrattar åt.

Jo, så här kan livet vara.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

16 kommentarer

 1. Dåligt med kommentarer denna gång!!??
  Krysset var faktiskt lite knepigt, tyckte jag oxo, dvs vi kunde inte svaren direkt, men efter hand gav det sig, och det var bara att sedan kontrollgoogla.
  En låtkommentar: låten ”Things” skrevs och spelades in av Bobby Darin (eg. Walden Robert Cassotto, indikerande italiensk bakgrund). Han hade en jättehit med den 1962. Senare gjorde Dean Martin o Nancy Sinatra den som duett 1967. Det blev oxo en hit.
  Bobby kom tidigt i kontakt med den inte mindre bekanta sångerskan Connie Francis och skulle nog t o m ha gift sig med henne, om inte hennes likaledes italienske fader kommit emellan.
  Ack Värmeland känner vi alla värmlännigar varmt för, den är som en nationalsång. Sjöng inte Ingemar Johansson (göteborgare!) den i en US-film när han var som mest i ropet?
  2 petiga anmärkningar: Vangelis ska det vara, med a, och Gunnar stavade Wiklund med W.
  PS. Detta att påpeka vilka av artisterna i krysset som har hjärtat politiskt till vänster, är det viktigt? Efter debatten i sossemedia om det oseriösa med melodikryssbloggande?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 10 12 22:58 #

 2. Till Gunnar Bergquist: Tack för stavningskorrigeringarna och historien om ”Things”.

  Sen det här med sångarna och politiken: Som du vet skriver jag ofta om mitt eget förhållande till de artister som förekommer. I fallet Carl Anton var enda gången jag har hört honom live på ett socialdemokratiskt valmöte, och jag vet att han gärna ställde upp där. När det gäller Allan Edwall hade han en ännu mer speciell anknytning till en förgrening av arbetarrörelsen: Alla hans tidiga skivor gavs ut av rörelseägda A-disc i vars utgivningsråd jag satt.

  Comment by Enn Kokk — 2008 10 13 10:04 #

 3. Grattis till vinsten i Melodikrysset!
  / Fredrik, politikerkollega och manisk melodikryssare

  Comment by Fredrik Sjöberg — 2008 10 18 10:11 #

 4. Grattis till vinsten i senaste kryss och tack för hjälpen jag hämtar i din blogg ibland när jag kört fast!

  Comment by Lena — 2008 10 18 10:12 #

 5. DEt var då verkligen på tiden att du vann .GRATTIS!!

  Comment by Cecilia — 2008 10 18 10:27 #

 6. GRATTIS till 1:a priset i Melodikrysset.

  Jag brukar titta in här och jämföra svaren med dig.

  Mvh Conny

  Comment by Conny Persson — 2008 10 18 10:31 #

 7. Ett stort GRATTIS till förstaplatsen i melodikrysset vecka 41 det är många gånger man kollar in din sida innan man lämnar in krysset på lördan det var verkligen rätt person att få förstapriset

  Comment by Anders Björkman — 2008 10 18 11:21 #

 8. Grattis Enn
  Fantastiskt roligt att du vann. Har med stort intresse följt din blogg.
  / Sala melodikryssklubb

  Comment by Sven Viklund — 2008 10 18 11:23 #

 9. Gratulerar till 1:a priset i Melodikrysset.
  Eldemans kommentarer om dina melodikrysslösningar på bloggen var roliga. Vad googlar folk efter månntro? Jag har i alla fall haft nytta av svaren ibland. Tack för det.
  Hälsningar Agneta från Gotland.

  Comment by Agneta — 2008 10 18 11:26 #

 10. GARTTIS!!! Du har verkligen förtjänat det!!! Du har varit en vän i nöden, även om du kanske inte vetat om det :)
  Tack vare din sida har jag kunnat få AHA upplevese när man kört fast med krysset. Tack från både mig och min mamma!!!!!

  Comment by Kristina — 2008 10 18 11:28 #

 11. Tack för hjälpen när jag kört fast.

  Comment by Sonja — 2008 10 18 11:30 #

 12. Jättegrattis Enn!!!
  Alltid roligt att jämföra svaren på din sida och få extra ”kött på benen”!
  Ninnie

  Comment by Ninnie — 2008 10 18 11:56 #

 13. GRATTIS till förstapriset! Roligt, roligt!

  Comment by Margareta — 2008 10 18 12:10 #

 14. Gratulerar till förstapriset i Melodikrysset!
  Det var nästan så att jag utbriste ÄNTLIGEN! som
  en viss person har utropat när Nobelpriset i litteratur tillkännagivits. Du är en sann folkbildare, jag lär mig alltid något nytt när jag läser din blogg. Tack!
  Varma hälsningar Annika i Gagnef

  Comment by Annika Persson — 2008 10 18 12:26 #

 15. GRATTIS TILL FÖRSTAPRISET,DU ÄR DUKTIG

  Comment by ulla-britt — 2008 11 01 12:58 #

 16. Hej!

  TACK för Dina fina kåserier. Det är intressant att läsa om Din bakgrund och om Dina barnbarn.
  Så är det lärorikt att läsa om alla melodierna i krysset.Det påminner mig om Melodier för fullvuxna, som jag hade äran att vara med i 1993. Då lärde jag mig mycket mer om melodierna, som jag hade valt.
  Hälsa frugan!

  Helena i Orsa, Näsgårdarnas Melodikryssklubb.

  Comment by Helena Norin — 2008 11 01 13:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^