Krig och beredskapstid

9 oktober 2008 15:17 | Media, Politik | 6 kommentarer

Åter har jag fått några gamla Folket i Bild på posten; på Tradera köper jag regelbundet nummer som jag inte redan har.

Den här gången är tidningarna från krigsåret 1943.

Nummer 10 startar med en artikel om Sovjets unga generaler. Längre fram i tidningen berättar Stig Almqvist – den förr mycket berömde filmskribenten Robin Hood – om en rad kända franska filmskådepelare, som nu vistas som flyktingar i Hollywood. Ryssland och USA i gemensam front mot Nazityskland.

En rubrik på omslaget till nummer 13 fick säkert läsarna att hoppa till: ”Ryssarna i Berlin och alla tiders femtekolonn!” 1943? Nej, det här handlar om 1760. Man kunde göra lockande rubriker även 1943.

I samma nummer finns en artikel i en serie om striderna i Nordnorge 1940, närmare bestämt om hur de allierade intog Narvik. Den här artikelserien fortsätter i nummer 14 med en artikel om striden om Malmbanan och den fortsatta kampen om Narvik.

I nummer 14 hittar man också en artikel med rubriken ”Dagligt liv i Oslo”, om ransonering och stöveltramp och passivt motstånd.

Omställningen i yrkeslivet under krigsåren, då männen hade beredskapstjänst, speglas i bildreportaget i nummer 47, ”Kvinnlig lastbilschaufför”. Nödvändigheten körde över de invanda könsrollerna och kom sedan också efter kriget att spela en roll för att få allt fler kvinnor att gå in i yrkeslivet, även i tidigare mansdominerade delar av detta yrkesliv.

Beredskapsfolket har under den här tiden en särskild avdelning i tidningen, ”Folket i fält”, där man hittar allt från beredskapshumor till karikatyrtävling.

Filmartikeln i nummer 14 handlar om inspelningen av Ernest HemingwaysKlockan klämtar för dig”. Föga förvånande ligger fokus i artikeln på Ingrid Bergman i en av huvudrollerna – men alla vi som har läst boken, då som nu, vet att dess handling utspelas under spanska inbördeskriget och att Hemingways storartade roman har en starkt antifascistisk tendens.

I sin långa serie om människor i olika yrken har Folket i Bild i detta nummer hunnit fram till ubåtsmatrosen. Till formen är artikeln opolitisk, men samtliga läsare kände ju till varför det var nödvändigt för Sverige att ha ett starkt ubåtsförsvar.

Av en slump (?) har jag med en annan försändelse innehållande gamla Folket i Bild fått också nummer 17 1943 av tidningen Folk och Försvar. Huvudartikeln där har rubriken ”Ulventragedins sista akt” och handlar om jordfästningen av de 33 döda från ubåten Ulven, som gick på en mina.

Visst finns här också artiklar som ”Söta lottor i det gröna”, men udden i de viktigare artiklarna är klar: Vi ser flygbilder av det sönderbombade Hamburg, och ledaren, ”Åter klar kurs”, medger att ”transiteringarna har blivit en olycklig historia, som tärt på vår andliga motståndskraft”. Men nu gäller följande: ”Den svenska utrikeskursen är åter klar och otvetydig och inom Sveriges gränser finns inga andra soldater än svenska.”

Det är intressant att ta del av material som inte är efterhandstolkningar av tiden utan direkta uttryck för de stämningar som fanns då.

6 kommentarer

 1. Nyfiken på artikeln om striderna i nord Norge 1940. Är artikeln skriven av Alma Braathen och skrev hon något om svenska främlingslegionärer? Jag vet att hon träffade iallafall en i Narvik. Tacksam för svar!

  mvh Daniel J

  Comment by Daniel J — 2010 02 12 16:20 #

 2. Till Daniel J: Tyvärr är mina Folket i Bild i Öregrund, och dit kommer jag inte förrän i påsk. Jag kollar om jag fortfarande kommer i håg då.

  Comment by Enn Kokk — 2010 02 12 16:40 #

 3. Tusen tack!

  / Daniel

  Comment by Daniel J — 2010 02 13 14:35 #

 4. Hej igen! Kom du ihåg att kolla?

  mvh Daniel

  Comment by Daniel J — 2010 04 09 16:20 #

 5. Till Daniel J: Den artikel jag hänvisar till har skrivits av Sture Ronnö. I den artikel jag har tillgång till – den ingår i en serie, men jag har inte numren runt det här – nämns inget om några svenska legionärer.

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 13 17:53 #

 6. Tack så mycket för att du tog dig tid. Har läst Ronnös bok om sina upplevelser i Narvik. Var på jakt efter Alma Braathens artiklar. Tack igen!

  mvh Daniel

  Comment by Daniel J — 2010 04 20 18:45 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^