Min mammas ödesträd

29 november 2011 15:04 | Trädgård, Ur dagboken | 3 kommentarer

I fönstret i vår forna barnkammare, det som numera benämns biblioteket men där Viggo och Klara brukar sova när de stannar över natten hos morfar och mormor, står det fyra Ödesträd.

Just nu blommar de överdådigt, så överdådigt att jag önskar att jag hade en kamera som medgav publicering på bloggen. Den är kransblommig: själva blomman är liten men intensivt röd, och sedan får den en fyllig prakt genom att den har ett vitt klockformat foder. Blommorna sitter i flockar uppe i grentopparna och gör sig fint mot de mörkgröna bladen. Det är väl därav den har fått sitt andra namn, Brokklerodendrum.

Dess latinska namn är Clerodendrum thomsoniae, där Clerodendrum kommer från grekiskans kleros, öde eller lott: dendron, också det grekiska, betyder träd. Senare delen av namnet har den efer skotten Thomas Thomson. Men från Skottland kommer den förstås inte, utan från Västafrika, där den i vilt tillstånd kan få rankor som blir upp till fyra meter långa. Längden håller man dock nere genom beskärning under senvåren.

Man ska inte låta sig förledas av att den under sommarhalvåret brukar tappa alla blad. Under sommaren, då den ser ganska risig ut, brukar Birgitta ställa ut våra i trädgården, därefter – som en övergång till vintern och blomningen – i växthuset i Öregrund.

Hur min mamma gjorde på den punkten vet jag inte, men våra fyra ödesträd är ärvda efter henne. I huset i Juniskär stod de alltid i ett fönster mot havet i TV-rummet där vi brukade sova när vi hälsade på. Det här rummet samt sovrummet bredvid fanns inte när vi flyttade in där 1945, men vår hyresvärd, Kjell Nordin, byggde till dem, i slutet av 1950-talet om jag minns rätt. Nu bor där andra människor som enligt vad jag har hört har slagit samman de här båda rummen.

Även hus har sina öden.

3 kommentarer

 1. Enn! Även jag har min mammas Ödesträd. De blommar överdådigt just nu och det är så vackert. ”De blommar bara i lyckliga hem!” sa min mamma.
  Och precis som du och Birgitta ger jag inte upp när bladen faller utan inväntar tålmodigt nya gröna blad och en ny blomning.

  Comment by Eva S — 2011 11 30 12:51 #

 2. Till Eva Swedenmark: Ödesträd är väl inte alldeles vanliga, så eftersom du och jag båda kommer från Sundsvall med omnejd, slås jag av att den här krukväxten kan ha varit lite av en modetrend där uppe under till exempel 1960-talet.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 30 12:58 #

 3. ”Ödesträd har sitt ursprungsområde i Västafrika. Den blir i sin naturliga miljö upp till 4 meter hög med klättrande rankor. I sitt hemland användes växten som trolldomsört och medicinalväxt.”
  http://www.coop.se/Recept–mat/Vardagstips/Krukvaxter/Odestrad/
  Jag var tvungen att kolla in den.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 11 30 14:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^