En ny generation radikala socialdemokrater

8 oktober 2008 15:15 | Media, Politik | 3 kommentarer

SSUs Tvärdrag håller, under Jens Lundbergs och Daniel Suhonens redaktörskap, på att bli den verkligt oumbärliga tidskriften för socialdemokratisk debatt.

I nummer 4 2008 har jag särskilt fäst mig vid var sitt bidrag från och så ett samtal mellan Katrine Kielos, Magnus Wennerhag och Kajsa Borgnäs. Katrine har många av oss tidigare läst på hennes nu nedlagda blogg, men man kan numera läsa henne bland annat i Dagens Arena. Magnus knöt jag till den socialdemokratiska programkommissionens sekretariat, medan jag fortfarande fanns kvar där; numera är han bland annat redaktionssekreterare för Fronesis. Kajsa är ordförande i Socialdemokratiska studentförbundet; henne kan man bland annat följa på hennes blogg, som det finns länk till här intill.

Det har funnits perioder då jag har tappat nästan all tro på att socialdemokratin skulle komma tillbaka som en samhällsomvandlande vänsterkraft i svensk politik. Denna pessimism har fått sin näring inte minst av att då både SSU och Studentförbundet har dragit ändå längre åt höger – det har alltså funnits föga hopp om framtiden. Men det har alltså lönat sig att vänta tiden an: de här tre, och många fler med dem, ger både nyliberalismen och de oreflekterade anpassningshållningarna, som fortfarande finns hos alltför många socialdemokrater i ledande ställning, en match. Ett par citat från Kajsa Borgnäs: ”Socialdemokratins förmåga att sätta ord på människors upplevelser, samla folk kring gemensamma visioner och begrepp har tappats bort.” ”Sedan tjugo år tillbaka finns få, om ens någon politiker som förmår lyfta denna människors latenta dröm om jämlikhet till en konkret vision för förändring.”

Och ett från Katrine Kielos: ”Progressiv politik kan skapa en känsla för det möjliga. En känsla för att människor som arbetar tillsammans kan och ska göra världen bättre. Det är vad socialdemokratin handlar om i grund och botten. Att människor har skyldigheter mot varandra liksom mot sig själva och att det goda samhället bör uppmuntra oss. Inte hålla oss tillbaka. Människan kan styra sitt öde och behöver inte överlämna det åt marknadskrafterna. Men då behövs mer politik. Inte mindre. Den svåra frågan om hur, är vad en ny socialdemokrati måste besvara.”

Dagens unga radikala socialdemokrater är inte längre rädda att tala i termer av klass – och hos dem finns alldeles självklart också ett könsperspektiv, när det gäller samhället och dess maktstrukturer. Magnus Wennerhag ser i sitt bidrag de nya rättviserörelserna, de som samlas i World Social Forum, som världsvida bundsförvanter till den arbetarklassbaserade nationella socialdemokratin.

I det av Moa Elf Karlén sammanfattade samtalet pekar de ut sådant som jämlikhet, antikapitalism och hållbarhet som de viktigaste målen för socialdemokratisk politik.

De tankar som var bärande också i 1990 års socialdemokratiska partiprogram har alltså kommit till heders igen.

Bara 100 kronor kostar en årsprenumeration, sex nummer, på Tvärdrag. Anmäl dig som prenumerant och mejla namn och adress till tvardrag@ssu.se.

3 kommentarer

  1. Hej!
    Häromkvällen hörde jag ett samtal mellan bl a Björn Elmbrant och Stefan Carlén på ABF-huset i Stockholm. Arrangör var tidningen Tvärdrag, (debattledare, Daniel Suhonen) och tidningen Ordfronts magasin. Carlén berättade att närmare 500 000 personer har lämnat a-kassan sedan valet främsta orsak är höga avgifter. Moderaterna som i valrörelsen kallade sig för det nya arbetare-partiet. Hästhandlarretorik?
    Hälsningar
    Rustan Rydman
    Stockholm

    Comment by Rustan Rydman — 2008 10 08 18:46 #

  2. Det är naturligtvis positivt! Tyvärr är utvecklingen inte lika positiv om vi ser på hur det ser ut i praktiken. Att S idag stänger dörren till V och presenterar ett utökat samarbete med Mp är väntat, men det är väldigt tråkigt. Socialdemokraterna är på väg att ge upp sina rötter i arbetarrörelsen och blir alltmer ett socialliberalt mittenparti. Jag hoppas naturligtvis att de kloka personer du skriver om kan hjälpa till att vända trenden, men tyvärr tror jag inte mycket på det.

    Jag är således alltmer oroad och pessimistisk när det gäller utvecklingen för S. Läs till exempel Ali Esbati (esbati.blogspot.com), som jag tycker gör en bra beskrivning av utvecklingen.

    Jag har alltid känt att kopplingen mellan LO och SAP trots allt haft många fördelar, även om jag inte är socialdemokrat, men jag börjar alltmer känna att en frikoppling däremellan kan ge LO utrymme till en mer kritisk vänsterhållning. Vad tror du?

    Comment by Niklas — 2008 10 08 23:51 #

  3. Till Niklas: Jag håller med dig om att exkluderingen av Vänsterpartiet ur det samlade oppositionsalternativet var fel beslut. Men jag kan nu samtidigt se en tydlig vänstesving bland yngre socialdemokrater, så jag slänger inte in någon handduk.

    Det finns fortfarande många poänger med att upprätthålla det facklig-politiska samarbetet mellan Socialdemokraterna och LO. Det är för övrigt inte alls säkert att en frikoppling från detta skulle få till följd det du själv hoppas på, nämligen en vänstervridning av LO. Ett ”opolitiskt” LO – eller åtminstone ett antal LO-förbund – skulle mycket väl vid en sådan utveckling kunna bli kravmaskiner, som varken bryr sig om höger eller vänster.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 09 12:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^