Estlands socialdemokrater närmar sig landets ryssar

27 november 2011 14:06 | Politik | Kommentering avstängd

Under den första perioden av Estlands återvunna självständighet fanns det flera ryska partier i det estniska parlamentet, Riigikogu, men under senare år har inget av dem klarat spärren i valen. Det enda återstående som kandiderade i 2011 års val, Vene Erakond Eestis (Ryska partiet i Estland), fick då 0,87 procent av rösterna, vilket bara är 5.029 röster.

Ryssarna i Estland har förstås, lika lite som esterna, exakt samma politiska sympatier, och de flesta av dem har vid det här laget accepterat Estlands självständighet och att de utgör en minoritet av landets befolkning. I stället har deras val av parti blivit både mer ideologiskt och framför allt mer intressebetingat. Den stora röstmagneten bland Estlands ryssar har i de senaste valen varit Keskerakond (Centerpartiet), vars populistiske ledare Edgar Savisaar, på sin tid en av förgrundsfigurerna i Estlands nationella självständighetskamp, skickligt har spelat på ryssarnas frustration.

Naturligtvis spelar socioekonomiska faktorer roll för ryssarnas partival, vilket förstås också betyder att en del stenrika ryska affärsmän lägger sin röst på nyliberala Reformierakond (Reformpartiet).

Jag har i några tidigare opinionsanalyser pekat på att Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond, har en uppåtgående trend bland landets ryssar, vilket är en mycket rimlig utveckling mot bakgrund av den socioekonomiska ställning som utmärker majoriteten av Estlands ryssar.

Partiet, som i opinionsmätningarna nu har gått om Keskerakond och är landets näst största parti, skulle kunna bli ännu större, om en ännu större andel av ryssarna började rösta socialdemokratiskt. De estniska socialdemokraterna har mycket riktigt på sin hemsida exponerat fler av sina ryska företrädare, gjort kampanjturné i landets nordöstra ryssdominerade delar och där också, i Narva, öppnat ett ryskspråkigt partikontor.

Och det här verkar ge resultat.

Styrelsen i det ovan nämnda Vene Erakond Eestis har enhälligt beslutat att söka samarbete, gärna även samgående, med socialdemokraterna. Ett förslag i den riktningen, undertecknat av VEEs ordförande Stanislav Tšerepanov, presenterades på Socialdemokraternas hemsida den 25 november.

Där publicerades samtidigt ett svar, undertecknat av S-ledaren Sven Mikser, som ställer sig positiv till fortsatta samtal om samarbete, även samgående. Av svaret framgår att han kan tänka sig att låta ett antal framstående ryssar från VEE kandidera på Socialdemokraternas listor.

Min egen reflektion till detta är att VEE i sig inte är särskilt stort men att ett samarbete/samgående med Socialdemokraterna skulle komma att få mycket uppmärksamhet bland Estlands ryssar och bland dem göra socialdemokratin till ett verkligt alternativ till Savisaar och hans centerparti.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^