Melodikrysset nummer 47 2011

26 november 2011 12:20 | Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Dagens melodikryss innehöll en del frågor som ligger utanför min normala kunskapssfär, men jag har lyckats klara även dem. Ett exempel: ”Big Brother” med Adam Alsing har jag aldrig tittat på.

Och ”You’re Beautiful” med James Blunt har jag möjligen hört förut men ändå inte riktigt lagt på minnet.

Men sånt får man stå ut med. Andra kan ha haft det svårt med sådant som jag tyckte var jättelätt.

Jag förstod till exempel genast att krysset inleddes med Lars Forssell och ”En fransman i Stockholm”. Jag har allt av Forssell på skiva, inklusive det lilla han har sjungit in själv. Till Forssell har jag ett långt och hjärtligt förhållande: Jag inledde mitt ordförandeår i socialdemokratiska Laboremus i Uppsala med att engagera honom på vår recentiorsafton 1960, där han talade under rubriken ”Att protestera i Sverige”. Jag fick hans tillstånd att ta med två av hans visor i min sångbok 1970, ”Upp till kamp!”. Birgitta och jag träffade honom i samband med några av Svenska akademiens evenemang, och han skrev på talmannens, Birgittas, uppdrag ett beställningsverk åt riksdagen. Jag har skrivit en del om honom här på bloggen och bland annat fått vänliga kommentarer från hans son, Jonas. Läs gärna mer under Kulturspegeln, Musik.

Olle Adolphson är en annan svensk vismakare jag har allt av på skiva. Självfallet har jag också skaffat artisthyllningen till honom, ”DubbelTrubbel”, där Mauro Scocco medverkar med det vi hörde i dag, ”Världen som var min”.

Texten till Nils Ferlins ”Får jag lämna några blommor” har jag återgett ovan under Kulturspegeln, Sångtexter. Lille Bror Söderlundh tonsatte den 1939.

Religiös är jag inte, men jag har inget emot att lyssna på andlig musik, och jag gillar Frälsningsarméns projekt att ge ut skivor med kända artister, som sjunger psalmer och frälsissånger. Ett exempel hörde vi i dag: ”Guds källa har vatten till fyllest” med Niklas Hjulström.

Om jag inte gillar program av typen ”Big Brother”, gillar jag desto mer ”På spåret” – jag såg förstås säsongspremiären i går kväll. Då spelades för övrigt en ny signaturmelodi, inte den vi tidigare har fått höra, Hans Christian Lumbyes ”Jernbanegalopp”. Här skulle man svara vad man passerar under tågets förflyttning och svaret skulle bli perrong, men man får väl hoppas att tågen också fortfarande stannar vid en och annan sådan.

Ett annat slags kommunikationsmedel, flyg, förekommer i filmen ”En officer och en gentleman”, där man spelar ”Up Where We Belong”.

Den här filmen är, som så ofta är fallet med Eldemans frågor, ett fall av återbruk, och som för att ytterligare befästa sitt rykte på den punkten, fick vi i dag åter höra en melodi som förekom även förra veckan. Då fick vi höra ”När vindarna visakar ditt namn” med Roger Pontare. I dag fick vi höra den i karaokeversion.

Originalet var ju en melodifestivalmelodi, och ytterligare en sådan spelades i dag, ”Show Me Heaven” med Lili & Susi. Här skulle vi kunna att den tävlade år 2009, nio, och att de som sjöng är systrar.

Sen är det bara bidragen med ett par gamla stötar kvar att redovisa.

Kjell Kraghe är född 1938 och alltså bara ett år yngre än jag, gamle gubbe. Med honom spelades ”Flickorna på lyckorna”, men visst var det en stump ur ”Ålefeskarns vals” vi hörde i snabbgenomgången? Jag kollade hos en annan flitig melodikrysslösare, Kyrkoherden, och han hade hört detsamma, så jag tror inte att vi är två som hallucinerar.

Och sen var det då en man som redan är död, Johnny Cash. Oavsett om man tidigare har hört just ”Ring of Fire” är hans röst svår att ta miste på.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då antingen med att gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

6 kommentarer

 1. Du har helt rätt i att det blev ”Ålefeskarns vals” i snabben, det konstaterade även jag.
  Hälsningar Curt.

  Comment by Curt Axelsson — 2011 11 26 16:09 #

 2. Hej!

  Stadsbibliotekets Fogelströmmånad lider mot sitt slut med föreläsningen den 30 nov. kl. 18.30. Journalisten och författaren Karl-Olof Andersson föreläser om den unge Fogelström. Samarbetet med Ingmar Bergman, de tidiga romanerna, journalisten PAF …
  Sveavägen 73 Sthlm Fri entré. K-O Andersson kommer med en ny biografi om Fogelström 2012 och utifrån det materialet får vi lära oss mer om Fogelström denna kväll i Rotundan Varmt välkomna!

  Comment by susi holmgren — 2011 11 26 22:09 #

 3. Vad har föregående inlägg med Melodikrysset att göra?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 11 27 18:52 #

 4. Till Gunnar Beregquist: Ja, säg det. Men en del människor som inser att min blogg har väldigt många läsare passar ibland på att föra ut egna budskap. Ibland blir jag då förbannad – men det här var åtminstone ganska oförarglig information.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 27 20:25 #

 5. Till Enn:
  Jo jag har observerat detta, och min något kritiska fråga var egentligen ställd till Susi H, jag skulle varit tydligare där.
  Förresten lyssnade jag nyss på en LP från 1979 med en göteborgsk grupp vars medlemmar har rötter i samma land som du, Jüri-Peeters. En låt jag la in i datorn var vackra ”Nadjas Theme”, från TV-serien Tsarens Kurir. Den serien är nu aktuell i satellitkanalen TV4 Guld som sänder många gamla goda serier om dagarna. Det händer ibland att Eldeman använder någon signaturmelodi som är aktuell där.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 11 27 23:50 #

 6. Till Gunnar Bergquist: Jo, namnet och stavningen är otvetydigt estniska.

  Och vad gäller den ursprungliga frågan: Det händer att jag ryter till när kommentatorer hamnar helt utanför ämnet, men ibland ser jag, med hänsyn till syftet, mellan fingrarna. Fogelström till exempel har jag personligen träffat och publicerat.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 28 10:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^