En offensiv Håkan Juholt

25 november 2011 16:42 | Politik | 54 kommentarer

Med beundransvärd energi besöker nu den i media nederlagsstämplade Håkan Juholt partidistrikt efter partidistrikt. I går var det Uppsalas tur. Efter ett möte med kommunalarna kom han till Missionskyrkan, där Uppsala arbetarekommun numera håller sina möten. Gissa om det hade kommit folk till det här!

Håkan Juholts turné runt Sverige har beskrivits som en botgöringsfärd, och visst berörde Juholt med några ord sina egna tillkortakommanden, men det han just nu, full av kamplust, genomför är en gammaldags agitationsturné, där han pläderar för en politik präglad av mer rättfärdighet, för att knyta an till den miljö gårdagens möte hölls i. (När mötet var över, lutade jag mig tvärs över bordet mot Lars Lindberg, inte bara socialdemokrat utan också en mycket framstående person inom Missionsförbundet, och sa: – Han skulle inte bli någon dålig pastor, den här Juholt.)

På område efter område går Juholt under den här turnén till offensiv mot orättvisor som är en följd av det rådande borgeriga styret. Några av dem han uppehöll sig vid finns också i en stor brännpunktsartikel i dagens Svenska Dagbladet (25 november 2011); han hänvisade mycket riktigt till den vid gårdagskvällens möte: Socialdemokratin vill bryta segregationen i skolan, vilket också skulle stärka Sverige i dess egenskap av kunskapsbaserad ekonomi. Vi måste göra allt för att bryta den höga arbetslösheten, och då gäller det att sätta in många olika slags åtgärder, till exempel att göra en klimatomställning som gör Sverige till världens mest hållbara land och att skapa arbetsplatser där människor mår bra, undviker skador och utvecklas. Medborgarvärde ska sättas före marknadsvärde – som politikområden som därmed måste förändras nämnde han elförsörjning, järnväg, skola, bostäder, apotek och omsorg. (Under kvällens lopp formligen sopade han golvet med företag som Carema.) Och han framhöll särskilt behovet av infrastruktursatsningar i vägar, järnvägar och kraftnät, sådant som en andra öresundsförbindelse och en utbyggd tunnelbana i Stockholm.

Det starkt ideologiska talet avbröts gång på gång av applåder, och också flertalet av hans svar på publikens frågor under senare delen av mötet möttes med applåder.

Det här mötet speglas förstås inte i media, men det och alla andra liknande möten runt om i landet har en annan och mycket viktig effekt: Medan borgerliga media, i dag inte bara på ledar- utan också på nyhetsplats, fortsätter att trumpeta ut socialdemokratins elände och Håkan Juholts otillräcklighet, dessutom understödda av så kallade partivänner som ogillar Juholt och inte minst den politiska kurs han står för, stärker Juholt sin ställning i det som är partiets verkliga kärna.

Till den hör jag och Birgitta. Så det var kanske inte bara för att vi har setts på partikongressen som Håkan Juholt kom fram till oss och handhälsade.

54 kommentarer

 1. Så skönt att läsa detta! Så annorlunda mot bilden som manglas ut i media!

  Är det möjligt att få Juholt att ändra sig beträffande placeringen i svt:s debatter, tror du? Visserligen har han rätt i sak, men jag tror han skulle plocka poäng på att ändra sig. Vi vet ju dessutom att han är oerhört stark i debatter. Han skulle vinna två segrar, dels vinner han en moralisk seger om han sätter sig över fåniga regler, dels sopar han mattan med alliansen.

  Finns det någon som kan övertyga honom om detta?

  Comment by anita lindblad — 2011 11 25 16:54 #

 2. Det blev något fel, jag försöker igen:
  Så skönt att läsa detta! Så annorlunda mot bilden som manglas ut i media!

  Är det möjligt att få Juholt att ändra sig beträffande placeringen i svt:s debatter, tror du? Visserligen har han rätt i sak, men jag tror han skulle plocka poäng på att ändra sig. Vi vet ju dessutom att han är oerhört stark i debatter. Han skulle vinna två segrar, dels vinner han en moralisk seger om han sätter sig över fåniga regler, dels sopar han mattan med alliansen.

  Finns det någon som kan övertyga honom om detta?

  Comment by anita lindblad — 2011 11 25 16:55 #

 3. Till Anita Lindblad: Han fick en fråga även om detta vid mötet i Uppsala och berättade då att det som har framställts som hans personliga krav i själva verket var ett ställningstagande från ett enigt VU.

  Juholt sa sig inte ha någon beröringsskräck vad gäller SD-ledaren Åkesson, men han – och alltså hela VU – fann det stolligt att regeringspartierna skulle ställas upp som ett lag och S+V+MP+SD som motståndarlaget – han påminde bland annat om att SD i de flesta omröstningarna i riksdagen, åtta av tio om jag minns rätt, röstar med regeringen.

  Alltså sa han sig vara villig att debatterar med Åkesson i TV men då utan att buntas ihop med honom. Det här kunde man, menade han, enkelt lösa genom att placera partierna till exempel i bokstavsordning eller i storleksordning, vilket inte leder tittarnas associationer fel.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 25 17:07 #

 4. Borgarna är säkert livrädda just nu. De vet att vi står inför en allvarlig ekonomisk kris, även om om man försöker dölja det för oss just nu, och att det den dagen detta står klart för alla, blir socialdemokraterna som kan kamma hem förtroendet igen. Alltså gäller det för stormedia att hålla smutkastningsgrytan kokande ända fram till nästa val. Kan man knäcka ännu en socialdemokratisk ledare, vilket ju är vad man anstränger sig att göra just nu, ja då har man ju vunnit en viktig päng, den att S är velparti och därför inte kan tänkas klara av att styra Sverige genom krisen.

  Comment by Kerstin — 2011 11 25 17:09 #

 5. Tack för svar! Men ändå – jag tror verkligen Juholt (och VU!) skulle tjäna på att bita i det sura äpplet och MED PROTEST anpassa sig till televisionens otroligt underliga val av placering!

  Comment by anita lindblad — 2011 11 25 17:11 #

 6. Till Kerstin Berminge: Inte heller jag har förnekat att Juholt har gjort några tabbar – men den kampanj han har utsatts för saknar all proportion, och dessutom har den här mannen många goda sidor också. Rider han nu, med hjälp av sin egen skicklighet och envishet men förhoppningsvis också med stöd från allt fler andra, ut den här stormen och vänder den till medvind, kommer han att bli näst intill oslagbar.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 25 17:23 #

 7. Precis samma positiva intryck fick vi som begav oss till Landskrona för att lyssna på Håkan där för ca. en månad sedan. En offensiv och kampglad partiledare, som är värd all uppbackning.

  Comment by Bengt Silfverstrand — 2011 11 25 17:57 #

 8. Till Bengt Silfverstrand: Som gammal paetiombudsman förstår jag Juholts strategi: Han framtråder nu i Landskrona, i Uppsala och på rader av andra ställen och visar de aktiva partivännerna dels att han själv är på bettet, dels att han står för en politisk kursändring, precis så radikal som läget och de partiaktiva kräver.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 25 18:37 #

 9. ”Det här kunde man, menade han, enkelt lösa genom att placera partierna till exempel i bokstavsordning ”

  Vem hamnar Håkan bredvid då? Nämen? Hur skall det se ut på bild?

  Comment by TO — 2011 11 25 19:25 #

 10. Det är väl bra att han tilltalar ”kärnan” i partiet, men problemet är att det inte räcker för ta över regeringsmakten.

  Comment by Dan — 2011 11 25 19:46 #

 11. TO: Problemet var inte att HJ inte kunde stå bredvid Åkesson utan att man ville ge sken av att det fanns två block, Alliansen och sen en ihopbuntad opposition. SD stödjer i 9 fall av 10 regeringen och tillhör INTE den röd/gröna oppositionen. Det är en Dj-a skillnad
  Dan: Jag tror att politiken som tilltalar kärnan också kommer att tilltala många. Jag stödjer hellre en politik som kommer från hjärtat än en politik som bara syftar till att få makten.

  Comment by Thomas — 2011 11 25 20:38 #

 12. Thomas>>

  SD röstar ca 80% med regeringen och S röstar ca 80% med regeringen…inga konstigheter alltså.

  När det gällde den bojkottade debatten hade regeringspartierna lagt fram en (1 st) budget och inte fyra…därav deras budget mot fyra andra budgetar… inga konstigheter där heller alltså.

  Förresten har även Håkan i sitt försvar sagt att han vet att ”svensken” förstår att S och SD inte har något tillsammans…utan det är just ”bilden” han är rädd för……och den kommer ju finnas även med en bokstavsordning.

  Comment by TO — 2011 11 25 20:56 #

 13. Jag tror att Håkan Juholt och VU är livrädda för att ta diskussionen med Alliansen och därför påstår de att de inte vill buntas ihop med SD som om de vore i samma block. Men skärpning! Jag är en väljare och jag är klokare än så, jag vet att opposition är opposition och inte blockparti.
  Och att Alliansen skulle vara livrädda! Men jösses. Financiel Times utsåg i veckan Anders Borg som europas bästa finansminister och Sverige har klarat sig bra. Och ja, Anders Borg gav Göran Persson cred för det jobb han påbörjat.
  Håkan borde våga ställa upp på debatt, han är bara löjlig.

  Comment by Karin — 2011 11 25 22:17 #

 14. Deltog uppsaliensaren Tomas Östros i mötet?

  Comment by Bengt G — 2011 11 25 22:32 #

 15. Fortsättningen av den här diskussionen är bara löjlig. Man kan inte dra några som helst slutsatser av vare sig en alfabetsik eller annan rent slumpmässig placering av deltagarna i en TV-debatt. Håkan Juholt är inte det minsta debatträdd. Och han klarar att klå vem som helst av de övriga deltagarna.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 25 22:33 #

 16. Till Bengt G: Det var mycket folk i lokaLen, men Östros såg jag inte till. Fallet Östros var dock uppe i en fråga, ställd av Lars Lindberg, och Juholt betygade att hans inställning till att medverka till att Östros kunde få uppdrag som denne önskade var positiv.

  Dock ska man ju ha klart för sig att Juholt för närvarande inte rår över utnämningen till så värst många uppdrag.

  Märk också att det ju inte var Juholt som satt i valberedningen inför den förra S-kongressen.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 25 22:43 #

 17. Enn Kokk:
  Jag skrev inte det jag skrev ovan som invändning mot vad du skriver – snarare tvärtom.
  Och till andra här, som är socialdemokrater och som kritiserar Juholt: Inse att S aldrig kan få fram en partiledare som borgarmedia inte försöker knäcka, genom smutskastning och fula påhopp och med envetna mobbningskampanjer. Så om Juholt inte klarar det här, och om socialdemkrater inte förstår orsaken till förföljelsen av Juholt, då kan de lika gärna lägga ner sitt parti.
  Inse dessutom att varenda en i Alliansen skulle kunna smutskastas och mobbas på samma sätt, om media ville göra det, för ingen enda av dem är hederligare, tryggare eller duktigare än Juholt.

  Comment by Kerstin — 2011 11 26 1:25 #

 18. Jo jag är duktigare, tryggare och hederligare än Juholt och jag är beredd att lägga ner partiet och öppna ett nytt mycket starkare och tidsenligare parti som även dessa borgarmedia skulle respektera.
  Först då blir vi befriade från all denna belastning som Socialdemokraterna dragits med för några decennier.

  Comment by Ture Sjölander — 2011 11 26 7:37 #

 19. Till Ture Sjölander: Samme gamle humorist som förr i världen.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 26 9:37 #

 20. Jag har fått flera likartade referat från Juholts framträdanden ute i landet. Den verkliga verkligheten är inte detsamma som den mediala verkligheten.
  Men som någon påpekat i tidigare kommentarer: att övertyga partiets kärna och därmed befästa positionen som partiledare är inte detsamma som att bli svenska folkets kandidat till statsministerposten. Dit är det en bit fortfarande. Att vinna 100 tusen partimedlemmar är inte detsamma som att vinna 1 000 000 förlorade väljare, som numer föredrar moderaterna.
  Men det är långt till valet. 1000 dagar typ? Kanske kan det gå vägen. Det vet vi snart.

  Comment by Stig-Björn Ljunggren — 2011 11 26 9:56 #

 21. Juholt gör ett bra intryck internt, det har han ju gjort i riksdagsdebatter också. Men så länge som kända partikamrater som Östros och Sahlin och även Österberg och den där okände Johansson i Siggtuna undergräver hans ställning offentligt kommer det här spektaklet att fortsätta i media.
  Sahlin kallar ju honom för slarvig gamängpolitiker. Slarvig gamängpolitiker! Ibland går skam på torra land.

  Comment by Einar — 2011 11 26 10:31 #

 22. Mycket ofta i politisk historia har det visat sig att det är helt nödvändigt att riva för att kunna bygga nytt.
  Modifieringar eller reformer utvecklar inte utan kommer till ett slut.
  Samma gamla teori som förr i världen.
  Samma teori praktiseras på många andra områden.
  Det är betungande för de som sitter i smeten, såklart.
  Internationella bankväldet är en annan megaloman rörelse som inte får röras men kunde rivas.

  Comment by Ture Sjölander — 2011 11 26 12:22 #

 23. Till Stig-Björn Ljunggren: Visst är den bild media pumpar ut av Juholt ett problem; hittills har den också lyckats förvirra många socialdemokrater. Men den pågående serien av partimöten med Juholt kan ändå bidra till att vända utvecklingen. Inte så att man på det här sättet direkt når någon majoritet av svenska folket, men de som Juholt träffar är viktiga opinionsbildare som – i enlighet med den tvåstegshypotes jag tillägnade mig under mina sociologistudier en gång för länge sedan – med hjälp av sin trovärdighet påverkar många andra.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 26 12:44 #

 24. Det sistnämnda sköter säkert Kina om som runt 1997 beslutade att kapitalism kan endast beskämpas med kapitalism. ”Kommunistisk” Kapitalism. Det tar sin givna tid, en generation eller mer, att dra det hjulet runt.

  Comment by Ture Sjölander — 2011 11 26 12:46 #

 25. Offentliga tal är Juholts styrka- det bevisade han redan vid partikongressen. Han är en utmärkt talare med patos. Problemet är att hans retorik så här långt mestadels går hem bland de redan frälsta och att hans egenhet att ofta byta åsikt i centrala frågor inte är en tillgång för en framtida statsminister. Det inger ingen känsla av trovärdighet.Att skylla Juholts motgångar på medierna är väl lättköpt tycker jag.

  Comment by Oskar Nilsson — 2011 11 26 12:49 #

 26. Till Oskar Nilsson: Men när nu medierna starkt överdriver antalet åsiktsbyten, måste man ta även dem i örat. Märk att jag själv är gammal journalist, fortfarande pensionärsmedlem i Journalistförbundet.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 26 12:55 #

 27. Hej Enn!
  Jag lyssnade till Håkan Juholt, ca 4 veckor sedan på ABF-huset i Stockholm. Juholt är mycket skicklig agitator, som lyfte en rad angelägna frågor: den höga ungdomsarbetslösheten, utbyggnad av kollektivtrafiken, Stockholms län, byggandet av bostäder m.m. Jag är oroligt för att Håkan Juholt bränner ut sig, går in i väggen, eftersom han håller ett så högt tempot, talar nästan varje kväll på partimöten (risk att drabbas av stress- och sömnbesvär,klara inte att tala utan manus?). Andra ledande partiföretädare måste också få ett utrymme i debatten? Vem är partiets talesperson i arbetsmarknad- och näringslivsfrågr? Hur många dagar är det till valet? Är denna valrörelse ett sprinterlopp eller ett Marathon lopp?
  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2011 11 26 16:59 #

 28. Rustan,
  Ja han bränner ut sig men även andra genom att han hoppar som en hare på för många ämnen eller frågor som skulle besvaras och drivas av andra meriterade ledande personer inom partiet.

  Juholt´s huvuduppgift är att ge helhetsbilden av sin syn på framtids Sverige och betydande skillnaderna mellan sittande minoritets parti.
  Om han nu har några väsentliga skillnader att peka på, och om han har en avgörande syn på Sverige framtida roll i en internationalliserad värld.

  Jag gissar att det blir ett personbyte långt innan nästa val särskilt om han inte tar itu med Sveriges grundlagar för en omfattande översyn och förändring.

  Comment by Ture Sjölander — 2011 11 27 5:20 #

 29. En Sjölander till som tycker som Sjölander ovan.

  Comment by Urban Sjölander — 2011 11 27 12:35 #

 30. Det fanns en tid då socialdemokraterna kunde strunta i mediadrev. Det var då de hade sina egna media, till vilka man främst kunde räkna den här sortens interna rörelsekontakter. Dessutom hade man sina egna media, och public service upprätthöll en strikt neutralitet.

  Så är det inte längre. De ”interna medierna” är tämligen atrofierade och angår en oerhört mycket mindre andel av befolkningen än förr. De egna massmedierna har man gjort sig av med. Och public service är lika kommersiella som sina konkurrenter.

  Vad gör man åt detta? Att man måste göra något är ganska klart; vill man verkligen förändra något måste man ha minst lika slagkraftiga medier som motparten.

  Comment by Jan Wiklund — 2011 11 27 12:42 #

 31. Till Jan Wiklund: Socialdemokratiska tidningar finns ju kvar i Norrland och skogslän som Dalarna och Värmland, och där klarar sig också socialdemokratin bättre än på många håll längre söderut. De här delarna är stora till arealen men har inte så stor befolkning.

  Jag är själv gammal journalist och jag är starkt övertygad om att socialdemokratin för att bli mer framgångsrik i de befolkningstäta områdena behöver media som delar partiets grundsyn. Att starta nya tidningar är dock mycket kapitalkrävande, och ska tidningar gå runt, måste de också bli tillräckligt stora för att locka annonsörerna.

  Med relativt måttliga penninginsatser borde dock partiet kunna ge ut en veckotidning med mångdubbelt så stor upplaga som dagens Aktuellt i politiken. Men då måste tidningen bli ett mångsidigt magasin vars innehåll lockar långt fler än en allt smalare krets av politiska nördar. En sådan tidning skulle naturlgitvis innehålla ledare, debatt, politiska nyheter och samhällsreportage men också noveller, lyrik, följetonger, serier, filmrecensioner, personintervjuer, matrecept och annat som får en bred grupp att läsa en tidning.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 27 13:06 #

 32. ”En sådan tidning skulle naturlgitvis innehålla ledare, debatt, politiska nyheter och samhällsreportage men också noveller, lyrik, följetonger, serier, filmrecensioner, personintervjuer, matrecept och annat som får en bred grupp att läsa en tidning.”, skriver Enn. Har inte Johan Ehrenberg försökt sig på sådana tidningar ihop med vissa S/LO-distrikt? Hur går de de tidningarna?

  Comment by Jean — 2011 11 27 14:29 #

 33. Till Jean: Jag prenumererar på ETC-editionen i Uppsala, Uppsala-Demokraten. Men det var kanske inte den jag främst tänkte på, utan mina tankar gick till min egen gamla variant av Aktuellt i politiken (s), som hade 140.000 i prenumererad upplaga.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 27 14:33 #

 34. Tack Urban Sjölander,
  Julian Assange har för någon timme sedan mottagit stora journalistpriset här i Australien från The Walkley Foundation.
  SBS Television News.
  Finns att läsa oredigerat på min sajt under mitt namn.
  Det är ett mycket prestigefullt pris!

  Comment by Ture Sjölander — 2011 11 27 15:03 #

 35. Det är uppenbarligen inte lätt att vara Håkan Juholt och ensam få förkroppsliga SAP:s kris, fast han har försökt att göra något åt den. Emellertid finns det vissa saker som gör hans och partiets politik omöjlig för mig. Som ordförande i försvarsutskottet är han ansvarig för det svenska militära ”engagemanget” i Afghanistan där svenska pojkar och flickor i fredsbevarande syfte skjuter på afghanska jämnåriga. Partiet har också en stor del av skulden för de svenska stridsplanen över Libyen som har varit aktiva i förstörelsen av flera libyska städer på ett sätt som påminner om bombningen av Dresden och Hamburg under andra världskriget och orsakat ett omätligt lidande bland civilbefolkningen. Jag tycker visserligen att Juholts inrikespolitiska linje verkar mycket mer tiltalande än mitt komunalråd Anders Johanssons, som går ut på att sälja ut kommunala tillgångar för att få ihop pengar till annat. Vad som ska ske när pengarna tar slut säger han inget om. Tyvärr har Johansson många anhängare i partiet. Men sossarnas utrikespolitik är ända sedan Göran Perssons tid genomrutten. Utan en ordentlig omprövning av den kommer Juholt inte tillräckligt långt. Sveriges krigsäventyr i fjärran länder måste avbrytas och i den frågan har Juholt inte ingett något förtroende. Han bör med det snaraste göra sig av med Urban Ahlin i utrikespolitiken och hålla Tomas Östros kort i inrikespolitiken. Annars blir det bara pannkaka av alltsammans hur vackra tal han än håller.
  Hans O

  Comment by Hans O Sjöström — 2011 11 27 23:34 #

 36. Till Hans O Sjöström: Själv är jag inte generellt motståndare till militära insatser utomlands utförda av svensk militär, men naturligtvis måste man fråga på vems uppdrag det sker och ihop med vilka.

  Det är ju också Juholts inrikespolitiska linje jag för min del främst har försvarat – den är, otvetydigt, mer klassiskt socialdemokratisk än den har varit på länge. Och som jag ser det har attackerna inifrån, till exempel den från Anders Johansson, just med kursen att göra: det är kursändringen som är problemet i deras ögon.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 28 10:43 #

 37. Enn: Vi är överens om de enkelriktade medierna tror jag.

  Men det behövs också en väldig massa organisationsarbete, något som S lade för fäfot på den tiden man litade på att man kunde fixa allt via statstjänstemän. Den sortens arbete som man var så duktig på 1890-1930, och vars resultat höll i ytterligare minst en generation.

  Problemet är att organisering underifrån står i viss motsats till regeringsmakt. Regeringsmakt kräver ständiga kompromisser, och då ligger det nära till hands att strypa självständiga rörelseinitiativ för att inte dessa ska komplicera kompromissandet. Vilket vi har sett massor av exempel på – trots att det faktiskt inte finns något att kompromissa ifrån om man inte först har en väldigt klar ståndpunkt själv.

  Men nu går det inte att lita till statstjänstemän för att skapa politik, och då blir rörelseorganiseringen desto viktigare.

  Comment by Jan Wiklund — 2011 11 28 11:03 #

 38. Till Jan Wiklund: Jag håller obetingat med dig om behovet av organisationsarbete. Faktum är att jag har stor erfarenhet av sådant från en långt senare epok än den du refererar till: I början av 1960-talet var jag med om att flerdubbla antalet medlemmar i den socialdemokratiska studentföreningen Laboremus, och jag har lite senare vunnit partidistriktets i Uppsala medlemsvärvartävling genom att bland annat värva många av Uppsalas kulturarbetare till socialdemokratin.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 28 11:58 #

 39. Att Enn Kokk har varit en lysande och inspirerande organisatör kan jag verkligen skriva under på. Själv kom jag till Uppsala från en tynande socialdemokratisk studentklubb i Stockholm som med undantag av några få medlemmar huvudsakligen sysslade med att göra karriär i staten eller försvara partilinjen med kommatecken och allt. Det enda gångbara alternativet tycktes vara Clarté. När jag kom till Uppsala och Laboremus märkte jag att Behovet av Clarté försvann, eftersom där fanns en levane radikal rörelse med ordentlig takhöjd. Laboremus blev visserligen så småningom mindre under trycket vänsterifrån men under min tid var det en självklar hemvist och det kan jag och många andra tacka Enn Kokk för, trots att han inte tycks ha förstått vad svensk krigföring i Kosovo, Afghanistan, Libyen och möjligen också längre fram i Syrien och Iran betyder, både för dessa länder och vårt eget land. Men man kan väl inte begära allt. Jag vidhåller dock att Juholts utrikespolitiska linje gör det komplett omöjligt att stödja honom. Den är oerhört mycket allvarligare än hans eventuella fusk med bostadsbidrag och hyrbilar.
  Anser
  Hans O

  Comment by Hans O Sjöström — 2011 11 28 14:43 #

 40. Till Hans O Sjöström: Tack för berömmet för det förflutna.

  Men jag kan också se ett problem med den, som jag tolkar den alltför rigida, noninterventionslinje du pläderar för. Jag antar att du delar min uppfattning, att till exempel de av dig nämnda regimerna i Syrien och Iran är repressiva och saknar demokratisk legitimitet, och då måste man ju rimligen också ställa sig frågan, om regimen – som nu i Syrien – ska tillåtas ta livet av demonstrerande egna medborgare.

  Är det då inte rätt att ingripa – och vem eller vilka ska ha rätt att ingripa?

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 28 16:21 #

 41. Instämmer till fullo med föregående.

  För att återgå till cirkus Juholt och mediernas förmenta partiskhet. Det är lite märkligt att man alltid ropar ”mediedrev” så fort man får negativ publicitet. Vill vi ha parti- och regeringskontrollerade (”demokratiskt styrda”) medier av typ Pravda och Izvestia, som framställer allt eget i rosenrött skimmer? F.ö var det ju AB, som startade ”drevet” om lägenhetsaffären.

  Jodå, alliansregeringen får också sina slängar av sleven. Kanske är man på den kanten lite mera noga med att ha fog för det man säger och gör. HJ har ju för vana att hitta på och säga saker, som låter bra för stunden, men som vid en närmare granskning visar sig sakna grund och realism. Inte särskilt förtroendeingivande! Han är ju faktiskt oppositionsledare och oprövad statsministerkandidat och som sådan får han räkna med att bli särskilt påpassad. Som man bäddar får man ligga.

  Din kommentar ”Han skulle inte bli någon dålig pastor, den här Juholt.” Är mer träffande än du kanske själv inser, en förkunnare av mytologi!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2011 11 28 17:24 #

 42. Till Stefan H: Jag är ju, som du vet, inte religiös, men det finns ju faktiskt anständiga pastorer.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 28 17:48 #

 43. Jag tror jag börjar veta mer om Sverige från andra sidan planeten än att vara nertystad på platsen.

  Comment by Ture Sjölander — 2011 11 29 6:32 #

 44. Ja,
  vem eller vilka ska ha rätt att ingripa? Ska vi, som är ett anständigt land och folk ingripa i länder som vi knappt vet något om? Eller ska vi överlåta det till gamla och nya imperialistmakter som Storbritannien och USA, som borde ta itu med sina egna problem i stället. Vad det gäller den ”rigida noninterventionslinjen” så ser jag naturligtvis möjligheter att ingripa om det finns ett klart mandat från FN och inte något som kan tolkas hur som helst av de ingripande makterna, som skett i Libyen. Syrien och Iran är naturligtvis diktaturer som använder sig av diktatoriska metoder men knappast mer diktatoriska än Saudiarabien, Qatar, Jemen eller apartheidstaten Israel, som dessutom har kärnvapen och skickar ut mördarförband i omvärlden. Mot dessa stater har ingen krävt stormaktsingripanden. Jag skulle kunna räkna upp åtskilligt fler stater där ett ingripande utifrån våra värderingar skulle behövas. Men vem kan kasta första stenen? Hur har vi det själva med samerna förresten, eller romerna?
  Vad gäller uppgifterna om statens dödande av demonstrerande egna medborgare kan jag rekommendera en titt på Kerstin Berminges Motvallsbloggen, som åtminstone klart visar att sanningen inte är så svartvit som våra medier framställer den.
  Hälsar
  Hans O

  Comment by Hans O Sjöström — 2011 11 29 12:16 #

 45. Till Hans O Sjösröm: Ett klart formulerat mandat från FN borde naturligtvis vara förutsättningen för ett ingripande utifrån. Ett problem där är dock att FN också består både av de stater vi hittills har diskuterat och de stater du lägger till i ditt senaste inlägg. Att jag nämnde Syrien och Iran berodde på att du själv hade nämnt just dem i din kommentar.

  Jag medger gärna att sanktionsåtgärder fordrar svåra avvägningar. Sanktionerna kan ta sig olika uttryck: handelsbojkott, visst stöd (ibland även vapenhjälp) till upprorsrörelser i odemokratiska samhällen, aktivt deltagande i militära operationer.

  Ett problem – men inte nödvändigtvis ett hinder – i sammanhanget är det du nuddar vid, att det är svårt att vara konsekvent. Sätter man samtidigt in sanktioner mot alla länder där det egentligen vore befogat, riskerar man att i rättrådighetens namn inte åstadkomma någonting. På riktigt stora makter fungerar heller inte den här sortens sanktionsåtgärder.

  Mot bakgrund av det här tillåter jag mig att vara inkonsekvent och förorda internationella sanktionsåtgärder där läget av någon anledning är akut och där det finns förutsättningar för både uppslutning och framgång.

  För att vara tydlig: Jag är verkligen ingen vän av regimen i Saudiarabien, men just nu verkar Syrien ur min angivna synvinkel ligga närmare till för operationer. Men, för att återvända till Saudiarabien, förutsättningarna kan ju ändras.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 29 13:00 #

 46. Till Tillgjorda:
  Sverige är ju faktiskt utomlands också, såvida man inte lider av tvångstankar.

  Comment by Ture Sjölander — 2011 11 29 23:16 #

 47. Till vem det inte berör:
  Kan någon eller några eller kanske något, svara med precision på var alla miljarder ”Gadaffi dollar’s” har tagit vägarna?
  Särskilt sedan administrations byggnaderna med alla data i Libyen blivit sönderbombade.
  Kallas det ”krigsbyte”, det otroliga summor som inte återvänder till Libyen, och för vem eller vilka?
  ”Krigsinsatserna” blev stora kostnader för NATO-länderna.
  ”kommer upp i tö” eller aldrig eller i fickorna på ett antal enskilda individer tillhörande det globala etablissemanget.
  Skall Syrien bli nästa rövarstråt med FN’s goda minne.

  Comment by Ture Sjölander — 2011 11 29 23:41 #

 48. Ref Juholt igen:

  Hade den förra regeringen fler karaktärsmördare än den sittande regeringen, nyhetspressen inräknat?

  Comment by Ture Sjölander — 2011 11 30 12:34 #

 49. S-B Ljungren skrev: ”Jag har fått flera likartade referat från Juholts framträdanden ute i landet. Den verkliga verkligheten är inte detsamma som den mediala verkligheten.” Nu har vi en statsvetares ord på att vi inte får veta hur verkligheten ser ut genom att ägna sin tid åt tidningsläsning. Jag har anat det en tid, men nu är det bekräftat.

  Comment by Christer Larsson — 2011 11 30 17:14 #

 50. Att Håkan Juholt trots det enorma mediadrev, som han utsatts för, reser sig på nio visar på en enorm stryktålighet och inre resning. Därför räknar jag honom som långt ifrån utslagen. Kan bara partiet ge honom sitt stöd, och sluta upp med krypskytte – och destruktivt beteende – kan tiden tala för oss. Men alla sossar bör ställa upp solidariskt och visa rakryggighet och självförtroende.

  Comment by Sven-Eric Forsén — 2011 11 30 20:55 #

 51. En djupfryst Folkrörelse Anno Dazumal .
  http://www.sjolanders.homestead.com/

  Comment by Ture Sjölander — 2011 12 01 4:01 #

 52. Som fd socialdemokrat med god erfarenhet redan från 40-talets SSU-aktiviteter och därefter fackliga uppgifter inom dåvarande SPIAF etc måste jag få infoga att jag är bedrövad av hur alla ”sossar” idag enbart letar fel. Fel hos partiet, fel hos partistyrelsen, fel hos partiledaren och inte minst viktigt: fel hos Alliansen! Om SAP ska ha någon som helst relevans i dagens svenska rikspolitik måste partiet lägga fram sin egen politiska vision och med konkreta förslag finna sin egen väg utan att hela tiden finna fel hos andra! Kanske SAP i viss mån idag saknar personer av Enn Kokks kaliber på Sveavägen?
  Utan krav på pekuniär ersättning skulle jag kunna bidra till ett flertal konkreta förslag som kunde lyfta SAP. Allt i egenskap av en gammal, pensionerad pappersbruksarbetare, likaså några år som jourmalist och senare som industriledare i 25 år.

  Comment by Lars Rudström — 2011 12 02 19:05 #

 53. Till Lars Rudström: Det vore mycket vunnet, om alla vi som under årtiondenas lopp på olika sätt har bidragit till att utveckla Sverige kunde lämna konstruktiva bidrag till att försöka göra Sverige till en modern fortsättning av det landet en gång var.

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 02 22:10 #

 54. Hej korkskallar!
  Trevlig midsommar!
  http://www.studio76.homestead.com/
  Australia News 27 Februari 2012.

  Comment by Ture Sjölander — 2012 02 27 5:32 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^