ICA i Öregrund i konkurs

24 november 2011 11:56 | Mat & dryck, Ur dagboken | 2 kommentarer

I dagens Upsala Nya Tidning finns en notis, som i sin tur bygger på en lokal radiosändning som jag också har lyssnat på: ICA i Öregrund har gått i konkurs.

Själva har vi, allt sedan vi 1969 köpte vårt hus i Öregrund, handlat i Konsum, men det betyder inte att jag känner någon skadeglädje. Även vi har någon gång då och då handlat till exempel färsk fisk på ICA, och självklart känner jag med både handlaren och de åtta anställda som nu förlorar jobbet.

Men Konsum har varit bättre, gradvis fått allt fler kunder. Att vi har handlat där beror verkligen inte på att vi bor nära konsumhallen. Den har genom åren byggts ut och fått ett allt bättre varuutbud. Den har kompetent och serviceinriktad och mycket trevlig personal, som lyssnar på kundernas synpunkter och önskemål. Den har tagit över ortens postservice, som tidigare under en (kaotisk) period sköttes av ICA-butiken. Den har stor bilparkering på planen utanför.

Öregrund är ett litet samhälle, så litet att det i sig inte skulle kunna härbärgera två stora livsmedelshallar, men handeln i Öregrund är speciell: under sommarmånaderna blir de som handlar livsmedel mångdubbelt flera. Då har också den mindre affären, ICA, haft hyggligt med kunder, detta på grund av läget i hamnen, dit ju till exempel båtfolket kommer. Men allt fler av sommargästerna har också börjat välja Konsum, som nu sedan länge har haft flest kunder bland de åretruntboende öregrundsborna.

Det här är naturligtvis svårt att erkänna för ICA-handlaren, som i radiointervjun främst hänvisar till den växande konkurrensen från Östhammar, dit man ju också kan komma med både bil och båt. Men båtfolket dras främst till Öregrund, detta på grund av att Öregrund men inte Östhammar har systembolag, och det här bolaget lockar väl också många bilburna med sommarstugor längs kusten att helghandla (även mat) i Öregrund och inte i Östhammar. Och så är det ju så, att Konsum har ökat sin marknadsandel även i Östhammar: Ett nytt stort Coop Extra vid infarten lockar många, i och för sig också en del av dem som bor i Öregrund, med sina lägre priser, men i motsats till vad kooperationen själv, när Coop Extra kom till, trodde, har den gamla konsumhallen i centrala Östhammar kunnat fortleva. Kooperationen har helt enkelt växt sig starkare både i Östhammar och i Öregrund.

Utförsäljningen av varorna i ICA-butiken har påbörjats, och vad lokalen senare ska användas till är oklart. Kanske vågar sig en ny ICA-handlare in på den här alltså ganska lilla marknaden, men den generella iakttagelsen av livsmedelshandeln är ju att mindre enheter i längden har svårt att klara konkurrensen. En variant vore kanske att Konsum tog över även ICAs lokaler för att där, främst sommartid, driva en Coop Nära-butik för att betjäna båtfolket – en del kostnadseffektiviseringar skulle man kunna göra genom att ha gemensam personalpool med den stora konsumhallen.

Och så borde den manuella disken med färsk fisk bevaras.

2 kommentarer

  1. Din berättelse om Konsum påminer mig en hel del om mina egna erfarenheter: Bland de absolut bästa och d:o sämsta mataffärerna jag har varit i har varit KF-ägda. Mycket beror av vilken förening inom KF-konglomeratet man tillhör, KF Göta som har större delen av Småland som sitt distrikt (utom Oskarshamn med omnejd där det finns en egen välskött förening som driver många affärer med lönsamhet även i mindre orter runtom Oskarshamn) är ett riktigt skräckexempel där man inte ens har kvar en affär i en så stor stad som Ljungby.

    För att komma in på ett helt annat ämne, musiken: Kommer du att recensera uppsalabandet Labyrints framöver, exv. EP:n ”Miljonprogrammerade” som släpptes i somras? I och med att många av bandets texter handlar om eller anspelar på Gottsunda borde det din del vara en ganska hög igenkänningsfaktor. Mycket underfyndiga texter som skiljer sig stort från annan svensk hiphop.

    Comment by Karl Malghult — 2011 11 25 17:04 #

  2. Till Karl Malghult: Min egen erfarenhet av olika konsumbutiker i olika delar av landet är att resultatet också beror av om butiken har en duktig och lyhörd föreståndare eller motsatsen. Duktiga föreståndare brukar dessutom ha förmågan att samla duktig personal runt sig.

    Den här EPn kände jag inte till, men jag ska försöka skaffa den. Tack för tipset!

    Comment by Enn Kokk — 2011 11 25 17:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^