Melodikrysset nr 40 2008

4 oktober 2008 11:39 | Film, Musik, Teater, Ur dagboken | 9 kommentarer

Dagens melodikryss startade med några mycket lätta frågor.

Rednex’ bidrag till Melodifestivalen 2006, ”Mama Take Me Home”, hade det där härliga schvunget som gör, att en melodi fäster sig i minnet.

”Lay Your Love On Me” med BWO, Bodies Without Organs, där Alexander Bard är ankare, var också en sån där låt med schlagertycke, som är lätt att komma ihåg. Och då tänker jag inte på det faktum att den förekom så sent som i årets melodifestival.

Och, för att hoppa till en helt annan och stillsammare genre, Oskar Merikantos ”Där björkarna susa” sitter ännu fastare i mitt melodiminne. Här skulle sången ge ordet träd.

En av frågorna var nästan för lätt, detta för att den för kort tid sen tidigare har förekommit i Melodikrysset. Vi hörde åter igen ”Sjuttiosex tromboner” ur Meredith Wilsons musikal från 1957, ”The Music Man”. Kollar Eldeman att vi har lärt oss något?

Och vem i all världen känner inte igen Lennons och McCartneys ”The Yellow Submarine”, även om den sjungs på finska? Här skulle den ge färgen gul.

Ett par frågor var lätta för oss som är äldre – jag är sjuttioett år – men kanske inte för de yngre melodikrysslösarna.

Vi hörde Edvard Persson i ”Min lilla hatt”.

Ännu finare var ”Vind i seglen”, här med Kjell Kraghe. Själv minns jag den också med Harry Brandelius.

”Hela familjen går ut med geten”, som här skulle ge get, har veterligen lånat sin melodi från ”Fjällnäspolska”. Men vad jag funderar på – minns någon? – är om inte möjligen SweDanes sjöng in den.

En sång, på franska, som jag tyvärr inte uppfattade titeln på, sjöngs helt uppenbart av filmskådespelerskan, djurrättsaktivisten med mera Brigitte Bardot.

I Rod Stewarts serie av nyinsjungningar av sånger ur The Great American Song Book hörde vi i dag Hoagy Carmichaels fina ”The Nearness of You”. Det var lätt, men vem skrev texten? Jag fick googla: Jo, Ned Washington.

The Osmond Brothers hörde aldrig till dem jag brukade lyssna på. Men den där tonsårshjärtekrossaren måste ha varit Donny Osmond.

Två av dagens frågor gick helt och hållet utanför mitt ganska breda musikkunnande.

Trots att jag har gamla anknytningar till Medelpad, har jag aldrig ens hört talas om Ånge-gruppen Takida, här med ”Curly Sue” från ”Bury the Lies”.

Och ”Den vilda jakten på juvelen” har jag möjligen sett i TV (men då sannolikt somnat ifrån). Sångaren Billy Ocean, som förekommer där, har jag hur som helst aldrig lagt märke till.

9 kommentarer

  1. Hela familjen går ut med geten med SweDanes har jag hört flera ggr.

    Comment by Håkan Jansson — 2008 10 04 20:10 #

  2. Till Håkan Jansson: Ja, men då mindes jag rätt.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 04 20:41 #

  3. Jag skulle gärna vilja höra Swe-Danes i ”hela familjen…geten”! Har aldrig hört den. Men visan om geten sjöng vi i familjen när vi var ute och körde vår första bil, en svart Volvo PV. Och nu kommer jag inte på hur man får visan att ”gå ut jämnt”! :(

    Det fanns ingen radio i den bilen och det föll sig naturligt att stå för sin egen underhållning. Det sjöngs, trummades och visslades som bara den i bilen. Det är en vana som hållit i sig hos mig, att sjunga i bilen till barns och barnbarns förlägenhet, trots att man numera har både radio och CD-spelare.

    Comment by A-K Roth — 2008 10 05 14:35 #

  4. Till A-K Roth: Jag undrar om inte SweDanes sjöng den också under sin turné i USA, men det var förmodligen innan du bodde där.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 05 15:40 #

  5. Hej! Jag missade vågrätt 12 och kan inte finna svaret hos Dig. Har Du svaret?

    Comment by A-M Karlsson — 2008 10 06 9:58 #

  6. Till A-M Karlsson: Jo, svaret fanns där, men jag hade glömt att kursivera det – det är gjort nu.

    Vågrätt 12 och vågrätt 1 bildade en dubbelfråga: ”Sjuttiosex tromboner”.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 06 10:25 #

  7. Ja, det var innan jag kom hit, Enn. Man jag har både CD’n från Berns – den klassiska roliga – och en som är inspelad i en studio i USA.

    (En av många jag ofta återkommer till är Svends och Ulriks variationer på O sole mio; när det blir a la Stravinsky är det obetalbart!)

    Comment by A-K Roth — 2008 10 06 12:21 #

  8. Hejsan! Jag måste bara ge Dig en eloge för att Du är så duktig på melodikrysset. Själv är jag de sextio fyllda och lördagarna är höjdpunkten när man får sätta sig vid radion och lösa krysset. När jag gjort detta kollar jag Din sida. Men inte förrän jag löst det. Jag tycker Din sida är så underhållande. Tack för att Du tar Dig tid med den.

    Comment by A. Danielsson — 2008 10 07 10:13 #

  9. Till A Danielsson: Tack för det vänliga omdömet.

    När det gäller mitt lördagskåseri om Melodikrysset, skulle det aldrig falla mig in att bara redovisa svaren (V 1 = xxxxx och så vidare). När jag vet något om den musik som spelas, berättar jag detta. Och jag drar mig inte för att visa upp egna kunskapsluckor: berättar om när jag har tvingats googla efter svaret och ibland om hur jag då har burit mig åt. Och så kryddar jag – det ligger i den kåserande stilen – med privata referenser.

    Och också för mig är melodikryssandet ett lördagsnöje sen många år tillbaka.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 07 11:49 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^