Förra miljö- och energiministern träffar gamla medarbetare

20 november 2011 12:52 | Mat & dryck, Media, Politik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Det är nu rätt länge sen min hustru var först energiminister, sen miljö- och energiminister, sist miljöminister – och det är ju förresten länge sen vi hade socialdemokratisk regering också.

Kring sig hade Birgitta på den tiden ett antal mycket kompetenta personer, som statssekreterare och på andra vitala poster i departementet. Med några av dessa utvecklade ministern, och genom henne även jag, inte bara yrkesrelationer utan också personlig vänskap: vi har, årtionde efter årtionde, fortsatt att umgås med dem och även deras hustrur – Rolf Annerbergs hustru Monica jobbade för övrigt även hon på departementet.

De övriga i den här kretsen är Håkan och Kerstin Heden, Ingemar och Ingrid Skogö och så gårdagskvällens värdpar, Kjell Jansson och Ulla Svedjelid. Ingrid Skogö hade dock, på grund av svår förkylning som hade utvecklats till lunginflammation, den här gången blivit tvungen att stanna hemma i Västerås.

Vi var alla hembjudna till Kjells och Ullas villa ute i Saltsjöbaden – sista biten, en lång och brant backe, var för övigt en pärs för Birgittas tappert kämpande hjärta. Men väl framme möttes vi av all tänkbar hjärtlighet. Vi pustade ut med glögg eller en lite whisky till hands; minnen från fordom blandades med aktualiteter. Så småningom väntade en god middag: varm musselsoppa (jag tror även med svamp) och sen en fiskrätt.

Birgittas gamla medarbetare är betrodda ämbetsmän – Ingemar Skogö är numera landshövding i Västerås – så jag vill inte referera våra samtal vare sig om regeringen eller oppositionen. Men jag kan ju säga att det alltid är intressant att diskutera politik med människor som besitter så mycket kompetens och erfarenhet.

Med Håkan Heden, som jag under middagen hade på nära håll, kom jag också att diskutera Folket i Bild. Jag var i mina yngre år ombud för gamla Folket i Bild och FiBs folkböcker, och han visade sig ha haft en roll vid startandet av FiB Kulturfront.

Kvällen gick, fortare än man kunde ha anat, och snart närmade sig tiden för uppsalatågets sista avgång för kvällen. Som tur var för oss skulle landshövdingen i Västerås köra hem och hade därför hållit sig nykter, så vi fick skjuts av honom till Centralen och hann med uppsalatåget.

Nästa gång ska vi träffas hemma hos oss i Uppsala, så då kommer det inte att vara något transportproblem, för oss i alla fall.

3 kommentarer

 1. Ack ja, jag minns den gamla talkören ”Fagert tal, Birgitta Dahl” som vi körde med i miljörörelsen inför Rio-konferensen.
  Det var då som Brundtlandrapportens slutsats att energianvändningen måste minska i i-länderna nogsamt tystades ner från regeringen och det visade sig omöjligt för miljörörelsen att ens få nån officiell reaktion om saken.

  Comment by Jan Wiklund — 2011 11 27 12:47 #

 2. Det var den borgerliga regeringen under Carl Bildt som stod för Sveriges linje inför Rio. Så länge jag var miljöminister drev jag en radikal linje, inte minst när det gällde energianvändningen.I samarbete med ett antal andra miljöministrar, forskningen och miljöorganisationer försökte vi driva på arbetet. Det var i det arbetet IPCC inrättades. När Riomötet ägde rum var jag inte där i den svenska delgationen men som ordförande i Socialistinternationalens miljökommittë som ställde betydligt högre krav än regeringen.

  Comment by Birgitta Dahl — 2011 11 27 13:33 #

 3. Jag ber om ursäkt för att jag i minnet kopplade ihop dig med Rio. Det var naturligtvis när man byggde motorvägen till Uddevalla som ramsan var populär.

  Fast det var ju lite orättvist då också eftersom det var Kjell Olof Feldt som var skurken i dramat.

  Comment by Jan Wiklund — 2011 11 28 11:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^