Marita Ulvskog – och hennes efterträdare

30 september 2008 14:29 | Politik | 21 kommentarer

Att Leif Pagrotsky inte ville komma till EU-parlamentet visste jag mycket långt innan det hade blivit offentligt. Jag talade i telefon med Leif, och han sa då, mycket bestämt, att han inte var intresserad.

Nu löser man det här problemet genom en lösning i samma anda: Ska det gå att lappa ihop det i EU-frågan svårt söndrade socialdemokratiska partiet, så att det också ska kunna locka sina EU-skeptiker, i själva verket en majoritet av partiets anhängare, måste man ha en känd och självständig EU-kritiker högt upp på listan. Med Marita Ulvskog som förstanamn får de socialdemokratiska EU-skeptikerna någon att rösta på som de kan lita på spjärnar emot när det krävs.

Jag har känt Marita länge, allt sedan hon var anställd i Ingvar Carlssons stab i statsrådsberedningen. Vi deltog under ett antal år båda i statsrådsberedningens och partiexpeditionens gemensamma överläggningar i Vålådalen och fann då att vi var likasinnade, inte bara i EU-frågan. I motsats till väldigt många andra bytte vi heller aldrig åsikt i den frågan när våra respektive chefer och större delen av vår omgivning som genom ett slags kollektiv samtidig ingivelse bytte ståndpunkt. Så sent som i EMU-omröstningen övervägde vi att skriva en gemensam debattartikel i frågan. Det blev aldrig av, men där blev ju resultatet utmärkt i alla fall.

Som hennes efterträdare på posten som partisekreterare utpekas Peter Hultqvist. Om någon tror att man då passar på att byta ut Marita mot en EU-entusiast, tror han eller hon fel. Peter, ordförande för partidistriktet i Dalarna, är en god företrädare för den EU-kritiska miljö han representerar. Jag vill peka på att han i debatten om Laval-domen förespråkade den linje till exempel jag själv förespråkade: ingen ratificering av EU-fördraget förrän EU har backat från EU-domstolens dumma beslut.

Marita Ulvskog har som partisekreterare haft det emot sig, att hon, åtminstone till att börja med, saknade tillräcklig kunskap om just partiorganisationen. Den här sortens invändningar kan inte resas mot Peter. Han har, allt sedan SSU-tiden till sitt nuvarande partidistriktsordförandeskap, en förkrossande kunskap om partiet, dess sätt att arbeta och de stämningar som finns bland medlemmarna. Också honom känner jag själv sedan länge: han var en av mina efterträdare på chefredaktörsposten för Aktuellt i politiken (s); vi träffades regelbundet, bland annat i partiexpeditionens ledningsgrupp, vars sekreterare jag var. Jag känner honom som en man med ideologisk ryggrad och med båda fötterna på jorden. Därefter har han säkert lärt sig ännu mer om rikspolitiken inklusive om de andra partierna – han har suttit också i riksdagen.

Så vitt jag begriper vore det här alltså sammantaget en lyckad rockad (s).

21 kommentarer

  1. Jag håller med – så länge de (grovt uttryck) görs till politiska gisslan med uppgift av blidka berättigad kritik utan får ett rejält mått av politiskt utrymme. Då kan det bli riktigt, riktigt bra.

    Comment by Daniel Johansson — 2008 09 30 14:36 #

  2. ”så länge de INTE” skall det naturligtvis stå.

    Comment by Daniel Johansson — 2008 09 30 14:36 #

  3. Ja, blir det så är det en alldeles utomordentlig lösning.

    http://www.s-info.se/silfverstrand

    Comment by Bengt Silfverstrand — 2008 09 30 15:43 #

  4. Hej Enn!
    Jag är negativ inställd till att valet till EU-parlamentet äger rum söndagen den 7 juni 2009, enligt uppgift. Ungefär i den vevan har min son skolavslutning. Jag tror att ett stort antal elever och föräldrar sjunger Astid Lindgrens
    ”Idas sommarvisa, jag gör hela kohagen grön”.
    Valet till EU-parlamentet passar ej den svenska folksjälen, drygt två veckor senare infaller årets största högtid rum – midsommar. ”Jag trivs bästa i öppna landskap” Uffe Lundell. Jag tror att det även gäller länder som Finland, Danmark och Baltikum. Mitt förslag är valet till EU-parlamentet förläggs till hösten, oktober månad (gäller samtliga EU länder, eftersom löntagarna har haft sin semester). Mandatperioden behöver kortas från 5 till 4 år för att skapa större intresse bland väljarna. Hur högt var valdeltagandet till EU-parlamentet 2004?
    Hälsningar
    Rustan Rydman
    Stockholm

    Comment by Rustan Rydman — 2008 09 30 20:31 #

  5. Utan att han någon inblick i socialdemokratins inre ledarskikt, och därför inte heller kan uttala mig om Maritas personliga kvaliteter, så har jag aldrig upplevt henne som en stark politiker, varken som agitator eller som exekutiv. Hennes period som kulturminister kommer knappast att gå till historien som vare sig kraftfull, nydanande eller framgångsrik. Jag hade ju föredragit en Jämtin eller Vinberg eller Anna Johansson. Ett starkt västsvenskt namn i topp hade behövts, också för att bryta intrycket av EU som en ”08-angelägenhet”. Nåväl, nu har vi det vi har och vi får inrikta oss på att göra ett så bra EU-val som det faktiskt förtjänar. Och jag tycker nog, fortfarande från ett gräsrotsperspektiv, att Thorwaldssen är ett mycket intressantare namn än Hultqvist.

    Fö vill jag inte tro att du på fullt allvar menar att den som aldrig ändrar en ståndpunkt skulle var mera hedervärd än den som gör det.

    Comment by Anders Nilsson — 2008 10 01 10:15 #

  6. Till Anders Nilsson: Nog kan det finnas skäl ibland att ändra ståndpunkt. Men något lurt är det, när stora delar av ett parti plötsligt och på samma gång är beredda att göra det och detta i tid sammanfaller med att partiledaren gör det.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 01 11:31 #

  7. Ja det kanske äger sin riktighet, jag är inte alls insatt i vanor och beteenden på den här nivån. Intressant vore ju att få reda på det. För det låter ju snarast som en palatskupp.

    På tal om intressant att veta, jag skulle gärna varit ett mjäll på Göran Persson axel när han förhandlade med LO 1995, för att få reda på vad som egentligen avtalades den gången. Jag paralell-läser Swedbanks låglöneutredning och Folksams välfärdsbarometer tillsammans med SCB´s lönestatistik för åren 1995-2006. (Ja man måste ju fylla sin fritid med något lustfyllt ibland! :) ) Om siffrorna beskriver verkligheten så ligger det politisk dynamit i de förhandlingarna.

    Comment by Anders Nilsson — 2008 10 01 12:28 #

  8. Marita Ulvskog anser att demokratiska val är statskupper.

    Dessa ord yppade denna kvinna 1976 när sossarna förlorade makten till högerregeringen. Hon har jämnställt Fredrik Reinfeldt med Mao.

    Ulvskog anses tillhöra vänsterfalangen inom socialdemokraterna och har en uttalat EU-kritisk profil. Hon var som ung medlem i KFML, Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna.

    Ett annat uttalande kom efter avslöjandet att medlemmar inom Folkpartiet och SSU via falsk identitet loggat in på Socialdemokraternas intranät strax innan valet 2006. Ulvskog jämförde folkpartiledaren Lars Leijonborg med en våldtäktsman men detta uttalande tog hon senare tillbaka.[1][2]

    Vilket socialistiskt samhälle som väntar om socialdemokraterna vinner valet 2010 visar sig nu allt tydligare. Partisekreterare Marita Ulvskogs uttalande i en intervju uppmärksammas i Svenska Dagbladet, Oppositionen kan inte mena allvar:

    Alliansens arbetslinje har gett resultat i statens plånbok. Därför kommer man också ha råd att stärka psykvården, satsa på forskning och investera i infrastruktur.

    ”Det går inte ihop”, säger partisekrete­rare Marita Ulvskog till TT, ”när man ­fortsätter att slösa bort stora skattesummor samtidigt som man säger att man vill satsa på välfärden.” Det är komiskt att hon tycker att det är slöseri med ”skattesummor” när vanliga lönearbetare får behålla mer av sin lön, men uttolkat betyder detta att en s-­regering skulle höja skatterna för låg­inkomsttagare, tvinga fler till utanförskap och leverera sämre kvalitet i välfärden.

    Det är inte ett seriöst alternativ.

    Det är klart vi ska betala högst skatt i världen och få mindre och mindre för våra hårt förtjänade pengar eller hur Marita.

    Marita Ulvskog om den borgerliga valsegern i riksdagsvalet 1976. Citerad i Dagens Nyheter, 23 februari 2006.
    Det behövs en etikdebatt i den där herrbastun. Det finns ingen balans. Ta en sån som Astras vd Håkan Mogren … Han fick stora bonuspengar fast det hade gått sämre för företaget. Girigheten vet inga gränser. De berikar sig fullständigt ogenerat. Det finns samtidigt något väldigt barnsligt i det hela – de här direktörerna är som pojkar som sitter och mäter vem som har störst … bil i sandlådan.
    Källa: Aftonbladet, 18 juli 1998.
    Det finns väl ingen som tar Anders Björck på allvar? Det är en politisk pajas. Det är synd om honom.
    Källa: Aftonbladet, 18 juli 1998.
    Han är ju partisekreterare den här killen, han är van att snacka skit.
    Marita Ulvskog i SVT:s Gomorron Sverige 22 juli 2004, om folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson. Ett par månader senare utsågs hon själv till partisekreterare för socialdemokraterna.
    Ni borgerliga partier bedriver ju en partipolitisk verksamhet via pressen.
    Marita Ulvskog, i överläggningar med de andra partisekreterarna om partiernas öppenhet i redovisningen av sina inkomster.
    Vi är nu utsatta för en ibland orättvis granskning. Man koncentrerar sig på socialdemokraternas ofullkomligheter medan andra ligger så att säga i lä.
    Källa: Aftonbladet, 13 mars 2005.
    Han agerar som en våldtäktsman, som skyller på offret.
    Marita Ulvskog om folkpartiledaren Lars Leijonborgs hanterande av spionaffären i den svenska valrörelsen 2006. Källa: Ekot, Sveriges Radio P1, 6 september 2006.
    Vi har inte förlorat, alltså. Vi har starkt stöd i stora delar av landet.
    Marita Ulvskog i Gomorron Sverige, Sveriges Television, 18 september 2006, dagen efter socialdemokraternas nederlag i riksdagsvalet 2006

    Får jag fråga er sossar om ni anser denna kvinna är en tillgång? Jag hade inte ens satt henne att städa trapphus!

    Det kändes som en statskupp.

    I dagens SvD och sydsvenskan läser jag om att Sverige som land är mycket rikare än sina medborgare.

    AMF Pension kom nyligen med en rapport som visar att en tredjedel av LO-medlemmarna inte har några sparpengar alls och att hälften av dem som ändå har lite pengar har mindre än 25 000.

    Och så har professor Sven-Olof Lodin gjort en studie på uppdrag av Swedbank. Den visar att inget annat land beskattar medel- och höginkomsttagare lika skoningslöst på Sverige. De få gymnasielärare som når upp mot 30 000 i slutlön efter en lång karriär träffas av hårdare marginalskatt än börsdirektörer i jämförbara länder.

    Härligt att alliansen vågar fortsätta att kämpa för skattesänkningar, det måste bli större skillnad mellan att inte arbeta och att göra det. Men det gäller att kämpa mediemässigt, kraftigare än vad alliansen gör idag. För så fort några förbättringar görs för de som arbetar kommer medierna med snyftreportage som detta.

    Så här kommenterade för några dagar sedan Marita Ulvskog att alliansen fortsätter att sänka skatterna, främst för de med mindre inkomster.

    ”Det går inte ihop”, säger partisekrete rare Marita Ulvskog till TT, ”när man fortsätter att slösa bort stora skattesummor samtidigt som man säger att man vill satsa på välfärden. (min fetstil)

    En tredjedel av LO-medlemmarna har inga sparpengar över huvudtaget, och de flesta har mindre än 25 000 kr. Ändå vill sossarna förvägra dem mer pengar i plånboken.

    Det är dags för regeringen att syna oppositionens omänskliga politik i sömmarna. Låt dom inte komma undan!

    Här visade Ulvskogsan upp en studie i ointelligens, okunskap och såssighet inför valet 2006:

    Citat:
    Partisekreteraren Marita Ulvskog (s) skruvade på onsdagen upp konflikten mellan regeringen och näringslivet ännu ett snäpp. Hon hävdade att näringslivet försöker stjälpa regeringen genom att hålla inne investeringar i Sverige.

    På Ericsson, som hamnat i skottgluggen för debatten, är informationsdirektören Henry Stensson förbryllad över utspelet.

    - Det hela är märkligt, det finns inte ett rätt i det Ulvskog påstår, säger han till DN sent på onsdagskvällen.

    Enligt Stensson anklagar Ulvskog Ericsson för att:
    # Inte vilja investera i Sverige.
    # Inför valet 2002 ha hotat med att flytta huvudkontoret till London.
    # Inför valet i år ha slutat redovisa sina orderingångar till Konjunkturinstitutet, vilket skulle få konjunkturen att se sämre ut.

    - Men sanningen är att trots att Sverige bara är två procent av vår marknad investerar vi idag uppemot 60 procent av pengarna till forskning och utveckling i Sverige.

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=519933

    Med vänner som henne behöver s inga fiender… (Så därför tycker jag att det är synd att förpassa en sådan lysande stjärna på s-himlen till Bryssel

    Comment by Roberth ström — 2008 10 01 18:06 #

  9. FAN VAD DÅLIGT! Du suddar ut kritiska inlägg precis som alla hycklande sossar!

    Comment by Roberth Ström — 2008 10 01 20:24 #

  10. Till Robert Ström: Jag förstår inte vad du talar om. Jag har aldrig någonsin raderat något enda kritiskt inlägg. Jag har varit på resa och sammanträde i eftermiddag och i kväll och har därför inte haft någon möjlighet att kolla kommentarer som har kommit in. Nu är det gjort och din text finns att läsa här på bloggen. Eftersom den talar för sig själv i all sin polemiska illvillighet, känner jag inte ens något behov av att svara.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 01 22:38 #

  11. Illvilighet? Så sanning och fakta är illvillighet? Det ska jag lägga på minnet! Helt otroligt ni sossar har sänkt Sverige genom alla år men ni är för dumma för att se det

    Comment by Roberth Ström — 2008 10 02 13:32 #

  12. Till Robert Ström: Jag låter mina läsare själva ta ställning till vad som är vad och vem som är dum.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 02 13:42 #

  13. Kommentarer som Roberth Ströms skulle iofs ingen sakna, men det är en god princip att publicera (nästan) alla.

    Jag undrar varför man som EU-kritiker ska rösta på Socialdemokraterna med dess oerhört EU-vänliga partiledning. Idag meddelade Mona Sahlin att det inte är ett alternativ att rösta emot Lissabonfördraget, oavsett vad utredningen om Lavaldomens betydelse för svenska kollektivavtal. Att göra en paus i EU-anpassningen är väl det minsta man kan begära.

    Den som är EU-kritiker kan istället rösta på Vänsterpartiet, som är tydliga i sin kritik, eller kanske Junilistan om man nu köper konceptet med tvärpolitiska partier. Jag har större förtroende för Sören Wibe än för Socialdemokraterna när det gäller att försvara t.ex. fackliga rättigheter.

    Comment by Niklas — 2008 10 03 22:09 #

  14. Till Niklas: Det problem som finns med alla partival utan undantag är att det parti man röstar på eller är medlem i ibland gör ställningstaganden, som man själv inte gillar.

    Jag var EEC-motståndare (som det hette då) redan på 1960-talet, och jag har bibehållit min kritiska inställning genom åren. I dag, med praktiskt taget alla europeiska länder som EU-medlemmar, är utträde inte längre något realistiskt alternativ. I stället bör kampen mot federalismen sättas i fokus – en stor seger i den kampen var Sveriges nej till gemensam valuta. För det resultatet spelade Socialdemokrater mot EMU – jag tillhörde dess riksledning – en viktig roll. På samma sätt är det viktigt vilka just Socialdemokraterna, Sveriges utan konkurrens största parti, sänder till Bryssel. Om vi kan rösta in Marita Ulvskog och kanske även Anna Hedh i EU-parlamentet, kommer de, med sin antifederalistiska hållning, inte bara att påverka den svenska socialdemokratiska gruppens ställningstaganden utan förhoppningsvis också hela den stora socialistgruppens. Ibland gör personval skillnad.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 04 11:59 #

  15. Jag tillhör de socialdemokrater som en gång i tiden stod för ett Ja till EU. Inte för att jag är någon entusiast till detsamma, utan för att jag såg en utveckling där de flesta länderna i Europa skulle komma in i EU. Då skulle det vara lättare att just bekämpa de federalistiska drag som finns där. Jag tycker också att vi inte skall skriva på fördraget förrän EU backar ifrån sin fackfientliga ställning eller snarare inser vad kollektivavtalen betyder för det svenska samhället.
    Dock fanns det en fråga som drev mig från mitt parti. Jag tyckte inte om den FRA-lagsvänliga attityd som topparna i partiet hade. Eftersom frågor om den personliga integriteten är min största hjärtefråga, så gick jag ifrån mitt parti i riksdagsvalet och röstade på Piratpartiet. Innan det kommer ett klart och tydligt besked att man kommer riva upp alla lagar om FRA, även det nya, ”förbättrade” förslaget, går jag inte tillbaka till partiet.

    Comment by Dick Thorén — 2008 10 04 14:16 #

  16. Till Dick Thorén: I EU-frågorna tycks vi ju, trots att vi startade från olika utgångspunkter, nu vara överens.

    Mycket pekar väl också på att en ny s-regering tillsammans med mp och helst även v kommer att riva upp FRA-lagen och starta om från scratch. Bättre sent än aldrig!

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 04 14:21 #

  17. USA-krisen och dess följdverkningar också inom europeisk ekonomi har skrämt många, också mig. Inte för att jag har några egna pengar att förlora. Nej men för att vi tydligt ser hur illa vi står inför marknadens logik. Regleringar har inget värde i sig, men den fråga jag ställer mig är om vi
    inte behöver ett starkt federalistiskt Europa som kan balansera marknaden… och rädda oss från sociala problem och ekonomisk obalans ( det är alltid de svagaste som drabbas först i en kris!!!) kanske måste jag nu omvärdera min EU-kritiska hållning? Vi behöver kanske ett solidariskt europeiskt system i en såna här situationer… Det kan bli ännu värre, när också miljöfrågan gör sig mer akut. Även gamla hållningar måste kunna omprävas i nya lägen, Enn.

    Comment by Anders Thunberg — 2008 10 04 18:42 #

  18. Till Anders Thunberg, trots att du inte liksom jag har pengar att förlora skrämmer dig finanskrisen. Så pass att du tänker bli EU-federalist. Varför?
    1.Världen är så stor, som våra mödrar sjöng, Lasse,Lasse liten. Du som varit mycket ute i denna värld håller säkert med. Peter Englund skriver på sin blogg att som historiker ska han akta sig för arr ange historisk betydelse för samtida händelser, men går så långt att påstå att det är en Stor Historisk Händelse.
    Störst sen murens fall. Och andra håller med om att USAs superdominans är slut. Är inte det positivt?
    2. Det är fruktansvärt negativt för miljoner amerikaner och i förlängningen människor i andra delar av världen. Många amerikaner hatar så Wall Street så de vill se de ansvariga hängda!
    3. För oss svenskar är det bäst att hålla huvet kallt och liksom Norge hålla oss utanför EU, inte tro på någon europeisk enighet – till vad? Antifacklig poltik, krigsäventyr, protektionism, profascistisk lagstiftning osv, som om det skulle gynna oss?

    Comment by Sixten Andréasson — 2008 10 04 20:55 #

  19. Till Anders Thunberg: Kom ihåg att den antifederalistiska kampanjen mot EMU vann stort på att kunna visa att Sverige, utanför EMU och med flytande valuta samt en stram ekonomisk politik, klarade värdet på sin valuta mycket bättre än EMU-länderna. Jag är mycket övertygad om att det här håller än.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 04 21:03 #

  20. Eriksson är här och svamlar ser jag. marita är Eu kritiker men SAp är Eu vänliga. Hur går det ihop? Dessutom är kvinnan i fråga ett skämt

    Comment by Roberth Ström — 2008 10 06 16:00 #

  21. Till Roberth Ström: Även jag – med ett helt yrkesliv i socialdemokratins tjänst och fortfarande med kommunala uppdrag – är EU-kritiker. Jag satt bland annat i riksledningen för Socialdemokrater mot EMU.

    En betydande majoritet av socialdemokraterna röstade, liksom jag och Marita, nej till EMU. Hon och jag representerar med andra ord bättre än de mer EU-sålda delarna av partiledningen opinionen bland landets socialdemokrater.

    Alltså borde den socialdemokratiska andelen av avgivna röster i nästa EU-val kunna öka med en framträdande EU-kritiker som Marita på listan.

    Comment by Enn Kokk — 2008 10 06 17:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^