I Estland kommer Socialdemokraterna allt närmare platsen som största parti

18 november 2011 14:59 | Politik | 5 kommentarer

För alls inte länge sedan var Socialdemokraterna i Estland, Sotsiaaldemokraatlik
erakond
, SDE, ett förhållandevis litet parti. Nu är det, månad efter månad, landets andra parti i storleksordningen, och avståndet till det ledande regeringspartiet, Reformierakond (Reformpartiet), krymper.

Reformierakond, med 31 procent i novembermätningen mot 32 i oktobermätningen, har försteget att leda regeringen och därmed få medial uppmärksamhet, men oppositionen växer i opinionsmätningarna, vilket säkert också har att göra med att Reformierakond för en i många avseenden nyliberal politik.

Fast hittills har missnöjet ännu mera gått ut över dess koalitionspartner IRL (Isamaa ja Res Publika liit, förbundet Fäderneslandet och Res Publika), som är ett socialkonservativt parti. Detta är på sätt och vis logiskt – partiet lyckas inte i regeringsställning leva upp till sina sociala ambitioner. Partiets stöd i novembermätningen är 16 procent (+- 0 jämfört med oktober). Fast då ska man veta att IRL länge var ett större parti än Socialdemokraterna.

De senare gick för några månader sedan om det parti, som länge har varit det ledande oppositionspartiet: Edgar Savisaars lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet). I november gick Sotsiaaldemokraatlik erakond upp med ytterlgiare en procentenhet, nu till 24 procent.

Men Keskerakond ger fortfarande SDE en match: I novembermätningen gick partiet upp med hela tre procent, från 20 till 23 procent.

När jag läser de estniska Scoialdemokraternas hemsida, ser jag där tydliga tecken på att SDE bestående vill ändra på styrkeförhållandena och detta genom att ge sig in i kampen om landets ryska väljare, en av Keskerakonds viktigaste väljarbaser. Socialdemokraterna har nyss inrättat ett eget kontor i Narva, en nästan helt förryskad stad, och man gör stora ansträngningar att nå de många ryssarna i landetrs nordöstra delar och i Tallinns betongförorter. De här ansträngningarna märks också på hemsidan, som nu har långt fler texter på ryska. Allt fler socialdemokrater med ryska namn förekommer också på den här sidan.

De nämnda fyra partierna är de som har platser i Riigikogu, riksdagen, och opinionsmätningarna – bland dem den senaste – tyder heller inte på att något av de partier som i det senaste valet hamnade utanför skulle vara på väg att växa.

Rohelised (De gröna), som under förra mandatperioden satt i Riigikogu, har fallit från fyra procent i oktober till tre procent i november.

Och landsbygdspartiet Rahvaliit (Folkförbundet eller Folkunionen) har fortfarande bara stöd av två procent (+- 0). Viktiga delar av dess forna kadrer finns i dag hos Socialdemokraterna, och det är väl en tidsfråga när resterna av Rahvaliit skingras åt olika håll.

Samtidigt finns det plats för nya överraskningar i kommande mätningar och framför allt val: Antalet osäkra, som således inte kunde ange partisympati, var i november hela 30 procent.

Mätningen har gjorts av TNS Emor och refereras här efter tidningen Postimees (Postiljonen) 18 november 2011.

5 kommentarer

 1. Och hur ser det ut i Sverige?

  Comment by Jean — 2011 11 25 10:47 #

 2. Till Jean: Är du blind eller så?

  Men jag återkommer till ämnet. Jag var på arbetarekommunmöte med Håkan Juholt i går kväll.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 25 11:22 #

 3. Vet du om det finns något skrivet om de ester (c:a 1200 personer) som emigrerade vidare från Sverige till Kanada , delvis som en följd av baltutlämningen?
  Hälsningar Ulf Samuelsson, Jönköping

  Comment by Ulf — 2011 11 25 11:34 #

 4. Till Ulf: Jag känner inte till det, men det kan ju finnas det slags material du efterlyser i Kanada.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 25 11:38 #

 5. Till Enn: Jag är inte blind. Inte enögd heller!

  Comment by Jean — 2011 11 25 11:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^