Slottsmiddag

15 november 2011 13:27 | Konst & museum, Mat & dryck, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 5 kommentarer

I går var det dags för årets middag för hedersupplänningar på Uppsala slott. Nej, länsstyrelsen har inte utsett mig till sådan – jag var medföljande make – utan det är min hustru som är en av de utvalda. För att bli utnämnd till hedersupplänning måste man ha gjort så framstående insatser på något område – kultur, näringsliv, politik – att man kan sägas fungera som ett slags ambassadör för Uppsala län.

Till årets hedersupplänning hade utsetts ODs Cecilia Rydinger Alin, och hon var förstås tillsammans med maken Folke Alin, ODist även han, kvällens hedersgäst. Landshövdingen, Peter Egardt, höll ett välkomsttal till henne och gav henne blommor och den nål som symboliserar hedersupplänningskapet – att bli hedersupplänning medför ära men ger inga pengar.

Det kändes trevligt att det nu åter är varma känslor mellan landshövdingen och OD – jag har varit med på OD-tillställningar i det här slottet, där den förre landshövdingen i sin frånvaro var ett stående skämt.

Vi känner Cecilia och Folke från olika OD-sammanhang – Birgitta är så kallad moster i OD – och förde även den här gången vänliga samtal med dem. Jag för min del berättade bland annat om den väldiga samling med politisk musik på skiva som vi har samlat ihop genom åren.

Under middagen satt jag bredvid Karin Alsén, vars man Hans Alsén hade min hustru till bordet. På min andra sida satt Gunilla och Stig Strömholm, placerade tillsammans, antar jag, för att Gunilla som har bräcklig hälsa behöver viss assistens, vilket Stig på ett mycket kärleksfullt sätt gav henne.

Middagen var faktiskt en av de bättre jag har blivit bjuden på: till förrätt slottsrimmad torskrygg med limeaioli och ruccoladressing, som mellanrätt saltinbakade rödbetor med chèvrecreme, till huvudrätt skaldjursfylld rödtunga med vitvinssås, mandelpotatispuré och picklade grönsaker och som efterrätt först ostbuffé, sedan pinjeäppelkaka med vaniljglass – efterrätten borde jag ha varit försiktigare med, såg jag i morse, när jag som vanligt mätte blodsockret.

Middagskonversationen var livlig och munter och stämningen förhöjdes ytterligare genom impoviserade tal, dels av Knut Knutsson om en liljeforstavla på väggen, dels av Owe Thörnqvist.

Vid kaffet och cognacen i salongen utanför, satte sig först Berit Gullberg i ett privat samtal med Elsie Johansson – Berit är nämligen teaterförläggare, och Elsie har just debuterat som dramatiker – men satte sig sedan hos oss. Vid samma bord hamnade också bland andra Hans Dalborg och, förstås, Berits man Owe Thörnqvist.

Birgitta pratade politik med Owe och jag litteratur med Berit, och det slutade med att Owe lovade oss biljetter till sin senaste show. Vi talade en del om våra hjärtproblem och andra krämpor också – det blir ju en del sådana om man som jag och Birgitta båda är födda 1937.

Men Owe, still going strong, är född 1929!

5 kommentarer

 1. Hej Enn! Apropå politik, så varför har du inte kommenterat den senaste tidens ledsamma utvecklingen inom socialdemokratin på din blogg?

  Comment by Bengt Eliasson — 2011 11 16 13:00 #

 2. Till Bengt Eliasson: Jag hörde lördagsintervjun med Håkan Juholt och fann den inte särskilt anmärkningsvärd, varken lysande eller genomusel – vilket senare man kunde tro av den efterföljande debatten. Dessutom vet jag, som själv är journalist, att det är intervjuaren som sätter dagordningen i en sådan här utfrågning.

  Det mest anmärkningsvärda i den här historien är faktiskt Anders Johanssons (S), partistyrelseledamot och kommunalråd i Sigtuna, kniv i ryggen på Juholt. I det opinionsläge som råder är det långt utöver alla gränser att, vad än Johansson själv säger, försöka putta bort Juholt från posten som partiordförande. Det är helt omdömeslöst. Med sådana partivänner behövs inga partifiender.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 16 14:48 #

 3. Jag håller med dig Enn. Har också hört intervjun och tyckte att det mest handlade om semantik i debatten angående vinstdrivande företag i välfärdssektorn.

  Jag tycker det är bra att man börjar ifrågasätta detta elände nu från partiets sida. Att man sen inte har ett färdigt förslag är väl inte så märkligt.

  Anders Johanssons agerande är däremot helt obegripligt.

  Comment by Britta Sethson — 2011 11 16 15:07 #

 4. Enn Kokk – men vad ska man då säga om (eter)mediernas s k nyhetsvärdering? Både Ekot och Rapport/Aktuellt hade långa inslag och kommentarer om denne Anders Johanssons åsikter om Juholt. En för de allra flesta helt okänd kommunpolitiker. Såna figurer med avvikande åsikter har i alla tider gått att hitta i alla partier, minns t ex centerpolitikern John Bruno Jacobsson i Åre som minst en gång om året krävde Olof Johanssons avgång. Och fick stora rubriker på det varje gång.

  Comment by Perman — 2011 11 16 19:09 #

 5. Till Perman: Vi lär inte kunna hindra dem. Märk att flera av dem som nu lyfter fram Anders Johansson deltog i det ursprungliga, dock resultatlösa, drevet mot Juholt. Nu ser de chansen att få komma igen.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 16 20:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^