Melodikrysset nr 37 2008 – inget kryss från min sida nästa vecka

13 september 2008 11:47 | Film, Mat & dryck, Musik, Resor, Teater, Ur dagboken | 16 kommentarer

Dagens melodikryss sändes från Motala, och som så ofta när det görs inför publik var det inte särskilt svårt.

Jag kan tänka mig att en och annan kan ha haft besvär med namnet på en av de många amerikanska blues- och soulsångarna, men med hjälp av alla ledbokstäverna bör det inte ha varit alltför besvärligt att lista ut, att den som sjöng ”Stand By Me” var Ben E King.

I andra fall kunde man få god hjälp av att regelbundet ha lyssnat på och löst Melodikrysset. Nino Rota är en kompositör av filmmusik, som Anders Eldeman gärna återvänder till; i det här fallet hörde vi musik ur ”Gudfadern”.

Och har vi inte hört också Siw Malmkvists ”Mamma är lik sin mamma” på tyska förut?

Några melodifestivalmelodier var det förstås också med. Vi hörde ”Upp över mina öron” med Anders Glenmark (AG) och Tomas Orup Eriksson från 1989 och ”The Worrying Kind” med Ola Salo och The Ark från 2007. Och hela krysset inleddes med ”För kung och fosterland”, som Magnus Uggla sjöng 2007.

Som mina läsare vet, är jag ingen fan av dansbandsmusik. ”Det är du, det är jag, det är vi” med Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars fick mig inte att ändra uppfattning.

Östen Warnerbring är då en sångare jag normalt håller högre. Men just ”Det måste va sången och glädjen”, som vi hörde i dag, tycker jag inte hör till det bästa han har gjort.

Då var det mer fart över ”Sofia dansar go-go”, som vi i dag hörde med Mats Olssons orkester men som vi väl ursprungligen (i Sverige vill säga) hörde med Stefan Rudén.

Men ännu bättre var ”Snabbköpskassörskan”, åtminstone i sin ursprungliga version med Göran Ringbom, den med den kärlekskranke manlige kunden som ideligen ställde sig i framför kassan i snabbköpet, mest för att åter igen komma nära den underbara snabbköpskassörskan. (Jag passar på att hälsa till kassörskorna i Konsum, Öregrund, Annika, Jessica, Marina och Siw.)

Lite rameliana fanns det också i dagens kryss och då från en annan typ av butik, en uraffär. ”Det är de små små detaljerna som gör det” skulle få oss att tänka på var alla klockorna kom ifrån, ett urmakeri.

Sen är det bara en uppgift kvar att redovisa. Vi hörde Helen Sjöholm och Tommy Körberg sjunga ett potpurri på gamla schlager: ”Ett glatt humör”, ”Säg det med ett leende”, ”Bättre och bättre dag för dag”. Den orkester som spelade var BAO, Benny Anderssons orkester.

Det leder mig vidare till något som ligger en smula utanför Melodikrysset, i vart fall dagens upplaga.

I morgon bitti åker jag och hustrun i väg till New York. Eftersom Birgitta fyller år – 71 – den 20 september, har jag morgonfirat henne i dag, med böcker, filmer, CD, blomsterlökar och så en bukett röda gladiolus plus egenhändigt gjorda smörgåsbakelser. Men i New York ska vi, på själva födelsedagen, se Björns och Bennys ”Mamma Mia” på Broadway, och efteråt ska jag bjuda födelsedagsbarnet på middag.

Jag nämner det här av en speciell anledning: Nästa lördag befinner jag mig på Manhattan, så då blir det för ovanlighetens skull inget melodikryssande från min sida.

Men mina kära läsare är som vanligt välkomna att för egen maskin utbyta åsikter om rätt svar här på bloggen.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

16 kommentarer

 1. Ha så trevligt ‘over there’ båda två, och hjärtliga gratulationer till födelsedagsbarnet, som jag förstås inte känner men har sett på TV många gånger!

  Comment by Dorothea — 2008 09 13 16:10 #

 2. Till Dorothea: Birgitta är där för jobb, för ett UNICEF-möte; hon är ordförande i svenska UNICEF. Jag följer bara med, givetvis på vår egen bekostnad. Och så stannar vi några dagar extra för att kunna göra saker tillsammans: gå på konserter, jazz- och folkmusikklubbar och så vidare.

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 13 16:32 #

 3. Det er første gång jag er her det er spændene læsning
  jag håber at i får det godt over der jag vænter så spændt på vad i skriver når i kommer hjem.

  Comment by steen — 2008 09 13 19:43 #

 4. Till Steen Rodhe: Alldeles säkert kommer det en längre newyorkrapport, när jag är tillbaka. Välkommen till min blogg förresten. Jag har ett dygnsgenomsnitt på bort emot 800 besökare.

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 13 19:54 #

 5. Du har rätt Enn. Det var enkelt idag. Jag tog det på snabbgenomgången. Men stavar inte Stefan sitt efternamn Rüden? Spelade bl.a. in en LP där han sjöng Owe Thörnqvist. Omslaget har jag för mig visade hur Stefan sjöng och Owe höll för öronen. Gick visst under benämningen ”matthandlaren” en tid. Ha det så trevligt i New York. Det kan man. Försök hinn med en båttur runt Manhattan.

  Comment by Per Wengström — 2008 09 13 20:22 #

 6. Jag skriver som man resencerade ”Åsa-Nisse flyger i luften”: FAR och FLYG!
  Och GRATTIS BD på din lördag.
  Med önskan om att ni tu ska ha det trevligt i USA hälsar…

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 09 13 20:26 #

 7. Till Per Wengström: Jag har sett båda stavningarna, och jag vet inte hur han själv stavar namnet.

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 13 21:46 #

 8. Jan Stefan Vilhelm Rüdén född den 11 juli 1947.
  Tror det är han som jag hittade på birthday.se
  Han stavar med tyskt y.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 09 13 21:53 #

 9. Till Lars-Gunnar Blom: Då ska det väl vara ü.

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 14 6:37 #

 10. Till Lars-Gunnar Blom. Fast den där recensionen löd väl rätteligen ”Far i frid”. Upphovsman var Alf Montan i Expressen, tycker jag mej minnas.

  Comment by HO — 2008 09 14 14:40 #

 11. http://www.korsord.se forum/melodikrysset kan vi titta in på medans bloggarENN är borta.
  HO:Du har rätt. Det var jag som inte kom ihåg rätt.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 09 14 14:47 #

 12. En notis som inte ska vara här utan på dina sida om ”internationalen”, men det får du väl rätta till sen :)
  Jo, strofen lyder: ”från intet allt vi vilja bli.” inte…från ‘allt vi intet vilja bli’. Även om det oxå låter lite poetiskt. Ha det!

  Comment by Laurie — 2008 09 15 7:20 #

 13. Jag var inspirerad av dig när jag skrev den här artikeln för Computer Sweden: http://computersweden.idg.se/2.2683/1.180739

  Comment by Rosemari — 2008 09 20 12:11 #

 14. Vill du läsa om vecka 38:as kryss så klicka på mitt namn.
  Trevlig helg hälsar…

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 09 20 23:11 #

 15. v 1 fitzgerald L 1 fornby
  v 6 roos L 2 trollhätan
  v 7 lars L 3 ella
  v 8 carola L 4 lou
  v 9 billy L 5 duva
  v 10 härenstam L 8 cykeln
  v 13 gatan L 11 tre
  v 14 bega L 12 mia

  Comment by steen — 2008 09 21 22:48 #

 16. Melodikrysset nr 38 2008
  lördag 20 september 2008
  Ganska lätt den här gången. Mitt förslag:

  Vågrätt:
  1. Fitzgerald
  6. Roos
  7. Lars
  8. Carola
  9. Billy
  10. Härenstam
  13. Gatan
  14. Bega

  Lodrätt:
  1. Formby
  2. Trollhättan
  3. Ella
  4. Lou
  5. Duva
  8. Cykeln
  11. Tre
  12. Mia
  Kopierat från: http://www.robertedlund.net

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 09 22 12:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^