Melodikrysset nummer 45 2011

12 november 2011 12:11 | Film, Musik, Ur dagboken | 24 kommentarer

Melodikrysset blev svårare än vanligt med Lisa Syrén som konstruktör och framför allt programledare. Hon pratade så fort att man inte hann anteckna, och hennes livlinor var få. Några frågor uppfattade jag fullt ut först i samband med snabbgenomgången, som för övrigt inte heller gav mer hjälp.

Men förutsatt att jag nu har uppfattat frågorna rätt, tror jag att jag ändå har lyckats lösa krysset.

Hur som helst började det ganska enkelt med det engelska originalet till Povel Ramels ”Far, jag kan inte få upp min kokosnöt”: Danny Kaye’s insjungning från 1950 av ”I’ve Got a Lovely Bunch of Coconuts”. För övrigt tycker jag att det är förbryllande svårt att få tag på gamla filmer med Kaye på DVD.

Näst sist låg en lång och krångligt formulerad filmfråga, men eftersom den låt som efterlystes bland annat fanns med i filmen ”The Commitments” från 1991, rationaliserar jag frågeställningen till det. Och där fanns mycket riktigt den låt som spelades, ”Mustang Sally”.

Från film kan vi gå över till TV.

Jag har visserligen aldrig orkat se mer än enstaka snuttar av ”Stjärnorna på slottet”, men onekligen var det Jonas Gardell vi hörde i sin egen ”Aldrig ska jag sluta älska dig”, och så har jag förstått att förhållandet mellan honom och Kjerstin Dellert inte var så där kärleksfullt där på slottet.

Den amerikanska TV-serien ”CSI”, som har gått från 2000 och framåt, har jag definitivt aldrig sett, men med hjälp av Google har jag tagit reda på att signaturmelodin, med The Who, passande nog hette ”Who Are You”.

Känd från TV är också den gubbsjuke komikern Benny Hill.

Själv hör jag till den skara som, faktiskt till stor del för Melodikryssets skull, tvingar mig att följa Melodifestivalens alla deltävlingar i TV. Alltså har jag hört Swingfly i ”Me And My Drum”. Här ville Lisa Syrén ha de båda pronomina i titeln, det första på engelska och det andra på svenska: me respektive min.

Det här greppet, att testa våra kunskaper i engelska, använde hon faktiskt ytterligare ett par gånger.

Bill Withers’ ”Lean On Me” skulle således ge svarsordet luta.

Och gruppen bakom ”Somebody To Love”, Jefferson Airplane, skulle leda oss till verbet fly, engelska för flyga.

Många av de redan nämnda ljudillustrationerna plus även ”Everytime You Go Away” med Paul Young är exempel på att delar av Lisa Syréns egen musikvärld – trots vad hennes lyssnare vill höra i ”Ring så spelar vi” – är en annan än Anders Eldemans.

Ett annat exempel är att hon spelade Deep Purple – här skulle vi lista ut att vi hörde en orgel.

Skillnaden är dock försumbar, när det gäller valet av svenska artister.

”Aquarius” med Lisa Nilsson skulle mycket väl också ha kunnat vara med i något av Anders Eldemans melodikryss.

Och Meta Roos, som vi i dag hörde i ”What a Difference a Day Makes”, har vi också hört hos Eldeman.

Ibland försökte hon krångla till det lite genom att till exempel spela ”Sakta vi genom stan”, som låten heter i Beppe Wolgers’ svenska version, med Maurice Chevalier, men det är ju Monica Zetterlunds insjungning de flesta av oss här i landet minns.

Jättenkel för de flesta var den fråga Lisa Syrén knöt till ”Jag mötte Lassie”. Här skulle vi översätta gotländska Ainbusk till svenska, en.

Och sen var det väl bara svaret på en enda fråga kvar att redovisa. Den som vi hörde i ”Martins begravning” var Lena Willemark. Henne har jag inte bara på en rad skivor utan har också hört live i vårt fina Musikens hus här i Uppsala.

Det är ett fantastiskt ställe för älskare av alla slag av musik. Kommer ni till Uppsala, kolla det aktuella programmet där!

24 kommentarer

 1. Inget ont om Lisa Syren som programledare men i Melodikrysset var det inte så lyckat. Förutom att hon pratade fort repeterade hon inte kryssplaceringen innan musiken startade, det gör alltid Anders.

  Comment by Anso — 2011 11 12 12:30 #

 2. Jag är av samma åsikt som Anso och dig Enn. Inget ont om Lisa Syren men det var väldigt svårt att hänga med. Har kanske med min ålder att göra men vadå………

  Men tack var dig Enn så fick vi ihop det. Tack för det.

  Comment by Lisbeth Öhlin-Petersson — 2011 11 12 12:44 #

 3. Instämmer med föregående ”skrivare”

  Comment by Beatrice och Arne — 2011 11 12 12:50 #

 4. Verkar som vi reagerat på samma sätt. Det var svårt att hänga med idag. Ledtrådarna var inte särskilt tydliga och saknad av vågrätt och lodrätt-angivelse efter frågan gjorde det inte lättare. Det mesta hade jag då rätt. Tack Enn för din idoghet och kunskap.

  Comment by Curt Axelsson — 2011 11 12 12:58 #

 5. Hejsan !

  Tack för att jag valde att gå ut i tjockan och frysa istället för att lyssna på Lisa.
  Lyssnade på Ring så spelar vi där Anders skötte sig exemplariskt.

  Flest kvinnor var det som klagade på henne.Tycker inte om henne då hon skrattar på alla möjliga ställen. Har vuxit ifrån radio.Lyssnar bara på Lördagen.På Eldemannen.

  Fanns det ingen annan att byta med än henne.
  Men Melodikrysslösarna fick till det ändå.

  Trevlig helg !

  Comment by Marie-Louise Grimlund — 2011 11 12 13:30 #

 6. The Commitments kom 1991 – en liten felskrivning i din f ö alltid intressanta analys av Melodikrysset…

  Comment by Per Wärmegård — 2011 11 12 13:32 #

 7. Till Per Wärmegård: Självfallet! Jag hade också skrivit det i min svarskladd men skrev tydligen fel när jag skrev om svaren på nätet. Sen upptäckte jag inte felet, fastän jag läste igenom texten innan jag publicerade den.

  När jag var yrkesverksam som journalist, hade vi på redaktionen som grundregel att aldrig korrekturläsa våra egna texter. Risken är ju nämligen, att om man korrekturläser egen text, ser man ibland det som borde stå där i stället för vad som faktiskt står där. Men numera är jag ensam vid datorn…

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 12 13:42 #

 8. Komikern som avsågs i slutet av programmet måste väl vara Lenny Norman ? F.ö. instämmer jag att skiftet av Lisa och Anders var en engångsföreteelse. Man kan inte vara Världsmästare i allt men det är de i sina vanliga program !

  Comment by Ulf Svensson — 2011 11 12 14:18 #

 9. Förlåt föregående inlägg ! Håller med: Naturligtvis är komikern Benny Hill. Hjärnsläpp av mig.

  Comment by Ulf Svensson — 2011 11 12 14:31 #

 10. Efter bytet till Lisa inser man hur lätt det är att förstöra ett bra underhållnigsprogram genom att byta programledare. Om Lisa haft mer hjälp än vad hon fick så hade det säkert blivit bra Takten var alldeles för hög och mitt morgonkaffe står odrucket och kallt kvar på bordet.

  Ser fram emot nästa lördag med med en kopp kaffe och ett kryss i lugnare tempo.

  Comment by Lars Sandström — 2011 11 12 15:58 #

 11. Samtidigt är Lisa en mycket bra programledare – den klart bästa – för ”Ring så spelar vi”. Där längtar jag efter henne, när jag får höra någon underlägsen vikarie.

  Men rätt ska vara rätt: som programledare för Melodikrysset passade hon inte.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 12 16:23 #

 12. Hon hade också en förmåga att i tid och otid tona ner musiken så att man vart rent stressad.

  Comment by Leif Andersson — 2011 11 12 17:29 #

 13. Himla bra att det var fler är jag som tycke illa om Lisa Syren .Hon ska inte vara programledare för VÅRT HÄRLIGA MELODIKRYSS.Skönt att till nästa lördag så får vi tillbaka Eldeman!!!!

  Comment by Kurt L:Andersson — 2011 11 12 18:53 #

 14. Hej Enn!
  Jag håller helt med dig att det blev lite rörigt idag då Lisa hade lite bråttom och inte upprepade kryssrutorna.

  Comment by Ronny — 2011 11 12 20:25 #

 15. Delar kritiken av dagens kryss ovan.
  Du Enn har ju skrivit om irritationen när korsord byter konstruktör; här var det ju analogt, man var inte alls van vid Lisas tänk. Hon började ledtråden på ett ställe o landade på ett annat; det var nästan som parodierna på Melodikrysset i TV-programmet HippHipp, exempelvis när hon illustrerade namnet Dellert med en låt av Gardell.
  Hennes ledtrådar blev för långa med för mycket kringelikrokar så att hon tvingades tona i flera låtar, inte bara den långa Deep Purple-låten. Dessutom: (hon sade iofs att det inte skulle bli mainstreamlåtar) Jag har sällan tvingats Googla så mycket som idag, och på grund av de kortade låtinslagen var det svårt att hinna med, som några av kommentarerna ovan också meddelar. Även Eldeman tyckte ju i efterkommentarerna att det ”inte var bara att fylla i”.
  Ändå tyckte jag det var intressant för att få nya perspektiv, Eldeman börjar upprepa sig för mycket och tar inte hänsyn till att den stora mängden lösare är ganska så mogen ungdom, enligt vad jag tror.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 11 12 20:39 #

 16. Förresten Enn:
  Som den petimeter jag är måste jag anmärka på ditt språkbruk: ”Jonas Gardell vi hörde i sin egen” …borde det inte vara ”hans egna”? Pronomenet sin syftar ju på subjektet i den mening det ingår i, dvs ”vi”. Låten är ju objektets, Jonas Gardell.
  Grammatiken lärde jag mig i läroverket på 50-talet, så den måste ju inte vara riktig nu, men ändå…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 11 12 22:06 #

 17. Till Gunnar Bergquist: Ger dig rätt om ”sin” – även om ordvalet här inte leder tanken fel.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 12 22:21 #

 18. Lite lustigt att ingen kommenterat Lisas felsägning då hon tyckte vi skulle skriva Sally på lodrät 1.
  Tur att hon bara var en engångsföreteelse.

  Comment by jan — 2011 11 12 22:47 #

 19. Ja det gick lite för fort och vi vana melodikryssare hängde inte riktig med på hennes ”säjningar”
  Anders är bra han :-)

  Comment by Ingela — 2011 11 12 23:30 #

 20. Lisa Syrén skall hålla sig till Ring så spelar vi och även Karlavagnen som hon också skötte bra. Men Melodikrysset skall hon inte leda, allför snabb. otydlig och rörig. Tacka vet jag Anders som ju skötte Ring så spelar vi perfekt-han har perfekt radioröst, lugn, tydlig och kan prata med alla olika människor, unga som gamla.
  Jag fick googla jättemycket för att lösa lördagens kryss ock även mitt kaffe kallnade; hann ej med att dricka det under sändningen.
  Skönt att det blir lugnare nästa lördag.
  Ha det..
  hälsningar
  Lena

  Comment by Lena Mattsson — 2011 11 13 13:22 #

 21. Min spontana kommentar till min hustru under sändningen blev i stort sett densamma som samtliga föregående talare givit uttryck för. Svårt med angivning av kryssadresser och konstiga syftningar för att komma fram till lösningen. Vissa program och programledare är tydligen heliga för oss radiolyssnare, men att bytet av programledara mellan Ring så spelar vi och Melodikrysset skulle röra upp känslorna så till den milda grad att det blev nästan Juholteffekt på kommentarerna i detta forum var lite överraskande.
  För övrigt är jag enig med vad de flesta anser om bytet. Inte bara skomakaren skall bliva vid sin läst utan detta gäller även vissa programledare.

  Comment by Kenneth Hansson — 2011 11 13 14:21 #

 22. Jag till/och/med mailade redaktionen och sa min mening att det går för fort och är alldeles för uppvriden stämmning i programmet och att hon inte sa nummret en gång till vid uppspelningen av frågemelodin gjorde mig asförbannad då jag också lider av svårigheter att kunna lyssna ordentligt. Min ADHD gör att jag måste analyser en mening i flera delar och då hör jag sällan slutet av en mening och missar därför mycket.
  Nu är ju detta inte Lisas fel men det underlättare inte för vare sig äldre eller sådana som mig att det gick så jäkla fort.
  Men allt skall bli bra!!!!!!!!!!!!!!!

  Comment by Urban Sjölander — 2011 11 14 13:21 #

 23. Instämmer till fullo med att det gick för snabbt,
  försökte lösa krysset i bil på väg till Ullared
  (körde inte) men det gick inte så bra kan man säga

  Comment by Anna-Lena Karlsson — 2011 11 15 9:24 #

 24. Man kan ju också säga att det blev ett lite svårare kryss tack vare/på grund av (stryk det som inte passar)att det gick fortare än normalt.
  Kanske ett nytt grepp från SR-red?

  Comment by Urban Sjölander — 2011 11 15 12:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^