Von Holsteins insatser för kulturen

11 september 2008 12:21 | Citat, Politik | 4 kommentarer

Käre Enn,
vill inte undanhålla dig Mana-grundaren Babak Rahimis kommentar till den olyckan von Holsteins avgång. Kan läsas i dag på Manas hemsida:

”Från Manas sida vill vi påpeka att von Holsteins betydelse för kulturlivet i Sverige var betydligt större än så. Delvis lyckades han med sina råa kommentarer göra myndigheten känd för vanliga medborgare och omedvetet aktualisera vikten av offentliga insatser för kultur. Samtidigt gjorde han i egenskap av myndighetsperson, tillsatt av en borgerlig regering, allt för att skingra myten om kommunismens död. Så sent som idag hävdade han i en intervju i DN att ‘bara rödvinskommunister går på teater’.

Förmodligen kommer hans avgång också att ha betydelse för kulturlivet. Förhoppningsvis drar kulturministern lärdom av det faktum att när entreprenörer i valet mellan profit och kultur väljer profit behövs det även i framtiden omfattande offentligt stöd för de kulturarbetare, som till skillnad från Svenska Dagbladets ledarredaktion gör sin plikt för kulturen även om arvodet är lågt.”

Björn Kumm
Journalist

4 kommentarer

 1. Herr Stolle von Holstein slutar aldrig förvånas. Dennes kolumn i Metro är nästan som att läsa Badlands Hyena…med skillnaden att den senare är satir medan entreprenör’ns är fullkomligt seriös.

  Comment by Thomas Tvivlaren — 2008 09 11 14:51 #

 2. Jag tycker det roligaste JSvH har gjort är när han efter år av sossehat och tal om fria marknadskrafter hyllade snabbtåget mellan Madrid och Barcelona och den statliga mångmiljardinvestering och tioårsplan som gjort den möjlig. Och sedan dissade Sverige för att inte göra samma sak. Utan att förstå att det fanns en motsättning mellan det schyssta tåget och hans politiska åsikter.

  Comment by Fredrik Jansson — 2008 09 11 15:46 #

 3. Björn och Enn, är ändå inte det kusligaste av allt i den här historien att han en gång faktiskt blev satt där? Och att vår ”kulturminister” inte tycks ha en enda uppfattning om kultur, att allt denna hopplösa regering gör ska vara ”lönsamt” och att ”entrepenören” i just denna skepnad är högsta norm och mode? Jag är inte ett dugg övertygad om att von H:s efterträdare blir något att hänga i julgranen (eller kanske bara där?). Med en sådan regering kan vi vänta oss vad som helst, också ett Kulturråd som imploderar och bara säger suuuuck.

  Comment by Thomas Nydahl — 2008 09 11 20:16 #

 4. Till Thomas Nydahl: Jo, det är klart att Staël von Holstein aldrig borde ha hamnat i Kulturrådet. Och naturligtvis återstår det att se, om Lena Adelsohn den här gången utnämner en efterträdare som verkligen är intresserad av att stödja kulturlivet. Värre borde det ju åtminstone inte kunna bli.

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 11 21:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^