Tidskriften Tiden med ny redaktör

9 november 2011 20:37 | Media, Politik | 6 kommentarer

Vi har nu ganska länge vetat, att Socialdemokraternas tidskrift för ideologisk debatt, Tiden, grundad år 1908 av Hjalmar Branting, skulle få ny redaktör. Till ny redaktör har utsetts Daniel Suhonen, som dess förinnan hade visat sin förmåga genom att göra SSUs Tvärdrag till arbetarrörelsens mest spännande och läsvärda tidskrift.

Hans debutnummer har dröjt: först nu har nummer 4 2011 (av sammanlagt 6 nummer per år) utkommit. På numrets baksida presenteras den nya redaktionen som utöver chefredaktören/ansvarige utgivaren består av en redaktionskommitté om ytterligare nio personer, flera av dem förhållandevis unga. Av dem känner jag bara en, Magnus Wennerhag. När han satt i Libertas‘ redaktion, rekryterade jag honom till programkommissionens sekretariat, och jag har också följt honom i Fronesis. Av de övriga är väl främst Marika Lindgren Åsbrink mest känd och verkligen inte då främst i egenskap av dotter till min gamla kollega i programkommissionen Anne-Marie Lindgren.

Anne-Marie, känd också från Arbetarrörelsens tankesmedja och otaliga artiklar i Tiden, bidrar för övrigt med en högst läsvärd kritisk granskning av den SNS-rapport om privatiseringarnas konsekvenser, som skapade stor debatt och turbulens för en tid sedan.

Artikeln ingår i ett temablock i det här numret av Tiden om arbetarrörelsen, opinionsbildningen och tankesmedjorna – en av flera infallsvinklar för det här blocket är för övrigt att veteranen Lindgren, när hon nu går i pension, inte ersätts av en ny kraft.

De olika artiklarna på det här temat – opinionsbildning och tankesmedjor – tar upp en intressant fråga, vars svar egentligen är förutsättningen för att arbetarrörelsen ska kunna återta sin forna roll i politiken och samhällslivet. Naturligtvis är det då inte betydelselöst – vilket till exempel Kerstin Alnebratt är inne på – hur arbetarrörelsen organiserar sitt tankearbete och hur detta ska finansieras, men jag undrar ändå om det inte är ännu viktigare, vilka personer som rörelsen utser till sina ideologiska lotsar.

En av dem jag själv tänker på i sammanhanget figurerar i Daniel Suhonens långa reserapport från framför allt Norge men även Danmark och Sverige: Lena Sommestad förekommer i slutet av den avslutande svenska delen i artikeln.

Flera nya skribenter, bland dem några av medlemmarna i den nya redaktionen, förekommer med artiklar och recensioner i det aktuella numret, och det ska bli spännande att få följa dem även i fortsättningen. Ett namn, som flitigt har förekommit i Tiden redan tidigare, saknar jag dock: Kajsa Borgnäs.

Själv hade jag också väntat mig en grafisk och layoutmässig förnyelse av Tiden, men den ser ut ungefär som tidigare. Men en förändring också av förpackningen kommer kanske senare.

Tills vidare får vi nöja oss med att Tiden nu innehållsligt känns spänstigare än på länge. Så se till att förnya din prenumeration eller att skaffa dig en prenumeration, om du inte redan har en. En helårsprenumerationsex nummer – kostar 288 kronor. Sätt in pengarna på plusgiro 134 74 81-2.

6 kommentarer

 1. Enn Kokk oroa dig inte för att den grafiska omgörningen av Tiden uteblivit. Jag kan säga: Vi jobbar på det intensivt. Ett nummer till med gamla formen till – sedan: nytt!
  varmt
  Daniel

  Comment by Daniel Suhonen — 2011 11 11 9:24 #

 2. Dessutom kommer Kajsa Borgnäs vara med redan i nästa nummer…

  Comment by Daniel Suhonen — 2011 11 11 9:25 #

 3. Till Daniel Suhonen: Tack för raskt svar, och med det känner jag mig helt till freds.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 11 9:55 #

 4. Har tidigare prenumurerat på tiden. Det var då som Karl Marx var på framsidan.

  Jag minns särskilt en gång när jag var på väg till England för att delta i en kemikonferens för drygt tjugo år sen. Av någon outgrundlig anledning hamnade jag i första klass. Satt bredvid en trevlig yngre gentleman i min egen ålder. Han hade tjusig kostym och själv hade jag jeans och tröja. Jag läste någon artikel i Tiden med Marx på framsidan. Han tittade intresserat och förvånat på min tidskrift och på mig och vi började prata.

  Han var på väg för att lära sig några nya maskiner som man kunde använda för att förutspå hur man skulle penningplacera och han berättade hur enkelt det var att tjäna pengar på optioner. Jag hatar sånt där och begriper ingenting. Han berättade hur ”familjen” hade givit honom några mille för att lära sig investera men att han förlorat hela summan.

  Vi skildes åt på Heathrow… han för att hämta ut sin väska på bagagebandet och jag sprang vidare med min lilla röda plastväska där jag hade allt jag behövde för en vecka. Han stirrade förvånat på mig och min lilla väska och sa Hej då.

  Sen har jag förstått att det var Marcus Wallenberg dy.

  Comment by britta sethson — 2011 11 12 8:56 #

 5. PS

  Jag ska börja prenumerera igen. Genast!

  Comment by britta sethson — 2011 11 12 8:57 #

 6. Till Britta Sethson: Det där Marx-omslaget var en mycket klurig bild signerad Tor Lindmark: nederst satt en liten, liten gumma i sin gungstol och stickade, och garnet var Marx’ skägg.

  Jag var vän med Tor – han jobbade på ARE Idé 2, partiets reklambyrå. Vi gjorde en del jobb ihop, till exempel en handbok för lokala informationsgrupper. Och så tecknade han en mycket rolig vinjett för AiPs skämtuppslag Brokiga blad på den tiden jag var chefredaktör. Tyvärr dog Tor knall och fall, blev påkörd av en bil på Sveavägen.

  Daniel Suhonen känner du väl till via VFs ledarsida, antar jag.

  Comment by Enn Kokk — 2011 11 12 12:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^