En askungesaga

7 september 2008 16:06 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Lisa TetznersFlickan i sjuglasvagnen” (översättning Arne Holmström, Eklund/Tiden, 1959) är en askungesaga. Men där finns inga elaka styvsystrar, ingen elak styvmor, ingen hjälpsam fe och inte ens någon riktig prins. Den här sagan utspelar sig i Londons fattigkvarter och, mot slutet, på en cirkus,

Sagans hjältinna, Jennifer, bor ett långt ifrån guldkantat liv tillsammans med sin sjuke och sängliggande far. Strax före jul hittar hon i snömodden i hamnkvarteren i London en välfylld plånbok. Frestelsen att behålla den är stor, men Jennifer lämnar ändå in den på en polisstation i närheten.

Där befinner sig, utöver poliserna, också en notisjagande journalist, som ser en bra story i den fattiga flickans ärlighet. Och en hjärtknipande historia blir det! ”Askungen kan inte gå på balen” lyder rubriken – den syftar på den nyårsbal för mindre bemedlade barn och ungdomar, som Jennifer har sett en affisch om den där kvällen då hon hittade plånboken.

Detta leder till att mängder av människor och även firmor bestämmer sig för att på julafton skicka det ena paketet efter det andra till Jennifer. Och så får vår fattiga unga flicka klänningar, jackor, kappor och skor i sådan mängd att det nästan inte får plats hemma hos henne.

Vår unga dam har också en pojke, Charly, som hon beundrar på avstånd; han har bott i kvarteret men finns nu vid en cirkus. Med sagans logik befinner sig den här cirkusen och alltså Charly också i London över nyåret. Även han får veta vad som har hänt Jennifer.

Alltså får han idén att låna cirkusens reklamvagn à la imiterad sjuglasvagn dragen av ett hästspann till att föra ”Askungen” – Jennifer – till balen. Med på färden är också Dick, den puckelryggige och krumbente clownen Brokige herrn.

Allt som händer under den här festen – historien om Askungens borttappade sko, Brokige herrns byxnederlag och flykt bort med sjuglasvagnen och hästarna och annat sådant – lämnar jag åt tillkommande läsare att själva ta del av.

Men får prinsen sin Askunge?

Jo, när Charly tar med Jennifer till cirkusen, ser cirkusdirektören genast den möjlighet till ett nytt nummer som Jennifers askungesaga, välkänd genom pressen, erbjuder. Så det blir slottsbal, borttappad sko, flykt i Sjuglasvagnen med en jagande prins, Charly, efter på hästryggen.

Och i den jublande publiken återfinns också Jennifers sjuke far.

Boken slutar med att Jennifer dessutom ska få hittelön för den inlämnade plånboken. Men de här pengarna ska hon nog ge sin fattige och sjuke pappa, nu när cirkusdirektören har lovat henne fast jobb vid cirkusen.

Det blir nästan för mycket av det goda.

Men vi ska ju komma i håg, att det här bara är en saga.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^