Melodikrysset nr 36 2008

6 september 2008 12:03 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Generellt tyckte ja dagens melodikryss var lätt. Fast på en punkt svek mig mitt minne. Jag kände så väl igen melodin som spelades som illustration till vågrätt 14. Men vad heter den? Eftersom det sökta ordet bara har två bokstäver och börjar på o, måste svaret nästan bli om. Men jag kan alltså inte belägga det. (En läsare hör genast av sig och skriver att det rör sig om ”Börja om från början” – och nu kommer även jag i håg.)

För mig var starten lätt i dag, eftersom jag förr hörde mycket på Manhattan Transfer och också själv har deras insjungning av ”Chanson d’amour” på skiva.

Inte heller nästa dubbelfråga var svår. Vi hörde gitarristen Janne Schaffer spela ”Jag vill ha en egen måne” av Ted Gärdestad (TG).

En kär gammal bekant i dagens melodikryss var Mats Paulson. Honom hade jag en del kontakter med när jag arbetade med min ”Joe Hills sånger” – Mats har nämligen gjort en LP med Joe Hills sånger och brev. Dagens ljudillustration tackar jag särskilt för, eftersom jag befinner mig på en av de orter som nämns i texten:

Fredriks gånglåt

Text och musik: Mats Paulsson

Här kommer Fredrik gångande
i sommarens sköna land,
med vindfläkt i sitt blonda hår
och felan i sin hand.
Och efter kommer spelemän
i gula vadmalsben
med nyckelharpor glödande
i aftonsolens sken.

Välkommen sköna sommarkväll
med dans på daggvåt äng.
Hör nyckelharpan tonar nu med
surr i varje sträng
med låtar ifrån Tierp,
Öregrund och Hallstavik.
Vi ämnar oss till Gräskö
och till sommarnattsmusik.

Och Fredrik håller takten
när vi far på böljan blå
och fast vi lämnat fastland nu
så ska musiken gå.
Nu samlas folk på bryggorna
och när vi kommer fram
så hälsas vi med mat och dryck
av Björn och Eva Damm.

Välkommen sköna sommarkväll…

Eftersom jag inte är idrottsintresserad, borde jag normalt ha haft svårt att klara frågan om den sjungande idrottsmannen. Men ledbokstäverna ledde mig till Ricky – Ricky Bruch har även vi som inte läser sportsidorna hört talas om. Och kontrollgooglingen visade att han mycket riktigt har sjungit in ”Mej fångar ingen brud”.

Jag förföljs av Linda Bengtzing, som jag verkligen inte är någon fan av. Hon var med i förra veckans melodikryss, och i går kväll såg jag henne (förlora) i Diggiloo. Och i dag var hon med igen, nu i par med Markoolio (Marko Lehtosalo), i ”Värsta schlagern”.

Själv föredrar jag nog riktiga gamla schlager, som Jules Sylvains ”Finns det flickor, ja då finns det kyssar”.

Fast visst får man skoja med musikgenrer. Som när M A (Mauro Antero) Numminen sjunger ”La donna è mobile” ur Guiseppe Verdis ”Rigoletto”.

I dag varvade verkligen Eldeman gammalt med nytt. Tjugotalsvalsen ”Ramona”, fortfarande mycket spelad i den ångradio jag växte upp med, följdes av Annie Lennox med ”There Must Be an Angel”.

Alla har vi väl sett filmer med komikerparet Helan och Halvan, Oliver Hardy och Stan Laurel. Färre har väl hört Oliver Hardy sjunga, här ”Lazy Moon”.

Desto fler har säkert lyssnat på Bruce Springsteen och Jerry Lee Lewis, för det mesta dock var för sig. Här hörde vi dem tillsammans i ”Pink Cadillac”.

Sen var det bara dagens barnanknutna fråga kvar. Det norska sagospelet för barn vi hörde ett utdrag ur är Thorbjørn Egners ”Klas Klättermus”, som också finns som bok, även på svenska. I Hackebackeskogen lever somliga på nötter, vilket här skulle skrivas i ental, nöt.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

11 kommentarer

 1. Vågrätt 14 är ”Börja OM från början”

  Comment by Drummeln — 2008 09 06 12:16 #

 2. Till Drummeln: Ja visst! Så fort jag fick de här fyra orden, mindes jag texten till melodin. Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 06 12:21 #

 3. Hej!
  Jag håller inte alls med om att det var bra blandat av gammalt och nytt. Ifall Annie Lennox räknat till nytt (den kom för 23 år sedan!)så är det två inslag av 16 som vi som är födda efter 50-talet har varit med om. Sen har man ju förstås hört en del av de gamla klassikerna men det är en annan sak. Jag vill nog anklaga Eldeman för otillbörligt gynnande av 40-talister. Lte stenkakor är ok men det ska vara mer blandat tycker jag. Det finns ju så många bra låtar gjorda efter 1975 som passar för Krysset. PS Jag är född -65.

  Comment by Maria — 2008 09 06 13:33 #

 4. Till Maria: Jag är inte ens fyrtiotalist – jag är född 1937.

  Jag har för den skull inget emot att Melodikrysset innehåller nya eller någorlunda nya låtar, men här finns en intressant urvalsskillnad, om man jämför med stenkakelåtarna. I det senare fallet spelas oftast sådant som har stått sig under mycket lång tid. Men jag tillåter mig att tvivla på att många av de låtar ur Idol eller Eurovision Song Contest som spelas någonsin kommer att bli evergreens. (Tänk på vad ordet betyder!)

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 06 13:46 #

 5. Idrottsmannens riktiga förnamn är inte Ricky utan BJÖRN RICHARD men han är mest känd med sitt smeknamn.
  Som alltid intressant och välskrivit av bloggarENN, jag länkar så gärna hit från min blogg, som du når genom att klicka på det röda namnet nedan, men får väl göra ett uppehåll under några veckor inom kort.
  Trevlig helg till alla läsare.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 09 06 13:48 #

 6. Till Lars-Gunnar Blom: Du menar när jag är i New York.

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 06 13:54 #

 7. Ja så menar jag.
  Jag önskar dig och Birgitta en trevlig vistelse där.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 09 06 14:04 #

 8. Enn,
  inför New York-resan – du har väl en laptop?
  Jag insisterar på omedelbara rapporter från den stora staden i väster!
  Björn Kumm

  Comment by Björn Kumm — 2008 09 06 17:53 #

 9. Till Björn Kumm: Dess värre har jag inte det.

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 06 18:26 #

 10. Då hoppas jag du för noggrann dagbok och rapporterar ordentligt när du kommer hem till dina trogna läsare som kommer att drabbas av svår abstinens.

  Comment by Björn Kumm — 2008 09 06 19:50 #

 11. För en gångs skull VAR det en ganska god blandning av gamla och ”nya” låtar i Dagens melodikryss. Jag (som är född på 40-talet) håller med Enn i hans beskrivning av Eurythmicslåtar som ”nya”…
  Äntligen slapp vi artister från Idol och senaste CDn med den eller den för tillfället uppkomna artisten. Ingen Eurovisionsvinnare heller!
  Reclaim Melodikrysset!!!!!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 09 06 20:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^