Vi har sällan varit bättre än nu

31 augusti 2008 14:01 | Mat & dryck, Media, Prosa & lyrik, Resor, Trädgård | 16 kommentarer

Jag har alltid älskat tidskrifter, och min nioåriga erfarenhet av att vara chefredaktör för en sådan har också övat upp min förmåga att bedöma tidskrifter.

Mot den här bakgrunden törs jag hävda att dagens Vi, med Anneli Rogeman som chefredaktör, är mycket läsvärd. Sällan har detta kooperationens flaggskepp varit bättre än nu.

I det senaste numret, 9 2008, är det särskilt två artiklar med litterärt innehåll, som fångar mitt intresse.

Dels Nina Solomins intervju med Per Olov Enquist, ”Vägen upp ur det svarta hålet”. P O Enquist har jag läst, också träffat då och då, allt sedan studentåren i Uppsala på 1960-talet. Flera av hans romaner anser jag höra till de yppersta nutida på svenska, och jag kommer alldeles självklart att skaffa också den självbiografiska ”Ett annat liv”, som snart kommer ut på Norstedts. Den handlar om de svarta år, då Enquist höll på att gå under av spritmissbruk. Jag hörde talas om det då, men eftersom han då i huvudsak bodde i Danmark, kom jag inte personligen i kontakt med honom på den tiden. Numera har han övervunnit spritbegäret och är åter en produktiv författare, intressantare än någonsin. Men han skrev redan tidigt fullkomligt lysande romaner. ”Musikanternas uttåg”, om arbetarrörelsens segdragna och svåra genombrottsår i hans gamla hemtrakter i Västerbotten är en av dem.

Dels Tjia Torpes artikel om Dan Anderssons långa kärlekshistoria med hennes farmor Märta. Också Tjia Torpe känner jag en smula, och Dan Andersson har jag förstås läst och ofta hört tonsatt, men Tjia berättar här en historia, som har varit okänd för mig: Dan och hennes farmor träffades på Brunnsvik och blev våldsamt kära i varann, men trots att kärleken varade länge, förhindrade Märtas far det giftermål båda hett åstundade. Tjias berättelse blir extra intressant med hjälp av hittills opublicerade brev och dikter från Dan till Märta.

Det litterära materialet i numret omfattar där utöver bland annat en miniintervju med Peter Englund och en recension av Majgull AxelssonsIs och vatten, vatten och is” (Norstedts), en bok som jag förvisso också kommer att skaffa och läsa.

I det här numret aviseras också en tidskriftsnyhet: Vi får en avläggare i Vi läser. De som är intresserade av författare och deras böcker får alltså, med start den 31 oktober, en ny tidskrift. Premiärnumret kostar 49 kronor (mot 59:- i ordinarie pris).

För egen del hoppas jag att Vi läser också ska innehålla litterärt material i form av noveller och lyrik, men hur det blir med det framgår inte av förhandsreklamen.

Har jag förstått Vi-redaktionens planer rätt, kan Vi läser sen komma att få efterföljare på områden som resor, mat och trädgård, andra Vi-specialiteter.

Lycka till! säger jag.

Tills vidare vill jag hur som helst uppmana mina läsare att prenumerera på gamla vanliga Vi. Det kostar 625 kronor för helår, 359 kronor för halvår, vilket är väl använda pengar. Kontakt kan du få per telefon, 08-799 63 16, och på e-post, vi@pressdata.se.

16 kommentarer

 1. Jag håller med dig. Vi är en synnerligen läsvärd tidning och har bara blivit allt bättre. Jag läser nästan allt med stor behållning. Tycker att tidningen vann mycket på att bli månadstidning. Dessutom har tidningen två (i mitt tycke) svåra men roliga korsord som jag försöker lösa varje månad med olika resultat.

  Comment by Kristina Strömberg — 2008 08 31 15:52 #

 2. Är själv trogen Vi-läsare sedan länge. Läser den och Ordfront och kan lägga till en nyvunnen bekantskap som heter Trots Allt. En tidskrift som står på kristen grund. Tomas Andersson Wij är en återkommande krönikör. Liten redaktion små resurser men en mycket bra tidskrift.

  Comment by Mats Pedersen — 2008 08 31 16:53 #

 3. Till Mats Pedersen: Också jag läser Ordfront, har till och med suttit i Ordfronts styrelse i Uppsala.

  Trots allt känner jag inte till, kanske för att jag inte är kristen. Men den kan ju lika fullt vara intressant också för en icke troende. Tomas Andersson Wij skrev jag uppskattande om här på bloggen alldeles nyligen.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 31 17:53 #

 4. Hej Enn!
  Jag brukar läsa valda delar ur tidningen Vi på Medborgarplatsens bibliotek, uppskattar dom längre repotagen och intervjuver bl a med Ingvar Carlsson. Jag anser ett stort antal artiklar vänder sig för mycket till välbeställd medelklass bl a när det gäller mode, heminredning och resor. Utdelar därför både ros och ris till tidningen Vi. I mitt föräldrarhem fanns Vi som en stark röst medverkan av bl a journalisterna Lars Westman och Dag Lindberg. Härommånaden skrev Leif GW Persson en intressant krönika i Expressen om att ett stort antal Nobelpristagare i litteratur hade problem med spriten. Persson referade till en studie som den framliden socialläkaren Nils Bejerot hade sammanställt. Min hemsnickade teori varför konstnärer drabbas ofta av alhoholproblem är dessa utövare i grund har ensamt yrke, gäller skapa sig en daglig struktur, rutiner. En del konstnärer arbetar i luftbubbla, dikt och verklighet kan flyta samman. En del av konstnärskulturen är ju att umgås på lokal,
  ta ett glas vin och berätta skrönor. Jag har tyvärr sett på ganska nära håll begåvade konstnärar, författare och journalister som har haft problem med spriten.
  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2008 08 31 21:22 #

 5. Till Rustan Rydman: Lars Westman skriver fortfarande i Vi.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 31 21:40 #

 6. Tidningen Vi har jag alla årgångar sparade av (tyvärr inte inbundna) åtminstone sen mitten av åttiotalet och har läst den ännu längre. Trodde övergången till månadstidning var sista steget mot nedläggning men där hade jag dessbättre fel.
  Länge tillbaks hette den ju Konsumentbladet. Det påstås ha varit blivande riksbankschefen Per Åsbrink som hittade på det nuvarande.
  Många författare har skrivit i Vi. Bl a var det där som Lars Ahlins ”Kommer hem och är snäll” först stod i tryck, fast redaktören, Seved Apelqvist, lär ha varit ytterst tveksam om den passade i den familjetidning…
  Lars Westman förblir en favorit. Men jag saknar Anita Sjöbergs kåserier.

  Comment by Mats Rosin — 2008 09 01 7:10 #

 7. Ropen skalla: rätt tonart åt alla! Johan Norberg – Vi:s musikkrönikör – ger alltid intressanta och färgstarka kommentarer.

  Comment by Helene Gunnarsson — 2008 09 01 8:03 #

 8. Till Mats Rosin: Konsum fanns inte i lilla Juniskär, där jag växte upp. Men under läroverkstiden i Sundsvall upptäckte jag Vi och började köpa den i Pressbyrån på busstationen. Jag kom att läsa den parallellt med Folket i Bild, som var mitt eget husorgan.

  Birgitta växte upp i en familj av kooperatörer och har följaktligen också sparat hela, prenumererade årgångar av Vi, som nu finns uppe på vinden här i Öregrund. Vi slänger inga Vi-tidningar utan bär upp dem på vinden årgångsvis.

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 01 9:00 #

 9. Tidningen VI är bra. Snyggt formgiven,bra reportage och recensioner.Jag hoppas att noveller och lyrik återkommer i den nya VI LÄSER.
  Gamla FOLKET I BILD betydde mycket för mig när jag växte upp i en liten by i Norrbotten. Illustrationer av Erik Prytz, Gösta Kriland, Erik Palmquist, Stig Södersten m.fl fängslade en ung man med konstnärsdrömmar. Palmqusts illustrationer till Mobergs Utvandrarna är oförglömliga.

  Tidningen Vi har kanske inte samma inflytande i dagens stora mediautbud, men höjer sig över mängden.

  Comment by Larserik Eriksson — 2008 09 01 9:07 #

 10. Till Larserik Eriksson: Det är just de litterära bidragen och de fantastiska illustratörerna, de som gjorde Folket i Bild så läsvärd, som jag saknar i Vi.

  Jag vet inte om du kommer i håg det, men när jag började publicera noveller i Aktuellt i politiken (s), använde jag bland annat de här gamla FiB-illustratörerna som illustratörer.

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 01 9:13 #

 11. Till Enn. Roligt att du lyckades hitta Vi i Pressbyrån. Det har annars varit ett av problemen med Vi genom åren, att det varit svår att få tag på den i vanliga tidningskiosker och ibland inte ens funnits i tidningsutbudet på Domus heller.

  Comment by Mats Rosin — 2008 09 01 9:57 #

 12. Till Mats Rosin: Fast det här var på 1950-talet. Sen blev det mycket riktigt svårare.

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 01 10:27 #

 13. Av alla illustratörer (grafiker) som skildrat stämningar i det svenska folkhemmet har jag särskilt fastnat för Björn Jonson. Erik Asklund har bl a skrivit om honom. Vet någon var han medverkade? Vi? Fib?

  Comment by Anders Thunberg — 2008 09 01 10:49 #

 14. Till Anders Thunberg: Jo, han illustrerade i gamla Folket i Bild. Jag har själv Asklunds bok om honom.

  Björn Jonson hörde förresten till de FiB-tecknare jag sen använde i Aktuellt i politiken (s).

  Jag delar din höga värdering av honom.

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 01 13:13 #

 15. Jag har aldrig varit någon Vi-läsare. Det kanske har att göra med att jag mer eller mindre har sett den som en ”medlemstidning” för kooperationen. Men det här numret verkar intressant. Torpes (fd s-borgarrådet i Stockholm antar jag?) artikel om Dan Andersson låter läsvärd. Kan bli lite irriterad över det faktum att jag för några dagar sedan tittade på Vi när jag var inne i en tidningsaffär för att hitta något att läsa under lunchen och valde bort den av ovanstående skäl. Får göra bot och bättring.

  Trots allt har jag bara bläddrat i någon gång på biblioteket. Jag har alltid trott att det var Ture Nermans gamla tidning från andra världskriget. Men det är det tydligen inte.

  Comment by Fredrik Jansson — 2008 09 02 11:59 #

 16. Till Fredrik Jansson: Vi är numera ett månadsmagasin med mycket kulturinnehåll. En läsare utan kunskap om tidskriftens anknytning till kooperationen skulle knappast ens själv komma på att det finns något sådant samband.

  Comment by Enn Kokk — 2008 09 02 12:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^