En jävel på oneliners

29 augusti 2008 16:24 | Korta meningar, Politik, Serier | 7 kommentarer

När jag i Galago läste ”När djävulen skapade världen” (text: Lennart Göranson, bild: Fabian Göranson), skrev jag, att det här var en serie som väckte min nyfikenhet.

Nu har jag återfunnit den, som det avslutande bidraget i Fabian Göransons album ”Kirurgi” (Galago/Ordfront, 2008). Och se, min näsa ledde mig inte fel den här gången heller! I fullformat är Fabian Göranson utan tvekan en serieskapare, som jag fortsatt gärna vill läsa ännu mer av.

Som tecknare kan Fabian Göranson ibland föra tankarna till Joakim Pirinen, vilket jag bara anför för att ge läsaren en vink, inte för att Göranson skulle vara någon epigon. Det är han nämligen långt ifrån. Också i absurdismen och i de märkliga associationskedjorna kan han ibland påminna om Pirinen. När det gäller drastiska och brutala detaljer i Göranssons serier, går mina tankar även till Max Andersson.

Flera av Fabian Göransons serier i det här albumet är mycket vältecknade, i en suggestiv stil. ”Odalmannen” är ett exempel.

I andra serier, till exempel ”Queer-terapi”, kommenterar han på ett mycket roligt sätt den aktuella debatten.

Av hans serienedslag i olika städer tycker jag bäst om bilderna från Stockholm (”Den heliga staden”), minst om porträttet av Malmö.

Ofta är Göranson ännu skickligare än i den längre serieformen, när han i en enda drastisk teckning med en lika drastisk text fångar allt det väsentliga.

Bödeln till vittnena, precis när han ska slå på strömmen i elektriska stolen:

– Medium, rare eller well-done?

Till bilden av en kassler har Göranson fogat följande text:

”En bit kassler på 425 gram från Liedl har valts till ny förbundskassler i Tyskland.

Kasslern kommer att leda det tyska folket i krig mot Polen senast nästa tisdag.”

Allra skickligast är Göransson emellertid som absurdistisk aforistiker. Min fäbless för dessa oneliners och andra kortisar har nog inte bara att göra med min egen gamla hobby att skriva det jag kallar för ”Korta meningar”. Göransson är i sina bästa stunder fullkomligt suverän på det här området:

”Det man inte har i huvudet får man ha i plånboken.”

”Augusti kommer och augusti går men på radiumhemmet är det alltid kräfttider.”

”På det individuella planet är vi alla utrotningshotade.”

”…men bara för att rösterna man hör inte är verkliga betyder det inte att man slipper lyda dem.”

”Det värsta med att vara hypokondriker är att man aldrig kan vara helt säker på att det är just det man lider av.”

”CIA, Vatikanen, judarna, bögarna, kommunisterna, frimurarna, Al-Quaida och dvärgpudlarna har alla slutit ett oheligt hemligt förbund för att göra slut på jordens alla konspirationsteoretiker.”

”Dödsorsaken var lätt att fastställa. Livsorsaken var det svårare med.”

7 kommentarer

 1. Mycket roligt där! Tackar för skrattet och ber att få önska trevlig helg!

  Comment by Thomas Tvivlaren — 2008 08 29 16:29 #

 2. Såg att du inte lagt in ditt förslag på Melodikrysset ännu. Jag klarade att lösa det ändå.

  Comment by Ove Wallin — 2008 08 30 11:45 #

 3. Här var det några riktigt bra, som jag tänker sno…
  Tack för dem.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 08 31 10:52 #

 4. Till Gunnar Bergquist: Jag har varit serieläsare ända sedan serietidningsvågen kom efter andra världskriget. Som i alla andra genrer – populärmusiken är en av dem – finns det både pärlor och skit. Bra serier har en oslagbar kombination av bild och text, och det finns numera massor av läsvärda serier som görs med sikte på en vuxen publik, som förmår uppfatta nyanser och associativa innebörder.

  Jag gissar att en del av mina läsare, som gärna läser till exempel romaner, dess värre inte har samma öppenhet mot seriemediet. De aforistiska kortisar jag citerar ovan borde kunna få en och annan icke-serieläsare att bli åtminstone nyfiken.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 31 11:28 #

 5. Tack för ett gott skratt! Jag läser gärna serier. Min ena son köper regelbundet Larsson, som innehåller en del pårlor, och Berglin älskar jag. Jan Berglin var även njutbar som sommarpratare för ett eller två år sedan.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2008 08 31 11:37 #

 6. Till Ann Christin Sandlund: Larsson har jag själv läst i åratal. Berglin läser jag regelbundet i Svenska Dagbladet, och jag har också köpt och läst albumen.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 31 12:11 #

 7. Jomenvisst,
  en annan är ju medlem av Fantomenklubben sedan sextiotalet, har ju det hemliga schiffret…
  Fantis har ju sina djungelordspråk.
  Kalle o Hobbe läser jag med förtjusning, den blir ju inte sämre av att Kalles farsa är patentingenjör, som jag. För att inte tala om Ernie och Pirayaklubben med farbror Sid som framstående medlem. Hjulkapslar är hårdvaluta!
  Det är klart, litterära pärlor….Trollkarlen av Id saknar jag, där fanns många syftningar till vardagslivet man själv dras med men som i serien förklätts i medeltida dräkt.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 08 31 22:52 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^