Melodikrysset nr 34 2008

23 augusti 2008 14:28 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 15 kommentarer

Jag hade ett häftigt men övergående anfall av illamående i natt, så det var kanske tur att OS buffade fram Melodikrysset ett par timmar, så att jag fick en chans att återhämta mig. Åtskilligt i dagens kryss fordrade koncentration och eftertanke, om man ville lösa det rätt, så det var tur att jag tog det lugnt på morgonen, också en liten tupplur. Annars hör jag till kategorin som blir sur när OS-sändningarna tränger undan annat som jag mycket hellre vill lyssna på i radio eller se i TV.

Men helt idrottslöst var ju heller inte Melodikrysset. Det avslutades med Ricky Martins fotbolls-VM-låt, ”La copa de la vida”/”The Cup of Life”. (Nej, jag är inte intresserad av fotboll heller.)

Anastacia, här med ”Heavy On My Heart”, brukar jag heller inte ägna mig åt, men henne klarade jag med hjälp av ledbokstäverna.

Det sista gällde också Agnes (Carlsson) med ”Emotional”, och att jag hade hamnat rätt blev tydligt, när det sen också förekom en annan Agnes, vars namn gick in i den andras. Här var jag nämligen på min mammas gata: Vi hörde ledmotivet ur filmen ”Agnes Cecilia” från 1991. Jag gillar mycket Maria Gripes böcker och har skrivit om dem, bland annat om ”Agnes Cecilia – en sällsam historia”, ovan under Kulturspegeln, Barnkultur.

Där hittar du förresten också en text som jag har skrivit om ”Trollkarlen från Oz”, dels filmen där Judy Garland spelade Dorothy och sjöng ”Over the Rainbow”, dels Frank L Baums bok som filmen bygger på.

Och går du vidare under Kulturspegeln, fram till Sångtexter, hittar du där Cornelis Vreeswijks fina ”Jag hade en gång en båt”. Där kan du också läsa om den låt som Cornelis skrev sin svenska text till.

En fråga som jag inledningsvis hade problem med var den där Johnny Prestons ”Running Bear” var ljudillustration. Vad hette den på svenska, och vad hade den svenska titeln för byggnadsanknytning till Öland, som av ledbokstäverna att döma måste vara svaret? Jo, på svenska hette låten ”Långe Jan”.

Det där med att höra en låt på ett annat språk – ett knep som Anders Eldeman ofta tillgriper – och sen försöka komma ihåg den svenska titeln eller texten kan vara knepigt. I dag handlade det inte ens om att komma fram till en svensk titel eller text. Eldeman spelade ”Comme d’habitude” med Mireille Mathieu, men i stora delar av världen torde den vara mer känd i den språkversion Frank Sinatra använder, ”My Way”.

Evergreen, trots att den skrevs så sent som 1961 (av Henry Mancini och Johnny Mercer), är också ”Moon River”, som jag gissar att även yngre melodikrysslösare känner till efter att på DVD ha sett filmen ”Frukost på Tiffany’s” med Audrey Hepburn. Eldeman frågade om något stort – månen – som också kunde bli detta, nämligen halv.

Bland de yngre krysslösarna är nog inte ”Rialajazzen” lika känd. Riala ligger i Norrtälje kommun, och Helge Lindberg och Fritz Gustaf Sundelöf skrev låten.

Ännu äldre är ”Det var dans bort i vägen”, som tonsattes av Helfrid Lambert 1899. Texten är ännu lite äldre, från 1891, men eftersom det var Gustaf Fröding som skrev den (den publicerades i ”Guitarr och dragharmonika”), är den säkert mer känd än ”Rialajazzen”. Till det senare har säkert också Sven-Ingvars’ inspelning av den bidragit.

Engelska flottan har inte bara siktats vid Vinga utan också i tidigare melodikryss. Den gången var det Ada som efterfrågades. Nu hade turen kommit till Beda. Lasse Dahlquist heter upphovsmannen.

Olle Adolphson hör verkligen till de svenska trubadurer och låtmakare jag tycker mycket om; jag saknar honom. I hans ”Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken” är det grabbarna med sitt sjuhelsikes humör som går till Tegelbacken för att skipa rätt.

En fråga kvar, också den en kär visklassiker. Jeremias i Tröstlösa (Levi Rickson) skrev ”Tess lördan”, som vi här hörde i en version med skådespelaren Åke Grönberg, saknad även han.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå in direkt på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

15 kommentarer

 1. Men du glömde ju skriva vilket ord ”Moon River” skulle leda fram till! Fast det kan jag göra istället – halv!

  Comment by Dorothea — 2008 08 23 14:51 #

 2. Tack för hjälpen med ordet rialajazzen det hade jag aldrig kommit på själv. P.S hoppas du mår bättre.D.S

  Comment by Helen — 2008 08 23 15:23 #

 3. Till Dorothea och Rolf Wenander: Det får väl skyllas på att jag fortfarande var matt efter nattens illamående. Visst handlar det om halvmåne. Jag ska föra in det.

  Och jo, jag mår bättre.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 23 16:04 #

 4. Hej Enn!

  Bra att Dorothea hade lösningen på vad Moon river syftade på. Jag tackar både henne och dig och önskar god bättring.

  Comment by Rolf Wenander — 2008 08 23 16:07 #

 5. Till Helen Linder: Jo, kroppen har segat sig upp i normalläge igen. Men det tog tid. Jag förmådde mig inte att äta lunch förrän vid tretiden på eftermiddagen.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 23 16:08 #

 6. Denna gången skrev jag också alla svaren på min
  http://blogg.expressen.se/hallandsbloggen/entry.jsp?messid=407346
  Ha det gott!

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 08 23 19:31 #

 7. Nu är Sd återigen över 4% i en undersökning.
  Mycket glädjande!
  Men Sd tvingas hela tiden försvara sig och sin historia, trots att de bruna för länge sedan har lämnat partiet.

  Jag kan ibland undra varför inte de vettiga personer som representerar partiet idag bröt sig ur och startade nytt, under ett nytt namn. Då hade de sluppit sitta och försvara vad en massa galningar hade för sig i slutet av 80- och början av 90-talet.

  Comment by Camilla — 2008 08 24 10:02 #

 8. Vad har ovanstående kommentar med melodikrysset att göra?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 08 24 14:49 #

 9. ”Running bear” var en list-etta både i UK o USA för Johnny Preston 1960. Låten skrevs av Jiles Perry Richardsson (Big Bopper) som dog i samma flygolycka som Buddy Holly och Ritchie Valens 1959. 1969 låg den på svenska Tio-i-Topp med Sonny James, countrysångaren. Det var nog den inspelningen som inspirerade norska Dizzie Tunes att 1970 sjunga in ”Långe Jan” som hamnade på svensktoppen. Den svenska texten skrevs av Stig Stickan Andersson. Den texten handlade inte alls om fyren utan om en öländsk ”indian”. Jag spelade den för inte så länge sedan i mitt radioprogram.
  Men, varför har inte Eldeman lite längre tidsperspektiv; namnet Ricky kunde han med fördel ha låtit illustreras av Ricky Nelson, sjungandes exempelvis den välkända Hello Mary Lou, i stället för sentida Ricky Martin. Populistiskt!
  Än värre blev det när han nämnde en KOMMANDE CD i samband med Anastacia. Det är ju inte ens att betrakta som ledtråd utan ren o skär reklam! Detta stärker mina misstankar att melodikrysset är sponsrat av skivindustrin (för det kan väl ändå inte vara Eldeman själv?) med dessa ständigt återkommande ”senaste CDn”.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 08 24 15:04 #

 10. Till Gunilla: Med Gunnar Bergquist undrar också jag vad det du skriver har med Melodikrysset att göra. Hade jag skrivit om SD, hade det varit en annan sak, men jag tycker det är ojuste att helt sonika använda en stor och mycket läst blogg för att torgföra sina egna åsikter. För egen del litar jag lika lite på dagens SD som på gårdagens. Jag borde radera ditt inlägg, eftersom det saknar motivering här, men låter det stå kvar som exempel på vad som inte är välkommet.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 24 22:14 #

 11. Hej

  Wow, undra på att man aldrig har en chans att vinna. Du serverar ju svaren på ett fat till alla som inte kan :-D. Jag är en envis rackare och ”ska kunna själv” men brukar söka mer info om det jag kommer fram till. Därav besöket på din sida. Ville veta mer om Rialajazzen.
  Men du har missat två svar som i alla fall inte jag finner på din sida: dans (borti) vägen skulle ju också finnas med :D

  hej från Evy

  Comment by Evy — 2008 08 26 12:38 #

 12. Skrevs Rialajazzen verkligen av Carl Jularbo?
  Jag vill minnas att Helge Lindberg skrev låten till någon av Ernst Rolfs revyer.
  Gunnar S.

  Comment by Gunnar — 2008 08 27 3:49 #

 13. Detta hittade jag när jag googlade:
  Rialajazzen. Kompositör:. Helge Lindberg (1928). Textförfattare:. Fritz Gustaf (Pseudonym).

  Helge Emanuel Lindberg född den 3 augusti 1898 i Stockholm, död den 27 februari 1973 i Uppsala, var en svensk pianist, kompositör och kapellmästare.

  Fritz-Gustaf Sundelöf född 1 december 1895 i Åmål, död 28 augusti 1974 i Stockholm, svensk sångtextförfattare.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 08 27 10:48 #

 14. Till Lars-Gunnar Blom och Gunnar S: Jag mindes fel om vem som hade komponerat ”Rialajazzen”. Här borde jag ha vetat bättre, särskilt som jag en gång har agerat medredaktör åt Fritz Gustaf för hans bok med svenska schlager.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 27 11:58 #

 15. Till Evy: Men ”Det var dans bort i vägen” står där ju!

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 27 12:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^